Näin suojaat vatsaa antibioottikuurin aikana Emilii Dove

lääkekaappi

Antibiootit tuhoavat ihmisen suolistosta hyvää bakteerikantaa. Vaikutuksen voi nähdä pitkänkin ajan kuluttua. Lapsilla antibiootit voivat aiheuttaa ripulia tai ihoreaktioita. Lastentautien dosentti Jukka Vakkilan mukaan tilannetta voi pyrkiä parantamaan ottamalla maitohappobakteereja lääkekuurin aikana.

Probiootin käyttö antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen on suositeltavaa, koska antibioottiripulin riski puolittuu ja suoliston mikrobiota ei kärsi yhtä paljon. Probioottia kannattaa ottaa niin lasten kuin aikuistenkin.

Lactobacillus rhamnosus GG on se probiootti, jota tulisi käyttää antibioottikuurin aikana. Varmista, että nimen mukana on GG, sillä kaikilla Lactobacillus rhamnosus-bakteereilla ei välttämättä ole samaa vaikutusta, eivätkä kaikki Lactobacillus-bakteerit ole edes probiootteja.

Huomioitavaa on se, että antibioottia ja probioottia ei saa ottaa samanaikaisesti. Niiden välillä pitää olla kaksi tuntia.

Eli jos antibiootti otetaan esimerkiksi kolme kertaa päivässä, klo 7, 15 ja 23, silloin probiootin voi ottaa kaksi tuntia minkä tahansa antibioottiannoksen jälkeen, esim. klo 9. Yleensä probioottien annostus on vain kerran päivässä.

Probiootin käyttöä kannattaa jatkaa ainakin pari viikkoa antibiootin loppumisen jälkeen.

Närästyslääkettä sen sijaan ei tarvitse ottaa. Apteekkarilehden tekemän kyselyn mukaan tällainen käsitys on kuitenkin yleinen ja apteekista ostetaan virheellisesti närästyslääkettä antibioottiripuliin. On siis hyvä, että apteekeissa kysellään, mihin niitä lääkkeitä käytetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Aivojumppaa osa 1

Viikonlopun kevennykseksi pientä aivojumppaa. Facebookissa leviää hauska kuva-arvoitus. Tässä voi mennä hetki,…
influenssarokote

Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa

Kausi-influenssarokotteen antama suoja kestää reilu kuusi kuukautta*, joten pian on taas aika…

Marjajauheita talven varalle

Oletteko jo kokeilleet marjajauheita? Marjajauhe kaapissa voisi olla erinomainen hätävara varsinkin talvella,…

Päivitä lääkekaappi kesäksi

Mökille, mummolaan, matkalle tai muuten vaan – kesällä sattuu ja tapahtuu. Päivittämällä…