Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää? Emilii Dove
Päivän maitoannokset. Maitoa ei kuitenkaan ole pakko juoda, jogurtit ja juustot ovat hyvä valinta. Kuva Maito ja Terveys ry
Päivän maitoannokset. Maitoa ei kuitenkaan ole pakko juoda, jogurtit ja juustot ovat hyvä valinta. Kuva Maito ja Terveys ry

Tuore tutkimus totesi, että “kalsium ei ehkäise luunmurtumia”. Kahden British Medical Journalissa julkaistun laajan meta-analyysin mukaan luunmurtumia sattuu yhtä paljon riippumatta siitä, saadaanko ravinnosta kalsiumia paljon tai vähänlaisesti.

Luunmurtumia sattuu, kun ihminen kaatuu. Esimerkiksi suurin osa lonkkamurtumapotilaista kaatuu sivulle lonkan päälle ehtimättä hidastaa kaatumistaan. Tällöin lonkkaan kohdistuva isku on keskimäärin yhtä voimakas kuin jos lonkalle asetettaisiin äkillisesti 700 kilon paino. Näin kaaduttaessa murtuu hyväluinenkin lonkka.

Kalsium ei siis voikaan ehkäistä murtumia, vaan kaatumisten ehkäisy vähentää murtumia. Kaikille lisää liikuntaa ja tasapainoharjoittelua sekä apuvälineitä iäkkäille.

Tutkimuksessa kahden vuoden seurannan aikana kalsiumlisää nauttineiden ryhmässä luuntiheys lisääntyi keskimäärin kaksi prosenttia, kun taas lumeryhmässä se pieneni saman verran.

Ero ei ole iso, mutta tutkimusaika olikin vain kaksi vuotta. Tästä voisi vetää hypoteesin eli oletuksen, että kymmenessä vuodessa luuntiheys pienenee 10 prosenttia, jos kalsiumin saanti ei ole riittävää. 20 vuodessa luuntiheys olisi jo 20 prosenttia heikompi ja niin edelleen. Vaikka samassa ajassa kalsiumlisää nauttineilla luuntiehys ei lisääntyisi paria prosenttia enempää, olisi luuntiheys kuitenkin merkittävästi parempi lumeryhmään verrattuna. Luuntiheys ei ainakaan olisi heikentynyt.

On arvioitu, että elämänsä aikana nainen menettää hohkaluustaan 50 ja putkiluustaan 30 prosenttia. Vastaavat luvut miehellä ovat 20 ja 30 prosenttia.

Entäpä sitten itse murtuma? Kun nuorella ihmisellä luu murtuu se napsahtaa yleensä nätisti poikki ja paranee hyvin. Jos luuntiheys on alentunut tai puhutaan jo osteoporoosista, luu ei ehkä murrukaan enää yhtä nätisti. Voidaan joutua tekemään isoja leikkauksia ja toipumisaika on pitkä. Totuus on, että moni vanhus ei lonkkamurtuman jälkeen enää palaa kotiin.

Kannattaisiko siis sittenkin pitää huoli riittävästä kalsiumin saannista? Kalsiumia olisi hyvä saada ravinnosta, mutta jos määrät eivät ole riittäviä, suosittelen edelleen kalsiumlisän käyttöä.

 1. Hei,

  Päätelmäsi eivät pidä paikkaansa. Tutkimuskirjallisuudessa sanotaan selvästi, että kalsiumlisän vaikutus on lyhytaikaisesti hyödyllinen eli “transient”. Sitä paitsi luun lujuutta ei voi yksioikoisesti redusoida luuntiheyteen.

  Siitä olen samaa mieltä, että liian vähäistä, alle 700 mg kalsiumin saantia kannattaa välttää.

  1. Hei Juhana,

   En kutsuisi noita ideoita päätelmiksi vaan hypoteeseiksi. Eihän tämän kaksivuotisen tutkimuksen perusteella voi päätellä luuntiheydestä 20 vuoden päähän mitään. Mutta ajatuksella voi leikkiä.

   Jos luiden terveyden kannalta kaikki elintapatekijät ovat kohdallaan, eikö luuntiheys pienene hitaammin kuin silloin, jos elimistön käytettävissä ei ole riittävästi kalsiumia? Vai miksi muuten sen saanti pitäisi turvata?

   Tavallaan kumoat itse oman kommenttisi sanomalla, että “alle 700 mg kalsiumin saantia kannattaa välttää”. 😉
   Eli jos ravinnosta ei vain millään saa tarpeeksi kalsiumia esim. allergioiden ja ruokamieltymysten takia, suositteletko silloin kalsiumlisää vai mitä?

   1. Hei,

    Harvardin professori Walter Willett on vahvasti kritisoinut lyhytaikaisiin tutkimuksiin tukeutumista, kun on kyse kalsiumista ja kalsiumlisistä. Pidempiaikaiset tutkimukset eivät tue hyötyjä.

    Pointtini on juuri se, että kalsiumin liian vähäinen saanti, ~ alle 700 mg päivässä, on ilman muuta riski luustolle. Mutta näin vähän kalsiumia saavat ovat lähinnä sellaisia maitotuotteita välttäviä vegaaneja, jotka eivät käytä edes kalsiumilla rikastettuja kasvimaitoja. Heitä ei ole väestössä paljon.

    Olen vähän surullinen ja turhautunut siitä, että vaikka tutkimusnäyttö selvästi osoittaa, että kalsiumilla ei ole yleisesti ottaen merkittävää roolia murtumien ja osteoporoosin ehkäisyssä, fokus on jatkuvasti edelleen siinä. Surullista se on siksi, että on olemassa paljon tehokkaampia ja toimivampia keinoja ehkäistä murtumia. Niistä enemmän luustokirjassani ’Luusto lujaksi elämäntavoilla’ (painos loppu, joten en mainosta edistääkseni myyntiä).

    1. Olemme kyllä pitkälti samoilla linjoilla. Kovin moni suomalainen ei tarvitse kalsiumlisää. Ainakin osa raskaana olevista ja imettävistä voisi varmaan vielä lisätä tuohon listaan.

     Erityisesti iäkkäiden murtumia voidaan ehkäistä kaatumisten määrää vähentämällä ja niiden seurauksia lieventämällä, esimerkiksi vaimentamalla kaatumisessa lonkan päähän kohdistuvia iskuja ulkoisen suojaimen avulla.

     Luin äskettäin myös kuivattujen luumujen edullisesta vaikutuksesta luustoon. Mainitaanko ne kirjassasi?
     Uutta painosta vaan kirjasta, minuakin kiinnostaisi se lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mehevä suklaakakku syntyy ruokaöljyllä

Kuinka monta suklaakakun reseptiä ihminen oikein tarvitsee? Aika monta, ennen kuin löytää…

Herajauhe – kylläisyyttä proteiinilisästä

Protaus-kirja innosti minut hankkimaan herajauhetta. Aiemmin olen mieltänyt proteiinijauheet kehonrakennukseen, mutta näinhän…

Näin varmistat omegaa sisältävän ravintolisän laadun

Kaupallinen yhteistyö Jos et saa ravinnosta riittävästi omega-3-rasvahappoja, kannattaa ruokavaliota muuttaa tai…

Luomumaidossa vähemmän jodia kuin tavallisessa maidossa

Englantilaisessa tutkimuksessa todettiin, että luomumaidossa on kolmannes vähemmän jodia kuin tavallisessa maidossa.…