Näin saat lapsen ottamaan lääkkeensä Emilii Dove

kuumelääke

Lääkkeen ottamisesta ei voi lapsen kanssa neuvotella, koska lääke on otettava. Vauvoille ja taaperoille lääkkeen ottamisen tärkeyttä on vaikea perustella. Isommat lapset ymmärtävät jo, että lääke kannattaa ottaa, koska se tekee olon paremmaksi. Mutta miten saada lapsi ottamaan lääke?

Peräpuikot

Jos kyseessä on kipu- ja kuumelääke, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voi lääkkeen antaa suppona eli peräpuikkona. Tämä on lapsille erittäin hyvä lääkkeenantoreitti, koska peräpuikkoa ei voi sylkeä pois eikä se tule oksennuksen mukana pois. Ripulitaudissa tietysti lääke kannattaa antaa suun kautta.

Nestemäiset lääkkeet

Nestemäisissä lääkkeissä maku vaihtelee, jotkut ovat ihan hyvänmakuisia ja toiset taas kamalia. Makuasia. Usein lääke menee ruiskusta tai lusikasta hyvin alas. Aina ei.

Vanha kikka on sekoittaa lääke pieneen määrään esimerkiksi jogurttia tai mehua. Silloin pitää vain varmistua siitä, että lapsi syö/juo koko annoksen. Näin voidaan toimia myös niiden lääkkeiden kohdalla, jotka pitää ottaa tyhjään vatsaan. Ruoan määrä tässä konstissa jää kuitenkin hyvin pieneksi.

Jos kyseessä on vauva tai pikkulapsi, joka ei vain millään suostu ottamaan lääkettä, voi lääkkeen antaa ruiskulla lapsen poskeen. Tällöin lasta voi joutua pitämään paikallaan, jotta ruiskun saa poskihampaiden ja posken sisäpinnan väliin riittävän syvälle. Lääkettä annetaan 1-2 milliä kerrallaan. Näin annettuna lapsi ei pysty sylkemään lääkettä pois.

Tabletit

Saatavilla on tavallisten tablettien lisäksi suussa hajoavia eli dispergoituvia tabletteja sekä rakeita, joita voi sekoittaa juoman tai ruoan joukkoon. Näitä löytyy ainakin kipu- ja kuumelääkkeistä. Tällaisen tabletin antaminen lapselle voi olla helpompaa kuin nestemäisen lääkkeen antaminen. Tosin ainakin joissain tuotteissa alle 6-vuotiaille suositellaan, että lääke liuotetaan lusikalliseen vettä tai maitoa.

Kuusivuotias voi ottaa jo tavallisen tabletin ilman vippaskonsteja. Tabletti suuhun ja lasi vettä päälle. Tabletin ottaminen on helppoa, kun unohtaa tabletin nielemisen ja keskittyy vain veden juontiin. Jos tabletti ei meinaa mennä alas, voi veden juoda pillillä. Imeminen auttaa tabletin nielemisessä ja homma hoituu kuin huomaamatta. Kokeile vaikka itse.

Lue myös Vaikeuksia lääkkeiden nielemisessä? Kokeile näitä vinkkejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lasten hampaiden hoito eri ikävaiheissa

Hampaiden hoito alkaa jo sikiövaiheessa. Tavoitteena on, että äidin suu on terve…

Näin ostat lääkkeitä netistä turvallisesti

Lähtökohtaisesti suosittelen tietenkin ostamaan lääkkeet suomalaisesta apteekista tai verkkoapteekista. Mutta, jos kyseessä…

Apteekin hyllyltä

Tämän päivän blogikirjoitus löytyykin Apteekkarilehden kotisivulta. Käykäähän sieltä lukemassa, miten Isossa-Britanniassa lääkevalvonta…

Muista kuulonsuojaus kesäkonserteissa

Konserteissa tai juhlissa, joissa melutaso on korkea, kannattaa aina käyttää kuulosuojaimia. Lapsen…