Näin käytät sinkkiä oikein flunssan hoidossa Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

flunssa

Paikallisesti nieluun annosteltuna sinkkiasetaatin on todettu lyhentävän merkittävästi flunssan kestoa. Se myös vähentää nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja käheyttä, yskää sekä lihaskipuja.

Sinkin käyttö tulisi aloittaa heti flunssan alettua. Jos sinkin käytön aloittaa useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen, ei sinkistä luultavasti ole hyötyä. Virusten määrä nielussa on suurin flunssan oireiden alkaessa, joten paras teho saavutetaan, kun sinkkiasetaatin käyttö aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta.

Sinkin hyöty flunssan hoidossa perustuu paikalliseen vaikutukseen nielussa. Siksi nieltävistä sinkkitableteista ei ole flunssan hoidossa vastaavaa hyötyä kuin imeskelytableteista tai sinkkisuihkeesta.

Annostelupaikan lisäksi myös sinkin määrällä on väliä. Ravintolisissä, kuten nieltävissä sinkkitableteissa ja sinkkiä sisältävissä monivitamiinivalmisteissa sinkin määrä on yleensä noin 15 mg. Paikallisesti annosteltavasta sinkkivalmisteesta tulisi saada sinkkiä kuitenkin vähintään 75 mg päivässä, jotta se lyhentäisi flunssan kestoa.

Julkaistujen tieteellisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suurella annoksella paikallisesti vaikuttavaa sinkkiä on voitu osoittaa flunssan oireiden keston merkittävää lyhenemistä. Tutkimuksissa ainoastaan paikallisesti annosteltava sinkkiasetaatti on lyhentänyt flunssan oireiden kestoa tilastollisesti merkitsevästi lumeeseen nähden, keskimäärin 2,7 päivää.
Kliinisen farmakologian dosentti, erikoislääkäri Kimmo Malminiemi Tampereen yliopistollinen sairaala

Helsingin ja Sydneyn yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin paikallisesti annostellun sinkkiasetaatin vaikutusta flunssan erillisiin oireisiin. Sinkki lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, käheyttä 43 % ja yskää 46 %. Lisäksi sinkki lyhensi flunssaan liittyviä lihaskipuja 54 %. Tutkimus julkaistiin helmikuussa 2015 BMC Family Practice-lehdessä.

Tutkimustieto on ollut käytettävissä jo lähes vuoden, mutta sitä ei ole päästy hyödyntämään, koska markkinoilla ei ole ollut sopivaa tuotetta. Ennen kuin nyt. Suomalainen Pharmia Oy kehitti sinkkiasetaatista nieluun suihkautettavan valmisteen. Apteekeissa myytävä FluAcute Zinc+ vaikuttaa paikallisesti viruksiin. Sen vaikutus ulottuu suun limakalvolta nielun ja nenän limakalvoille.

FluAcute_Zinc

Sinkkiasetaatti on antiviraalinen aine, joka estää virusten lisääntymisen. Lisäksi se käynnistää paikallisesti elimistön puolustusreaktion. Sorbitolin ja glyserolin avulla valmiste jää limakalvoille ja imee soluvälitilasta nestettä, mikä vähentää nielun turvotusta ja lisää valmisteen vaikutusaikaa paikallisesti. B5-vitamiini edistää limakalvovaurioiden paranemista ja lievittää flunssan nieluoireita.

FluAcute Zinc+ on tarkoitettu virusperäisen flunssan keston lyhentämiseen ja oireiden lievittämiseen. Mutta voisiko sitä käyttää myös flunssan ehkäisyyn? Ei ainakaan pitkäaikaisesti, sillä sinkkiä kertyy tuotteesta sen verran paljon, että se soveltuu vain lyhytaikaiseen tilapäiskäyttöön. Käytännössä enintään viikoksi.

Itse aion kuitenkin kokeilla tuotetta ehkäisymielessä tulevilla lentomatkoilla. Lentokoneella matkustaminen moninkertaistaa riskin flunssatartuntaan. Jos sinkkiä olisi reilusti suun ja nielun alueen limakalvoilla lentokentälle ja koneeseen mentäessä, se voisi ainakin teoriassa olla hyvä suojautumiskeino viruksilta. Sinkkiasetaatti estää viruksen pääsemisen limakalvon pintasoluihin, jolloin viruksen jakautuminen estyy.

Flunssan ehkäisyssä edelleen paras keino on ahkera, 15 sekuntia kestävä käsien pesu saippualla ja vedellä. Käsidesistä ei ole hyötyä, koska se tappaa bakteereita, ei viruksia.

fluacute_mustaherukka

FluAcute Zinc+ -suihketta saa nyt myös mustaherukan makuisena.

Sinkkisuihkeesta on tullut minulle jo luottotuote. Heti pienen kurkkukivun iskettyä otan suihkeen käyttöön. Tällä tavalla olen estänyt jo monet flunssat. Itseasiassa tämän vuoden puolella en ole ollut kipeänä vielä kertaakaan. Peukku sille. Tilaisuuksia on kyllä ollut matkan varrella, sillä lapset ovat tuoneet koulusta ja tarhasta kaikenlaisia tauteja. Eikä tarvitse koputtaa puuta, vaan pitää vain sinkkisuihke kaapissa valmiina.
(Päivitetty 7.9.2017)

FluAcute Zinc+ on tarkoitettu yli 12-vuotiaille. Sitä voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana. Mikäli oireet pahenevat tai kestävät yli viikon, on otettava yhteyttä lääkäriin. CE-merkitty tuote. Valmistettu Suomessa. Valmistaja Pharmia Oy ja markkinoija Medifon Oy.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Medifon Oy:n kanssa.

 1. Onko jotain keinoa, jolla pääsisi flunssasta nopeasti eroon?

  Olen ollut flunssassa nyt melkein viikon; se alkoi viime viikon torstaina kurkkukivulla. Niistäminen alkoi lauantaina. Nyt sekä nuha että yskä ovat menneet pois, mutta kuumaa pitää edelleen juoda. Ja kun teen jotain, käyn vaikka kaupassa, tulee hirveä hiki.

  Haluaisin päästä tästä jo eroon; minun kun pitäisi lähteä viikonloppuna lomamatkalle enkä haluaisi sairastaa enää siellä…

  1. Eipä taida valitettavasti olla muita keinoja. Jos flunssa on kestänyt jo viikon, se luultavasti on loppumassa jo itsestäänkin. Hyvä merkki on nuhan ja yskän loppuminen.

 2. Citric Acid & Zinc = erittäin huono yhdistelmä, http://www.lifeextension.com/magazine/2014/12/zinc-lozenges-for-the-common-cold-why-did-it-take-30-years/page-01

  Suomalainen tuote FluAcute sisältää edelleen sitruunahappoa:
  http://www.apteekki.fi/apteekki-tuotesarja/flunssa/apteekki-fluacute-zinc.html
  Tietääkseni FluAcute-tuotteesta ei ole julkaistu yhtään tutkimusta.

  Sinkkiasetaatti-imeskelytabletit on osoitettu tehokkaaksi, kun niihin EI lisätä sitruunahappoa ja muita aineita, jotka estävät sinkin paikallisia vaikutuksia suussa.

  1. Hei Jarkko,
   Kiitos kommentista!
   Olen palaillut tällä viikolla lomilta, joten en ole vielä päässyt vastaamaan. Vastaus on kuitenkin tulossa, sillä olen selvittämässä asiaa tarkemmin. Palataan pian!

 3. Toimii myös hammastulehduksiin. Sinkkitabletti poskeen, annetaan sulaa suussa. Esim. jos taipumusta hampaanpoistoon jälkeiseen tulehdukseen. Auttaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä
melatoniini

Tiesitkö tämän melatoniinista ja ikääntymisestä?

Kaupallinen yhteistyö Kun ikää on yli 60-vuotta, elimistö ei enää tuota melatoniinia…

Magnesium imeytyy voiteesta, mutta mutta

Markkinoille on tullut useita ihon kautta annosteltavia magnesiumvalmisteita. On suihketta, voidetta ja…

Meni lapsi pesuveden mukana

Uskokaa tai älkää, huomenna vietetään D-vitamiinipäivää! Ainakin siis Kanadassa. Mielestäni voisimme alkaa…

Raskausarpien ehkäisyyn uusi Bepancare

Olen ennenkin kirjoittanut raskausarpien ehkäisystä, mutta tällä kertaa palaan aiheeseen positiivisemmalla mielellä.…