Miksi lääkkeitä tulisi myydä vain apteekeista? Emilii Dove

laakeneuvontaa_apteekissa

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee. Naisten tiedot lääkkeistä ovat paremmat kuin miehillä. Selvä enemmistö suomalaisista rajoittaisi reseptivapaiden lääkkeiden myynnin jatkossakin vain apteekeille. Naisista liki kolme neljästä ja miehistä joka toinen on joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että reseptivapaiden lääkkeiden myynti on syytä rajoittaa jatkossakin vain apteekeille. Tiedot käyvät ilmi IRO Researchin tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Naisilla miehiä paremmat tiedot reseptivapaista lääkkeistä

Tutkimuksen perusteella naisten tiedot lääkkeistä näyttävät olevan paremmat kuin miehillä. Yli puolet esimerkiksi arvioi, että flunssan hoitoon voi käyttää tulehduskipulääkettä ja kuumana juotavaa flunssalääkettä samanaikaisesti. 

– Näin ei pitäisi tehdä, sillä kuumana juotavan flunssalääkkeen vaikuttava aine on useimmiten tulehduskipulääke, ja yhteiskäytössä riski haittavaikutuksille kasvaa, farmaseuttinen johtaja ja farmasian tohtori Charlotta Sandler Apteekkariliitosta muistuttaa.

Apteekissa tällaiset väärinkäsitykset pystytään oikaisemaan ja neuvomaan lääkkeiden oikeaa käyttöä. Finrexinin ja Buranan yhteiskäyttöä koskeva kirjoitus onkin yksi tämän blogin suosituimmista jutuista.

Sen sijaan melko hyvin tiedossa on, että tulehduskipulääkettä ei kannata käyttää päivittäin ennaltaehkäisemään päänsärkyä, ja että mietoa kortisonivoidetta ei pidä käyttää ihottuman hoitoon useita viikkoja yhtäjaksoisesti.

– Yllättävää oli, että vain reilu puolet tutkimukseen vastanneista tiesi, että hiilitabletit vaikuttavat muiden lääkkeiden tehoon. Hiilitabletit sitovat lääkeaineita ruoansulatuskanavassa, ja estävät näin lääkkeiden imeytymistä, Sandler muistuttaa.

Apteekista puolueetonta neuvontaa

Tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä pitää tärkeänä, että apteekkien neuvonta on puolueetonta ja perustuu tutkimuksiin ja hoitosuosituksiin, ja että apteekissa kerrotaan reseptivapaan lääkkeen mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden ja ruoan kanssa.

Sitä, että apteekissa terveydenhuollon ammattilaisen voi tavata maksutta ja aikaa varaamatta, ja että apteekissa suositellaan sopivin hoito asiakkaan vaivaan ja ohjataan tarvittaessa lääkäriin, pitää erittäin tai melko tärkeänä kolme neljästä.

Etenkin naiset sekä nuoret ja nuoret aikuiset (15-34 v.) arvostavat apteekkien neuvontaa ja suosituksia.

Yhdeksän kymmenestä on tyytyväinen pääsääntöisesti käyttämänsä apteekin neuvontaan reseptivapaissa lääkkeissä ja reseptivapaiden lääkkeiden valikoimaan. Lähes yhtä moni on tyytyväinen reseptivapaiden lääkkeiden saatavuuteen ylipäänsä.

Etenkin naiset pitävät tärkeänä, että reseptivapaiden lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat, mutta yli puolet miehistäkin pitää sitä erittäin tai melko tärkeänä.

Kuva Apteekkariliitto, Katja Lösönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tarvitsetko enemmän D-vitamiinia?

D-vitamiinilisän tarve saattaa riippua yksilöllisestä D-vitamiinivasteesta. D-vitamiinin tavoitetason pitäisi myös olla korkeampi…
D-vitamiini

Iäkkäät tarvitsevat enemmän proteiinia

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten ruokavalio on usein huonolaatuinen. Myös hyvässä…

Näin kansa laihtuu

Maailman terveysjärjestö WHO twiittasi: “Dr Chan: The best way for populations to…

Kätilöliitto: Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettujen paikallisvalmisteiden tulisi olla Kela-korvattavia

Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettuja emätinpuikkoja ja -voiteita valmistetaan sekä estrogeenipitoisina että ilman estrogeenia.…