Millainen on paras välipala lapselle? Emilii Dove

välipalapatukat1

Välipalat kuuluvat olennaisena osana ruokavalioon, mutta niiden valinnassa kannattaa muistaa laatu ja määrä. Erityisesti sokerin määrään tulisi kiinnittää huomiota.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Anette Palssa suosittaa lapsille ateriointia noin kolmen, neljän tunnin välein. Käytännössä se tarkoittaa viittä ateriaa päivässä: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Tällöin verensokeritaso pysyy vakaana, ja lapsi jaksaa opiskella ja harrastaa. Säännöllistä ateriarytmiä noudattamalla nälkä ei pääse kasvamaan mahdottoman suureksi, jolloin myös makeanhimo pysyy kurissa.

– Yleinen virhe on syödä liian vähän pääaterioilla ja yrittää sitten korvata aterioita syömällä liikaa välipaloja. Jaksamisen kannalta on tärkeää syödä kunnon aamupala, lounas ja päivällinen. Lapset saattavat esimerkiksi olla nirsoja kouluruoan suhteen, jolloin on hyvä, että kotona on kunnon ruokaa tarjolla. Säännöllisen ateriarytmin ylläpito edellyttää vanhemmilta ennakointia ja konkreettisia suunnitelmia, Palssa sanoo.

Välipalaan kolme elementtiä

Välipaloilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten arjessa. Hyvät eväät auttavat jaksamaan, sillä sekä nälkä että verensokerin nopeat vaihtelut aiheuttavat väsymystä ja heikentävät keskittymiskykyä. Palssan mukaan ravitsemuksellisesti välipalalta kaivataan etenkin monipuolisuutta.

– Ihannetapauksessa välipala sisältäisi kolme elementtiä: jotain täysjyväistä viljatuotetta hiilihydraatin lähteeksi, jonkin proteiinin lähteen ja jotain tuoretta kasvisten, marjojen tai hedelmien muodossa. Kotona on esimerkiksi helppo tehdä välipalaksi smoothieita, Palssa sanoo.

Etenkin urheilevan nuoren kohdalla riittävästä proteiinin saannista on syytä pitää huolta.

− Koko päivän energiataso vaikuttaa siihen, miten liikkuva nuori jaksaa vielä harrastuksissa koulupäivän jälkeen. Silloin isompi välipala voi olla paikallaan ja tärkeää on muistaa kunnon iltaruoka treenien jälkeen. Myös nesteytyksestä täytyy pitää huolta koko päivän aikana juomalla tarpeeksi vettä jo ennen treenejä, Palssa sanoo.

Vältä sokeria, lisää kasviksia

Monet vanhemmat totuttavat jälkikasvuaan makeaan välipalavalinnoilla – usein tietämättään.

– Suomalaiset lapset syövät liian vähän kasviksia ja liikaa sokeria. Sokerin määrää ei ehkä tule mietittyä tuoremehuja ja maustettuja maitotuotteita, kuten viilejä ja jogurtteja valitessa, Palssa sanoo.

Palssa kannustaa vanhempia rajoittamaan myös sokeripitoisten juomien käyttöä ja suosimaan vettä. Suuren sokeri- ja kofeiinimäärän takia myöskään energiajuomat eivät kuulu nuoren ruokavalioon. Kofeiini voi aiheuttaa levottomuutta ja ahdistuneisuutta sekä unihäiriöitä.

Palssa kaipaa rajoja myös arkisyömiseen, sillä lapsena opitut ruokatottumukset säilyvät pitkälle aikuisuuteen.

– Esimerkiksi ruokakaupassa saatetaan antaa väsyneelle ja kiukkuiselle lapselle suklaapatukka ensihätään. Parempi vaihtoehto on antaa kasviksia tai pieni hedelmä. Lapset myös kestävät odottaa vähän aikaa ruoan valmistumista, Palssa sanoo.

5 terveellistä välipalavinkkiä lapselle:

  1. Käytännöllisyys on tärkeää, sillä välipalan tulisi olla helposti syötävää ja tarvittaessa mukaan pakattavaa. Jos välipalan pitää kulkea pitkään mukana esimerkiksi repussa, se ei saa vaatia kylmäsäilytystä.
  2. Eväiden perustana toimivat perinteiset eväsleivät. Täysjyväleivät voi täyttää monipuolisesti margariinilla, kasviksilla, juustolla tai lihaleikkeleellä.
  3. Reppuun kannattaa pakata mukaan myös reilusti kasviksia ja hedelmiä. Ne sopivat hyvin eväiksi kuorittuina ja lohkottuina rasiassa.
  4. Myös pähkinät yhdessä hedelmälohkojen kanssa ovat helppoja ja hyviä eväitä.
  5. Kotona on helppo tehdä välipalaksi smoothieita, joihin voi käyttää raaka-aineeksi maitoa, piimää, rahkaa, jogurttia, marjoja, hedelmiä, mehukeittoja, pähkinöitä, siemeniä, kaurahiutaleita ja leseitä.

Kuvassa itsetehdyt välipalapatukat. Katso ohje tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Terveellinen ja maukas lisuke kikherneistä

Palkokasvit, kuten pavut ja herneet ovat edullisia, herkullisia ja ravitsevia proteiinin lähteitä.…

Näin varmistat omegaa sisältävän ravintolisän laadun

Kaupallinen yhteistyö Jos et saa ravinnosta riittävästi omega-3-rasvahappoja, kannattaa ruokavaliota muuttaa tai…

Pillimuki lapselle – nokkamukista äännevikoja

Nokkamuki ei edistä vauvan syömistaitoja, se itse asiassa haittaa niitä. Näin sanoo…

10 kysymystä lasten korvatulehduksesta

Mikä aiheuttaa välikorvatulehduksen? Pienen lapsen immuniteetti ei ole vielä ehtinyt kypsyä, joten…