Näin otat sähköisen reseptin mukaan matkalle Emilii Dove

e-resepti Kuva Apteekkariliitto, Katja Lösönen

Matkalla reseptilääkkeen käyttäjällä on hyvä olla reseptit mukana, mutta miten sähköinen resepti otetaan matkalle mukaan?

Matkalle kannattaa ottaa mukaan riittävästi säännöllisesti käytössä olevia reseptilääkkeitä. Reseptit on oltava mukana, jotta niillä voi todistaa oikeuden kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanaan.

Jos käytössä on sähköinen resepti, matkalle voi ottaa:

  • lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet

  • apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista

  • suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Reseptilääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.

Milloin tarvitaan Schengen-todistus?

Mikäli lääkkeiden joukossa on huumaavia lääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin*, on apteekista pyydettävä Schengen-todistus, joka todistaa oikeuden pitää hallussa kyseisiä lääkkeitä.

Todistusta varten tarvitaan reseptit ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Passin numero, tai Pohjoismaissa matkustettaessa henkilötunnus, merkitään todistukseen. Todistuksen voi hankkia apteekista, josta lääke on ostettu.

Muihin maihin matkustettaessa on aina etukäteen varmistuttava siitä, mitä henkilökohtaisia lääkkeitä saa kuljettaa mukanaan ja edellytetäänkö kuljettamiseen todistuksia tai erillisiä lupia.

Muista myös rokotukset ja vakuutus

Kaukomatkalle lähtevän on hyvä varmistaa hyvissä ajoin tarvittavat rokotteet, kuten hepatiitit, keltakuume, jäykkäkouristus ja japanin aivokuume. Malarialääkityksen tarve tulee myös tarkistaa.

Lisäksi on hyvä varmistaa, että matkavakuutus on voimassa ja kattava myös sairauden varalle. Vakuutusyhtiöltä voi tiedustella listaa mahdollisista yhteistyölääkäreistä. Eurooppaan matkaavan kannattaa hankkia Kelasta Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jolla voi todistaa oikeuden lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.

*Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro

Lisätietoa:
Omakanta-palvelu: www.kanta.fi
Eurooppalainen sairaanhoitokortti www.kela.fi

Kuva Apteekkariliitto, Katja Lösönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Näin toimit hammastapaturmissa

Kaikissa hammasvammoissa mahdollisimman aikainen hoito vähentää kipua ja särkyä sekä pienentää komplikaatioiden…

SuomiAreena: Apteekeille lisää vastuuta

Joka toinen suomalainen pitää tärkeänä rokotuspalvelua, jossa esimerkiksi kausi-influenssarokotuksen voisi saada apteekkikäynnin…

Tehokkaat antibiootit uhkaavat loppua

Joidenkin asioiden arvon huomaa vasta, kun sen tärkeän jutun menettää. Toivottavasti näin…

Rintasyövän riskit

Hiljattain uutisoitiin alkoholin vaikutuksesta suurentuneeseen rintasyöpäriskiin. Tutkimuksen mukaan säännöllinen pikkutissuttelukin suurentaa riskiä…