Näin hoidat kuivat silmät oikein Emilii Dove

kuivat silmät

Vetiset silmät voivat olla oire silmien kuivuudesta. Jos silmissä esiintyy lisäksi roskantunnetta, kirvelyä, ärsytystä tai punoitusta, silmät ovat luultavasti kuivat. Myös valonarkuus voi olla yksi oire.

Kuivuus rasittaa silmiä, jolloin silmät ärtyvät helposti. Ärsytyksen johdosta silmä alkaa erittää kyynelnestettä. Se ei kuitenkaan ole kuivalle silmälle riittävä kosteutus.

Punoitus ja kutina saattavat olla merkki myös allergiasta, ja rähmiminen silmätulehduksesta.

Silmiä voi kuivattaa mm. kuiva huoneilma, pölyt, tietokonetyöskentely ja piilolinssien käyttö. Lisäksi iän myötä kyynelnestettä erittyy vähemmän.

Myös jotkut sairaudet aiheuttavat kuivasilmäisyyttä. Esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymässä, nivelreumassa ja diabeteksessa kyyneleritys voi olla vähentynyt. Lisäksi joidenkin psyykenlääkkeiden, verenpainelääkkeiden ja unilääkkeiden vaikutuksesta silmät saattavat kuivua.

Säännöllinen näöntarkastus optikolla on tarpeen erityisesti keski-iän kieppeillä. Hyvä nyrkkisääntö on, että silmälääkärillä kannattaa käydä viimeistään silloin, kun tarvitsee ensimmäiset lukulasit. Silmälääkärissä kannattaa käydä myös silloin, jos silmäoireet johtuvat sairaudesta tai lääkkeestä. Muuten apua saa apteekista. Jos apteekista ostetuilla silmätipoilla ei saa helpotusta, kannattaa käydä lääkärissä.

Valitse oikea valmiste

Kosteuttavat silmätipat eli keinokyyneleet korjaavat kuivuuden. Saatavilla on myös geelimäisiä tippoja, joiden vaikutus kestää pidempään kuin tavallisten tippojen.

Keinokyyneleitä käytetään 3-4 kertaa päivässä, mutta ylärajaa ei ole, joten tippoja voi käyttää tarpeen mukaan riittävän usein. Yöksi kannattaa laittaa geelimäinen valmiste, jonka vaikutus kestää pidempään kuin tippojen.

Kuivien silmien hoitoon ei saa käyttää silmien ärsytykseen ja punoitukseen tarkoitettuja tippoja. Tällaisia silmän verisuonia supistavia tippoja saa käyttää vain satunnaisesti ja muutaman päivän ajan yhtäjaksoisesti, koska muuten silmä tottuu niihin.

Myöskään allergian tai silmäsairauksien hoitoon tarkoitettuja silmätippoja ei tule käyttää pelkästään kuiville silmille.

Ennen kuin laitat silmätippoja, pese kädet huolellisesti. Vedä sormenpäällä alaluomen ja silmän väliin tasku, johon tippa on helppo tiputtaa. Räpäytä silmää muutama kerta. Älä kosketa pullon kärkeä, ja sulje korkki heti käytön jälkeen.

Tarkista purkin kyljestä, kuinka kauan pakkaus säilyy avattuna. Monet silmätipat säilyvät avattuna 28 päivää, jonka jälkeen tippoja ei saa käyttää infektioriskin vuoksi. Saatavilla on myös kertakäyttöpipettejä, jotka säilyvät pidempään ja sisältävät yleensä vähemmän säilytysaineita kuin pulloissa olevat valmisteet. Joitakin kosteutukseen käytettäviä valmisteita voi nykyään säilyttää puoli vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Asiakas vai potilas?

Jokainen ruokakaupan ovesta sisään menevä henkilö on asiakas. Mutta miksi pitäisi kutsua…

Meni lapsi pesuveden mukana

Uskokaa tai älkää, huomenna vietetään D-vitamiinipäivää! Ainakin siis Kanadassa. Mielestäni voisimme alkaa…

Puhdista nenäkannu mikroaaltouunissa

Nenän ja sivuonteloiden huuhteluun käytettävä nenäkannu tulisi huuhdella ja huljutella huolellisesti joka…

Jälkiehkäisypilleri ei tehoa yli 80 kiloisilla

Apteekista ilman reseptiä myytävä jälkiehkäisyvalmiste NorLevon vaikutus saattaa heikentyä naisilla, jotka painavat…