Näin käytät närästyslääkettä oikein Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

närästys
Nauti ilman närästystä

Toistuvat ylävatsavaivat ovat yleisiä. Ne voidaan usein diagnosoida ja hoitaa oireiden perusteella. Suurin osa vaivoista johtuu toiminnallisesta dyspepsiasta tai refluksitaudista. Ylävatsavaivat liittyvät usein elintapoihin, kuten ruokavalioon, ylipainoon, tupakointiin ja alkoholinkäyttöön. Taustalla voivat olla myös lääkkeet, sairaudet ja raskaus.

Dyspepsiaa vai refluksia?

Noin puolet pitkäkestoisista ylävatsaoireista on toiminnallista dyspepsiaa, jonka taustalla ei ole elimellistä syytä. Vaiva voi kestää vuosia, mutta oireet ovat vaarattomia. Dyspepsian oireet ilmenevät yleensä aterian jälkeen: täyteläisyyden tunnetta, vatsan turpoamista, röyhtäilyä, kipua tai polttelua. Lääkäriin kannattaa mennä, jos esiintyy hälyttäviä oireita, kuten toistuvaa pahoinvointia tai oksentelua, verta ulosteessa, kuumeilua, selittämätöntä laihtumista, kovaa vatsakipua tai anemiaa.

Refluksitaudin yleisin oire taas on närästys eli polttava tunne rinnassa tai ruokatorvessa. Poltteen aiheuttaa mahahappo, jota voi nousta nieluun ja jopa suuhun asti. Myös nielemisongelmia ja rintakipua voi esiintyä. Refluksitautia voi esiintyä myös yhtä aikaa dyspepsian kanssa. Refluksitaudin muita tunnusomaisia oireita ovat ärsytysyskä ja äänihäiriöt.

Miten valita oikea hoito?

Tilapäinen närästys on normaalia elämää, mutta silloin kun se alkaa jatkuvasti haitata ja olla häiritsevää, kyseessä on sairaus. Lievää ja tilapäistä närästystä voi hoitaa helposti kotikonstein.

Oikean itsehoitolääkkeen valinta on tärkeää. Jos esimerkiksi pitkäaikaista närästystä hoitaa antasidillä, on se kuin hoitaisi syvää haavaa laastarilla. Jatkuvaan närästykseen voi apteekista saatavan neuvonnan avulla kokeilla kahden viikon kuuria H2-reseptorin tai protonipumpun salpaajalla. Jos kuuri ei auta, on parasta varata aika lääkärille.

Närästyslääkkeiden pitkäaikaisessa käytössä kannattaa olla varovainen, sillä esimerkiksi protonipumpun estäjien (PPI) ja H2-reseptorin salpaajien pitkäaikainen käyttö on yhdistetty lisääntyneeseen B12-vitamiinin puutteen riskiin.

Refluksitaudin hoitoon suositellaan myös elintapahoitoa, kuten ylipainon pudottamista, tupakoinnin lopettamista, ärsyttävien ruokien ja juomien välttämistä sekä sängyn pääpuolen kohottamista. Öisiä oireita voi helpottaa välttämällä ilta-aterioita, ja aterioiden jälkeisiä oireita taas syömällä vähän kerrallaan.

Närästys kannattaa hoitaa
Närästykseen voi liittyä kiusallisen tunteen lisäksi äänen käheytymistä, suun limakalvomuutoksia ja hampaiden kiillevaurioita. Pitkään jatkunut närästys voi pahimmillaan aiheuttaa astmaa tai sen kaltaisia oireita. Oireet johtuvat ruokatorveen nousseen vatsahapon pääsystä hengitysteihin. Närästys ei aina aiheuta astmaa, mutta pitkittynyt, hoitamaton närästys on riski astman kehittymiselle. Siksikin närästys kannattaa hoitaa ja pitkittyessään se tulisi tarkistuttaa lääkärillä.

Miten hoitaa tilapäinen närästys?

Lievän ja tilapäisen närästyksen voi hoitaa esimerkiksi apteekista saatavalla Ziverel-valmisteella. Se suojaa ruokatorven limakalvoa, edistää limakalvon parantumista ja helpottaa nopeasti närästyksen oireita.

Ziverel sisältää hyaluronihappoa, joka osallistuu ruokatorven limakalvovaurioiden paranemiseen ja kondroitiinisulfaattia, joka edistää limakalvon korjaantumista. Lisäksi valmisteessa on yhdiste nimeltä poloksameeri 407, joka kiinnittyy limakalvolle ja ylläpitää hyaluronihapon ja kondroitiinisulfaatin suojaavaa vaikutusta vatsan erittämän suolahapon ja pepsiinin vaikutuksia vastaan.

Hyvänmakuisen liuoksen käyttö on helppoa, sillä yksittäiset annospussit sisältävät valmiiksi yhden annoksen. Mikä tärkeintä, Ziverel vaikuttaa lisäksi nopeasti 30 minuutissa.

Zivereliä voi käyttää myös yhdessä hapon määrää vähentävien lääkkeiden kanssa, sillä aina ne eivät yksin riitä lievittämään oireita kokonaan.

Lue lisää närästyksestä ja sen hoidosta: ziverel.fi

Ziverelin suositeltu annos on yksi annospussi jokaisen aterian jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Suositeltu päiväannos on enintään neljä pussia. On aina suositeltavaa keskustella aiheesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen käyttöä. Tuote on tarkoitettu vain aikuisille. Zivereliä ei tule käyttää raskauden aikana tai ensimmäisten imetyskuukausien aikana.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Sabora Pharma Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Miksi käyttää heraproteiinia ja miten?

Kaupallinen yhteistyö Proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, oli ruokavalio sitten liha- tai…

EFSA: aspartaami on turvallista

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n lausunnon mukaan aspartaamin käyttö on turvallista. EFSA kävi perusteellisesti…

Apukeinot lapsen hampaiden puhkeamiseen

Kaupallinen yhteistyö Lapsen hampaiden puhkeamisen aiheuttamia oireita voi helposti lievittää kotikonstein. Tässä…

Masennusta B12-vitamiinin ja foolihapon puutteesta

Foolihapon ja B12-vitamiinin liian vähäinen saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun…