Muistitutkimusta ei voi tehdä liian aikaisin Emilii Dove

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-elderly-lady-preparing-breakfast-cereal-happy-pouring-milk-looking-camera-image40569636

Muistin heikkeneminen ei kuulu ikään vaan vaatii aina tarkempia tutkimuksia. Muistin heikkeneminen kertoo aina sairaudesta. Geriatri Mariko Teramura−Grönbladin mukaan muisti ja uudenoppimiskyky hidastuvat, mutta säilyvät iästä huolimatta.

– Liian aikaisin tehtyä muistitutkimusta ei ole olemassa. Mitä aikaisemmin saadaan diagnoosi ja oikea hoito aloitettua, sitä parempi hoitotulos saavutetaan, sanoo geriatri Mariko Teramura−Grönblad Terveystalosta.

Hyvinvointia tukevat valinnat pitävät elämänlaadun hyvänä myös eläkkeellä. Teramura-Grönbladin mukaan elämäntapojen lisäksi pitäisi huomioida psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ja sosiaaliset suhteet. Parasta ennaltaehkäisyä iän tuomiin vaivoihin ovat oikeanlainen ravitsemus, liikunta, sosiaaliset suhteet, aivojumppa ja harrasteet.

– Vanhetessa aineenvaihdunta muuttuu, jolloin proteiinipitoisen ruokavalion ja riittävän liikunnan merkitys kasvaa. D-vitamiinin ja kalsiumin saannista on tärkeää pitää huolta. Iästä ja kunnosta riippuu, millaista liikuntaa tulisi harrastaa. Esimerkiksi tanssi on todella hyvä sosiaalinen liikuntamuoto, joka kehittää lihasmuistia ja pitää mielen virkeänä, Teramura-Grönblad sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Helle on terveysriski iäkkäille

Helteistä voi aiheutua Suomessakin merkittävä terveysriski erityisesti iäkkäille ja perussairauksista kärsiville. Kuumuuden…

Verenpainelääkitys ei lisää iäkkäiden kaatumisia

Iäkkäiden kaatumisia tulisi pyrkiä ehkäisemään, koska kaatumiset aiheuttavat tapaturmia ja hankalia lonkkamurtumia.…
influenssarokote

Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa

Kausi-influenssarokotteen antama suoja kestää reilu kuusi kuukautta*, joten pian on taas aika…

Kolesterolilääkkeiden käyttö yleistynyt yli 70-vuotiailla

Vuonna 2011 tutkittujen 70-vuotiaiden kolesteroliarvot olivat selvästi paremmat kuin ikätovereidensa arvot 20…