Tiesitkö tämän melatoniinista ja ikääntymisestä? Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

melatoniini

Kun ikää on yli 60-vuotta, elimistö ei enää tuota melatoniinia kuten nuorempana. Melatoniinin erityksen vuorokausirytmi voi myös olla muuttunut. Iäkkäillä yön ja päivän melatoniinipitoisuuksissa ei ole enää eroa.

Mihin melatoniinia tarvitaan?

Melatoniini on hormoni, joka säätelee uni-valverytmiä. Jos melatoniinin tuotossa tai erittymisessä on puutoksia, silla voi olla vaikutusta vuorokausirytmiin.

Iltaisin valon määrän vähentyessä aivojen käpylisäke alkaa erittää melatoniinia. Päivällä melatoniinia erittyy siis vain vähän ja illalla eritys lisääntyy. Melatoniinin pitoisuus on huipussaan yöllä klo 02–04, minkä jälkeen pitoisuus alkaa vähentyä.

Ikä ja melatoniini

Yksilölliset erot melatoniinin erityksessä ovat suuret kaikkina ikäkausina. Aikuisiällä melatoniinin tuoton rytmi säilyy, mutta sen yöaikainen pitoisuus alkaa laskea. Vuodenajalla ei ole tähän ilmiöön merkitystä, vaikka talvisin valoisaa aikaa on huomattavasti vähemmän kuin kesällä.

Nuorilla yön ja päivän melatoniinipitoisuuksissa on suuri ero. Ikää myöten yön ja päivän pitoisuuserot alkavat pienentyä ja iäkkäillä niissä ei ole enää eroa. Toisaalta on myös tutkimuksia, joiden mukaan melatoniinin erityksen vähentyminen ei ole osa normaalia ikääntymistä.  

Melatoniinilisä voi lyhentää nukahtamisaikaa

Suun kautta otettu melatoniini helpottaa nukahtamista, jos nukahtamisen esteenä ei ole mikään fyysinen tai psyykkinen syy. Euroopan komission hyväksymien terveysväittämien taustalla on paljon tutkittua tietoa, jonka mukaan melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa ja lievittää aikaeron vaikutuksia.

Eläkkeellä olisi kiva matkustella

Näin moni ajattelee ja haaveilee jo ennen eläkkeelle jäämistä. Ainakaan aikaerorasitusta ei kannata pitää esteenä, vaikka ikä voikin vaikuttaa aikaeron aiheuttamaan rasitukseen. Aikaeron vaikutukset matkustamisen jälkeen näyttäisivät olevan sen pahemmat mitä enemmän ikää on. Yksilölliset erot ovat suuret ja kyse on osaltaan tottumiskysymyksestä, mutta nuorena aikaeron vaikutuksista ei kärsi samalla tavalla kuin yli 60-vuotiaana.

Melatoniinin ottaminen muutaman päivän ajan lennon jälkeen lievittää rasitusta ja palauttaa elimistön sisäisen rytmin.

melatoniini

Näin käytät melatoniinia

Unital-tuoteperheeseen kuuluu kolme tuotetta. Unital 1 mg auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaerorasitusta. Unital Strong on imeskeltävä, nopeavaikutteinen melatoniinitabletti ja Unital Long Night-tabletti taas pitkävaikutteinen melatoniinitabletti, josta vapautuu melatoniinia noin 4 tunnin ajan.

Pakkausselosteen mukainen annos kannattaa ottaa aina samaan aikaan illalla, koska melatoniinin vaikutukselle on olennaista sen täsmällinen ajoitus. Ruoka heikentää melatoniinin imeytymistä, joten jos syöt iltapalaa, ota tabletti pari tuntia ruokailun jälkeen.

Lue aina pakkausseloste ennen tuotteen käyttöä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Ei lapsille, raskaana oleville eikä imettäville.

Verenohennuslääke varfariinia käyttävien tulee noudattaa varovaisuutta melatoniinin käytössä, sillä melatoniini saattaa suurentaa INR-arvoa. Fluvoksamiinin ja melatoniinin yhteiskäyttöä on vältettävä.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Ratkaisu kylmille jaloille

Alati vaivaavat kylmät varpaat ja jalat ovat aika ikävä, sanoisinko jopa elämänlaatua…

Thai prawn stir fry – sekoita ja paista

Thai prawn stir fry eli katkarapuja thaimaalaisittain sekoitettuna ja paistettuna. Meidän uuni/hella…

Ilmavaivoja? Vatsakipuja? Eroon epämukavasta turvotuksesta

Vatsan turvottelu ei ole mikään harvinainen vaiva. Arvioiden mukaan jopa joka viides…

Näin käytät rautavalmisteita oikein

Raudanpuutetta ei saa hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Ensin pitää selvittää syy ja…