Näin käytät rautavalmisteita oikein Emilii Dove

Raudanpuutetta ei saa hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Ensin pitää selvittää syy ja pyrkiä korjaamaan se. Pelkän raudanpuutteen hoitaminen ei katkaise kierrettä, ellei syytä hoideta ensin.

dreamstime_xs_53043820
Täysjyvävilja on hyvä raudanlähde, kun sen kanssa nauttii jotain C-vitamiinipitoista.

Kun menetetyn raudan määrä on suurempi kuin ravinnosta imeytyvän raudan määrä, on seurauksena vähitellen kehittyvä raudanpuute ja sitä seuraava anemia. Raudanpuutteen voi aiheuttaa esimerkiksi sisäinen verenvuoto. Tällöin on ensisijaisen tärkeää löytää vuotokohta. Jos aikuisella miehellä tai vaihdevuosi-iän ylittäneellä naisella todetaan raudanpuute, voi kyseessä olla esimerkiksi vuotava mahahaava. Nuoremmilla naisilla rautavarastot taas ehtyvät runsaiden kuukautisten takia. Silloin hyvä ratkaisu voi olla joko hormonikierukka tai kohdunpoisto.

Kalpeat side- tai limakalvot voivat olla merkki raudanpuutteesta. Muita oireita ovat mm. suupielien ja kynsien halkeaminen sekä kielen ja nielun arkuus. Aneeminen ihminen voi potea myös väsymystä, heikotusta, keskittymiskyvyn puutetta, huonomuistisuutta, hermostuneisuutta, päänsärkyä, kalpeutta, ruokahaluttomuutta sekä heikentynyttä suoritus- ja vastustuskykyä. Raudanpuute todetaan verikokeilla.

Tavallisesta, monipuolisesta ravinnosta saa riittävän, suositusten mukaisen määrän rautaa, eikä lisärautaa välttämättä tarvita. Itsehoitoa ei siis aloiteta ilman tutkimuksia. Lisärautaa ei saa napsia omin päin senkään takia, että ylimääräinen rauta on vaarallista maksalle, kilpirauhaselle ja muille sisäelimille. Suurimpien hyväksyttävien saantimäärien pitkäaikainen ylitys aiheuttaa myrkytysoireet, joita ovat oksentelu, suolistovuodot, ja neurologiset oireet.

Jos valmisteessa on 25 mg rautaa, tällainen määrä on ok päivittäisessä käytössä ilman lääkärinkin suositusta. Sen sijaan raudanpuutteeseen tarkoitettuja valmisteita, joissa rautaa on 100-200 mg ei saisi ottaa omin päin ilman lääkärin ohjetta.

Jos todetaan anemia tai vaikea raudanpuute, on syytä aloittaa rautalääkitys. Tavallinen vuorokausiannos on 100–300 mg rautaa jaettuna 2-3 annokseen. Noudattamalla annettuja ohjeita ja mittaamalla rauta-arvot säännöllisesti ei liikasaannin vaaraa ole.

Rautavalmisteet aiheuttavat monille ikäviä vatsanväänteitä, ummetusta tai ripulia. Suurin osa rautavalmisteista neuvotaan ottamaan tyhjään vatsaan ja mieluusti imeytymistä edistävän C-vitamiinin kanssa. Monissa valmisteissa onkin C-vitamiinia valmiiksi mukana. Markkinoilla on myös valmisteita, joita voi ottaa ruoan kanssa, ja monilla se helpottaa vatsaoireisiin. Usein vatsa kuitenkin tottuu rautaan parissa viikossa. Sivuvaikutusten välttämiseksi rauta-annoksen voi ottaa kevyen, maidottoman aterian yhteydessä, jos vatsaoireet jatkuvat.

Raudanpuutteen korjaaminen on hidasta ja kestää yleensä kuukausia, joskus vuosia. Rautalisää käytetään niin kauan, että anemia on korjaantunut ja sen jälkeen lääkitystä jatketaan vielä 2-3 kuukautta rautavarastojen täyttämiseksi.

1 kommentti
  1. Kävin luovuttamassa verta muutama kuukausi sitten. Ihmettelen, että minulle annettiin rautatabletteja mukaan, vaikka hemoglobiinini oli hyvä.., Pari tablettia söin, mutta sitten ne jäivät. Ajattelin nimittäin, etten tarvitse sellaisia, kun kerran hB oli hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lapsen unikoulu rauhoittaa koko perheen yön

Tassutus ei olekaan ainoa vaihtoehto, jos tulee unikoulu tarpeeseen. Lääkäri Anna Keski-Rahkosen ja…

Oletko mittauttanut silmänpaineesi? 5 kohtaa glaukoomasta

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala tauti, koska se on usein täysin oireeton.…

Valmistautumista synnytykseen – keisarileikkaus vai alatiesynnytys?

Synnytys ja siihen valmistautuminen alkaa kohdallani olla ajankohtaista. Syksyllä koittaa H-hetki. Esikoisen…

Kauneuslaastarilla tuotteet imeytyvät ihoon

Iho ei läpäise ihan mitä vain aineita ja hyvä niin. Imeytymiseen voidaan…