Miksi elämäntapamuutos epäonnistuu? Emilii Dove

Elämäntapamuutos ei ole helppo toteuttaa. Kannattaa pitää mielessä ainakin nämä kolme asiaa, jotka vaikeuttavat onnistumista: motivaatio, kiireinen arki ja liian iso tavoite.

Moni kyllä tietää, mitä pitäisi syödä, miten pitäisi liikkua ja kuinka paljon nukkua. Miksi se sitten on niin vaikeaa elää näiden oppien mukaan? Valintoja ohjaavat usein enemmän tunteet kuin järki. Mutta muutos on aina mahdollinen. Sen tekemiseen pitää vain ottaa uusi näkökulma, jos aiemmin on epäonnistunut.

Terveystalon urheilupsykologi ja psykoterapeutti Päivi Granholmin mukaan terveyttä edistävien valintojen tekemiseen vaikuttaa merkittävästi, onko kyseessä ulkoinen vai sisäinen halu saada muutosta aikaan. Tarkastele ensimmäiseksi omaa motivaatiotasi, ja tee se kriittisesti. Esimerkiksi halu näyttää hyvältä jonkun toisen silmissä ei pitkälle riitä.

 – Halu mahtua tiettyyn housukokoon tai näyttää jonkun muun silmissä hyvältä ei motivoi pitkään. Sen sijaan kannustan pohtimaan omia elämänarvoja: miksi muutos olisi oman terveyden kannalta tärkeä ja mitä siitä saisi? Kohti pysyvää muutosta vievä sisäinen motivaatio syttyy, kun itse tekeminen on palkitsevaa – ei lopputulos. Jos tavoitteena on esimerkiksi lisätä liikuntaa, kannattaa valita sellainen laji, jonka harrastamisesta itsessään nauttii, Granholm sanoo.

Kiireinen arki ei tue muutoksen tekemistä

Granholmin mukaan elämäntaparemonttia tehdessä ohitetaan usein oman elämäntilanteen tarkastelu. Jos stressitaso on korkealla ja arki täynnä, tapojen muuttaminen on huomattavasti vaikeampaa. Kyse ei myöskään ole itsekurista.

– Helposti ajatellaan, että nyt vain ”pitää” ottaa itseään niskasta kiinni ja ”täytyy” palata ruotuun. Tärkeää olisi kuulostella, mitä aidosti tarvitsee ja miten juuri tässä hetkessä olisi paras tapa hoitaa itseään. Ylikuormittuneena uusia tapoja ei jaksa kauan ylläpitää, vaan vanhoihin tottumuksiin palataan nopeasti. Jos esimerkiksi vaativan työn ja kiireisen arjen lisäksi aloittaa haastavan kuntoiluprojektin, riski loukkaantumisille, ylikuntoon ja burnouttiin kasvaa, Granholm sanoo.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verhon mukaan myös terveelliset ruokavalinnat kaatuvat usein juuri arjen tai työn kiireisiin. Arkiaktiivisuus ja säännöllinen liikunta auttavat säätelemään nälkää ja kylläisyyttä tarkemmin.

– Kiireessä unohdetaan helposti syödä tai jätetään tietoisesti syömättä. Ateriavälin kasvaessa liian pitkäksi nälkä kovenee ja mieliteot lisääntyvät. Harvoin tulee ensimmäisenä salaatti mieleen, kun on kiljuva nälkä. Kaikilla ei tarvitse olla sama ateriarytmi, mutta välit eivät saisi kasvaa liian pitkiksi ja pelkkien pienten välipalojen sijaan pitäisi muistaa syödä myös kunnon ruokaa, Verho neuvoo.

Toinen terveellisen ruokavalion noudattamista hankaloittava tekijä on Verhon mukaan liian vähäiset yöunet.

– Väsyneenä makeanhimo kasvaa, ei jakseta liikkua ja syödään enemmän. Jos yksi muutos pitää tehdä, kannattaa mennä aikaisemmin illalla nukkumaan. Levänneenä ja palautuneena jaksaa tehdä terveyden kannalta hyviä päätöksiä.

Toiston kautta rutiiniksi

Harva miettii, peseekö hampaat joka päivä. Se on rutiini, johon ollaan totuttu. Samankaltaiseen rutiiniin voi päästä elämäntapamuutoksessa.

Yleinen virhe sekä Granholmin että Verhon mukaan on tehdä liian kunnianhimoisia suunnitelmia ja koettaa muuttaa kaikki kerralla. Iso muutosvisio kannattaa pilkkoa pieniin osatavoitteisiin, jotka voi palauttaa jo saman päivän tilanteisiin ja valintoihin.

– Esimerkiksi painonpudotuksessa tavoitteeksi kannattaa kilojen sijaan asettaa syöminen 3–4 tunnin välein. Kun se onnistuu, voi pyrkiä lisäämään kasvisten syöntiä. Jos ei pidä niiden mausta, voi tavoitteeksi ottaa yhden uuden maun opettelemisen viikossa. Kun keskittyy yhteen tavoitteeseen kerralla, ei muutoksen tekeminen lopulta ole vaikeaa, Verho kannustaa.

Mikään muutos ei kuitenkaan tapahdu suoraviivaisesti: vaatii aikaa, harjoittelua ja myötätuntoa itseään kohtaan, että sietää myös asiaankuuluvia epäonnistumisia.

– Tarvitaan mittava määrä toistoja, että opimme uuden rutiinin. Kun terveelliset valinnat muuttuvat lopulta tavoiksi ja tottumuksiksi, jokaista päätöstä ei tarvitse erikseen tehdä, Granholm havainnollistaa.

– Onnistunut painonhallinta vaatii pitkäjänteisyyttä. Ensin pitää rauhassa opetella syömään, paino seuraa perässä. Hyvien elämäntapojen ei tarvitse olla täydellisiä eikä jokaisen suupalan onnistua. Jos painonpudotus on pitkäaikainen tavoite, vain jatkuvasti ja pysyvästi tehdyt asiat merkitsevät, Verho summaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Oikeaa ravintoa minulle

Enemmän kasviksia, vähemmän sokeria ja valkoisia jauhoja. Tätä tuttua mantraa toistaa ravitsemusterapeutti…

Se, milloin syö, voi olla yhtä tärkeää kuin se, mitä syö

Päiväpaasto tai virallisemmin aikarajoitteinen syöminen tekee tuloaan. Tässäkö vastaus painonhallintaan? Ehkä, ainakin…

Jatkuva ripuli – herkkä vatsa vai allergiaa?

Ripuli on aina oire jostakin. Aikuisella pitkään jatkunut ripuli voidaan diagnosoida ärtyvän…
D-vitamiini

Dementiaan sairastumisen riski tunnistettavissa

Tutkijoiden kehittämä uusi työkalu auttaa tunnistamaan oireettomien ikääntyvien joukosta ne, joilla on…