Proteiinia aamupalaan Emilii Dove

Proteiinia, proteiinia, proteiinia. Se on nyt kaikkien huulilla. Se auttaa laihtumaan ja se pitää nälän loitolla. Varsinkin aamupalalla kannattaa tankata proteiinia, koska siten nälkä kuulemma pysyy aisoissa koko päivän.

Olen siis miettinyt, miten lisätä proteiinia aamupalaan. Kananmuna on hyvä vaihtoehto. Munakas on hyvää, samoin kokkeli ja keitetty muna. Vaan kun eivät ne aamulla maistu. Silloin haluan puuroa ja marjoja.

Pääsiäisenä pupu piilotteli suklaamunia, ja mietin, miten minäkin voisin piilottaa sen munan aamupalaani. Sitten keksin ratkaisun – pirtelö. Marjoja, hedelmiä, maitoa, jogurttia ja raaka kananmuna. Tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella saa ainekset nopeasti samettisen pehmeäksi. Kananmuna piilotettu, ei maistu eikä näy.

Entäpä sitten raa’an munan terveysriskit? Iskeekö salmonella? Eviran mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana. Huomenaamulla surisee sauvasekoitin.

  1. Hei, kananmunan keltuaisessa on niin paljon kolesterolia, ettei kannata joka päivä syödä!! Itse joudun välttämään näitä kolesterolipommeja.

    1. Kananmunan keltuaisessa olevan kolesterolin vaikutuksesta ollaan montaa mieltä.
      Jos jollain on kolesteroliarvo todella korkealla esimerkiksi perimän takia, kannattaa keltuaisen syöntiä rajoittaa suositusten mukaan kahteen kappaleeseen viikossa. Mutta sitäkin tärkeämpää on rajoittaa kovien rasvojen käyttöä.
      Jos haluaa välttää keltuaista, sen voi jättää pois ja käyttää vain valkuaisen, josta 94 % on proteiinia.

  2. Kolesterolia pelkäisin minäkin, mutta se on henkilökohtaista ja riippuu omista arvoista ja perimästä. Munaa tulee helposti syötyä esim. leivonnaisissa.

    Mutta silti muistin syövereistä yksi 80-luvun aamiaisherkun ohje:
    Appelsiini
    raaka muna
    pari desiä maitoa
    maun mukaan sokeria
    pöräytetään sauvasekoittimella juomaksi. Yllättävän hyvää!

    1. Pitäisiköhän tehdä sellainen yhden naisen koe. Mitataan kolesteroliarvot nyt ja taas uudestaan kuukauden päästä. Katsotaan millaisen vaikutuksen muna päivässä saa aikaan.

      Kiitos reseptistä! Tuota pitää ehdottomasti kokeilla.

  3. Minä joudun syömään lähes pelkkää proteiinia olevan aamupalan nykyään. Ei voi enää haaveillakaan esim. puurosta, sillä ei pysy nälkä (vaikka sotkisi sekaan mitä tahineita, soijajauhoja sun muita). Vakkariaamupalani on hamppuproteiinipirtelö marjoilla. Paljon proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja yms, vain vähän hiilihydraatteja. Hamppuproteiinijauhehan on ymmärtääkseni lähinnä hienoksi jauhettuja hampunsiemeniä (useimmat valmisteet kuorineen, jolloin saadaan paljon kuitua sekä klorofylliä yms), ei pitkälle prosessoitua kuten vaikkapa soijaproteiini.

    Joskus syön aamupalaksi ihan ns. kunnon ruokaa. Aiemmin usein esim. linssikeittoa, mutta sekin tuntuu nykyään olevan turhan hiilarista oikukkaalle verensokerilleni. Joskus pari kertaa kuussa haen edellisenä päivänä lähi-indonesialaisesta gado gado -ruoan, jossa on paljon vihanneksia (kaali, vihreä papu, pavunidut ja porkkana), tempehiä ja tofua maapähkinävoikastikkeella. Maapähkinät nyt eivät tietysti ole mikään terveyden huipentuma, mutta en niitä muuten juuri syökään. Ja nälkä pysyy hyvin!

    Tosiaan, useimpien ihmisten ei tarvitse huolehtia kananmunien kolesterolimääristä.

    1. Tuhdilta kuulostaa, mutta eikös juuri Aasian maissa ole tapana syödä “kunnon ruokaa” aamiaiseksi. Ainakin siltä ovat matkoillani hotellien aamupalat näyttäneet.
      Ja Englannissakin “full English breakfast” on munaa, pekonia, makkaraa, papuja, tomaattia ja sieniä. Proteiinia proteiinin päälle.

      Puuro ei tosiaan kovin pitkälle nälkää pidä, mutta itse tykkään syödä säännöllisesti, usein ja vähän kerrallaan. Ennen lounasta tulee siis otettua välipalaksi hedelmää.

      1. Siis meinaan, että minulla hyvin hiilaripitoinen ruoka pitää nälkää ehkä puoli tuntia jos sitäkään. Tai nälkä ei edes lähde ollenkaan, vaikka söisi puuroa vatsansa täyteen… Syön kyllä kuusi kertaa päivässä.

        Ennen verensokeriongelmiani muistan kyllä, kun joskus koulun ruokalassa mätin lautasellisen ohrapuuroa ja pari ruispalaa, ja niillä jaksoi helposti kuusi tuntia. Oi niitä aikoja!

        1. Puoli tuntia on kyllä todella lyhyt aika, kun kolmekin tuntia kuulostaa lyhyeltä. Huomaan kyllä jo nyt, että munan lisääminen aamupirtelöön on auttanut pitämään nälkää pidempään. Eli proteiini tehoaa.
          Kuinka kauan nälkä pysyy loitolla hamppupirtelöllä?

          1. Se on hirveän päiväkohtaista, joskus silläkään ei lähde nälkä, kun hypoglykemia on oikein paha, mutta yleensä luokkaa 3-4h, joka minulla on kauan. Laitan siihen sekaan myös rasvaisia juttuja, esim. lesitiiniä, pellavansiemeniä tai pellavansiemenöljyä sekä usein avokadoa. Tietysti jos verensokerin kanssa ei ole ongelmia, niin vähemmälläkin rasvan läträämisellä varmasti pärjää. Onhan hampussa jo itsessäänkin hyviä rasvoja jonkin verran.

            Eri proteiineissahan on iso ero siinä, miten paljon ne lisäävät insuliinintuotantoa. Hampusta en tiedä, mutta esim. liha ja maitotuotteet paljon, kananmuna vähemmän ja useimmat kasviproteiinit selvästi näitä vähemmän, joten olettaisin hampun olevan tässä suhteessa hyvä. Tuo voi aiheuttaa sen, että eri proteiinien täyttävyydessä on eroja. Itselläni kaikkein täyttävin ruoka tuntuisi olevan cashewpähkinä – en vain tykkää syödä niitä siltään, vaan yleensä soseutan ne johonkin elävän ravinnon ruokaan. Onhan cashew’ssa toki paljon rasvaakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Psoriasis kuriin – 4 askelta oireettomuuteen

Kaupallinen yhteistyö Asiantuntijoina proviisori Emilii Dove ja Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. Rajoittaako…

Säännöllinen ateriarytmi suojaa nuoria lihomiselta

Säännöllinen ateriarytmi suojaa nuoria lihomiselta. Perinnöllisesti lihomiselle alttiimmillakaan paino ei nouse enempää…

Motivaattori auttaa juomisen seuraamisessa

Lomalla alkoholinkäytön määrää ei aina tule seurattua ja tissuttelusta tulee helposti tapa.…

Käsienpesu ehkäisee norovirustartuntaa, käsidesi ei

Norovirus tarttuu ärhäkästi esimeriksi kosketuspintojen välityksellä. Näitä ovat erityisesti vessassa ovenkahvat, hanat…