Mirakuliini muuttaa happaman makeaksi Emilii Dove

sitruuna

Voiko happaman maun muuttaa makeaksi ilman sokeria tai makeutusainetta? Kyllä voi. Apuun tulee proteiini nimeltä mirakuliini, joka sitoutuu kielen makureseptoreihin ja muuttaa happamat maut makeiksi.

Mirakuliinia esiintyy luonnossa Synsepalum dulcifica -kasvin hedelmässä. Tämän ihmemarjan syömisen jälkeen makuaistimus muuttuu vajaan tunnin ajaksi. Hapan muuttuu makeaksi, mutta muihin makuihin, kuten suolaiseen tai karvaiseen mirakuliini ei vaikuta. Makuaisti palautuu normaaliksi, kun mirakuliini vapautuu makureseptoreista.

Tarkka vaikutusmekanismi ei ole selvillä, mutta se tiedetään, että mirakuliini sitoutuu makeaa aistiviin makureseptoreihin. Neutraalissa pH:ssa mirakuliini salpaa reseptorit, mutta happamassa pH:ssa se muuttuu agonistiksi ja saa aikaan makean makuaistimuksen. Ne-ro-kas-ta.

Näin siis sitruuna ja muut happamat ruoat maistuvatkin makeilta. Hampaille se ei välttämättä ole hyväksi, mutta eipä ole sokerikaan. Makeanhimoon tarvitaan lisää aseita ja tässä voisi olla seuraava makeutusaine.

Mirakuliinista kehitetään helpommin ja halvemmin valmistettavaa tuotetta, mutta sitä voi jo nyt ostaa netin kautta. Hinta ja riski väärennöksille ovat kuitenkin sen verran suuret, että suosittelen vielä odottamaan. Mutta onpahan ainakin jotain, mitä odottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Terveellinen ja maukas lisuke kikherneistä

Palkokasvit, kuten pavut ja herneet ovat edullisia, herkullisia ja ravitsevia proteiinin lähteitä.…
vegaani

Kasvissyöjän ja vegaanin oltava tarkkana lihankorvikkeiden kanssa

Kasvissyöjien ja vegaanien määrä on mukavassa kasvussa. Mutta ovatko lihankorvikkeet hyvä ratkaisu…

Virgin dieetti: vältä näitä 7 ruoka-ainetta

Yhdysvaltalainen ravitsemusekspertti JJ Virgin on kehitellyt Virgin Dieetin, jossa vältetään 7 ruoka-ainetta…

Mitä ovat entsyymivalmisteet ja kenelle ne on tarkoitettu?

Kaupallinen yhteistyö Entsyymivalmisteet sisältävät samoja entsyymeitä, joita oma elimistömme tuottaa. Jos niitä…