Melatoniinia iäkkäille, ei lapsille Emilii Dove

Euroopan komission hyväksymien terveysväittämien mukaan melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaeron vaikutuksia.

Unettomuuden hoidossa kannattaa aina ensin kokeilla melatoniinia. Sitä suositellaan erityisesti iäkkäille potilaille. Melatoniinin etuna on se, että se ei aiheuta lääkeriippuvuutta. Unilääkkeiden, kuten bentsodiatsepiinien käytön soisikin reilusti vähentyvän.

Apteekista on nyt saatavilla melatoniinivalmisteita ilman reseptiä. Nukahtamisaikaa lyhentämään voi ottaa 1–2 mg melatoniinia ennen nukkumaanmenoa. Aikaeron vaikutuksia lieventämään otetaan 0,5–5 mg ennen nukkumaanmenoa muutamana ensimmäisenä matkapäivänä.

Lapsille melatoniinia ei suositella mahdollisten haittavaikutusten takia ja koska vaikutuksesta ei ole tarpeeksi tutkimustietoa. Markku Partinen sanoi Apu-lehdelle tammikuussa, että erityisesti pienillä lapsilla lisämelatoniini voi teoriassa saada aikaan sen, että murrosiän alkaminen aikaistuu”.

Nukahtamista hankaloittavia tarkkaavaisuushäiriöitä sairastavat lapset saattavat hyötyä melatoniinista, mutta Partisen mukaan sekin asia tulisi ensin asiantuntijan kanssa selvittää. Tosin eräässä tutkimuksessa melatoniinia annettiin neurologisista ja kehityshäiriöistä kärsiville lapsille, joilla oli vakavia unettomuusongelmia. Lapset kyllä nukahtivat hieman normaalia aiemmin, mutta toisaalta myös heräsivät aiemmin. Lasten käytöstä ja perheen arjen toimivuutta melatoniini ei merkitsevästi parantanut.

Aikuisten pitkäkestoinen unettomuus altistaa monelle sairaudelle, heikentää toimintakykyä ja altistaa tapaturmille. Lisäksi se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja saa aikaan nälän tunteen. Pitkäkestoinen univaje onkin merkittävä lihomisen osatekijä. Unettomuutta kannattaa siis hoitaa.
 

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen samaa mieltä että melatoniini sopii hyvin ensiavuksi lyhytaikaiseen unettomuuteen, mutta lapsien unettomuudessa pitäisi lähteä liikenteeseen ehdottomasti selvittämällä unettomuude syyt. Lapsilla unettomuus ei ole yleistä, toisin kuin stressistä ja vanhenemisesta kärsivillä aikuisilla.

    1. Kiitos!
      Olisikohan niin, että erityisesti pikkulasten unettomuutena pidetään sitä, kun lapsi ei illalla mene nukkumaan ajoissa. Suomessa lapsilla on tapana nukkua päiväunet esikouluikään asti. Ei toki kaikissa perheissä, mutta tarhoissa tämä on käsittääkseni yleinen tapa.
      Me asumme Englannissa ja täällä monet lapset lopettavat päiväunet noin 3 vuoden iässä. Mekin päädyimme lapsen kanssa tähän ratkaisuun. Lapsi menee nukkumaan klo 8 ja saa nukkua niin kauan kunnes herää, yleensä klo 7. Näin me aikuisetkin saamme omaa rauhoittumisen aikaa illalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Annetaan surulle aikaa – ei lääkkeitä

Milloin suru voidaan luokitella masennukseksi? Näin kysyy lauantaina julkaistu tiedelehti Lancet. Yhdysvaltojen psykiatriyhdistys…

Jälkiehkäisypilleri ei tehoa yli 80 kiloisilla

Apteekista ilman reseptiä myytävä jälkiehkäisyvalmiste NorLevon vaikutus saattaa heikentyä naisilla, jotka painavat…

Pikatreenillä terveyttä

Edistääkö viikoittainen kolme minuuttia intensiivistä treeniä terveyttä?Tutkimukset sanovat kyllä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tehdyssä…

Proteiinia aamupalaan

Proteiinia, proteiinia, proteiinia. Se on nyt kaikkien huulilla. Se auttaa laihtumaan ja…