Näin valitset oikean rautalisän Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

raudanpuute
Raudanpuute voi väsyttää, mutta aina väsymys ei johdu raudanpuutteesta.

Rautaa sisältävien ravintolisien kanssa saa olla tarkkana. Markkinoilla on valmisteita joka lähtöön, joten sopivan rautavalmisteen valinta voi olla vaikeaa. Näillä vinkeillä et ole tuotehyllyn edessä tai verkkokaupan listoilla täysin neuvottomana. Apteekissa asioinnissa on tietysti se etu, että sieltä saa aina ilmaista neuvontaa ilman ajanvarausta.

Montako milligrammaa tarvitsen?

Jos valmisteessa on 25 mg rautaa, tällainen määrä on aikuiselle ok päivittäisessä käytössä ilman lääkärinkin suositusta. Sen sijaan raudanpuutteeseen tarkoitettuja valmisteita, joissa rautaa on 100-200 mg ei saisi ottaa omin päin ilman lääkärin ohjetta.

Ferrodan Fe2+ 100 mg -tabletti sopii niille, joilla lisäraudan tarve on verikokeilla todettu. Siinä on rautaa 100 mg ja C-vitamiinia 50 mg. Tabletti on pitkävaikutteinen eli se vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan. Rautalisän ottamista jatketaan niin kauan, että hemoglobiiniarvo on korjaantunut ja sen jälkeen käyttöä jatketaan vielä 2-3 kuukautta rautavarastojen täyttämiseksi.

Annostusta helpottamaan apteekin hyllyltä löytyy myös valmiste, jossa rautaa on 50 mg. Pitkävaikutteisia tabletteja kun ei yleensä tulisi puolittaa. Ferrodan Fe2+ 50 mg voi sopia paremmin, jos annostus on esimerkiksi 50 mg kaksi kertaa vuorokaudessa. Tällainen annostelu voi sopia esimerkiksi herkkävatsaiselle, riippuen toki raudanpuutteen vakavuudesta ja lääkärin ohjeistuksesta.

Onko raudan muodolla väliä?

Rautavalmisteissa käytetty raudan muoto vaihtelee. Yleisimpiä ovat ferrosulfaatti, -fumaraatti ja -glukonaatti. Älä valitse ainakaan sellaista tuotetta, jonka muotoa ei ole edes mainittu pakkauksessa tai pakkausselosteessa.

Rautabisglysinaatti näyttäisi olevan hyvä vaihtoehto, sillä se aiheuttaa vähemmän vatsaoireita kuin monet muut rautamuodot. Lisäksi bisglysinaattia tarvitaan pienempi annos kuin ferrosulfaattia aikaansaamaan yhtä suuri vaste.

C-vitamiinilla vai ilman?

Rautavalmiste kannattaa ottaa imeytymistä edistävän C-vitamiinin kanssa. Monissa valmisteissa C-vitamiini on valmiiksi mukana. Jos sitä ei tuotteessa ole, nauti rauta esimerkiksi C-vitamiinia sisältävän juoman kanssa.

Imeytymisen takia rautavalmisteen kanssa samaan aikaan ei tulisi nauttia maitoa, kahvia, teetä tai täysjyväviljavalmisteita, koska ne vähentävät raudan imeytymistä.

Kuka rautalisää käyttää?

Rautavalmisteen valinnassa vaikuttaa tietenkin myös se, kuka tuotetta käyttää. Jos esimerkiksi käyttäjä on lapsi, kannattaa tarkistaa tabletin koko. Jos tabletti ei meinaa mennä alas, voi veden juoda pillillä. Imeminen auttaa tabletin nielemisessä. Lapsille rautavalmisteita ei koskaan tulisi antaa ilman lääkärin ohjeistusta.

Raudanpuutetta ei saa hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Ensin pitää selvittää syy ja pyrkiä korjaamaan se. Pelkän raudanpuutteen hoitaminen ei katkaise kierrettä, ellei syytä hoideta ensin.

Kun menetetyn raudan määrä on suurempi kuin ravinnosta imeytyvän raudan määrä, on seurauksena vähitellen kehittyvä raudanpuute ja sitä seuraava anemia. Raudanpuutteen voi aiheuttaa esimerkiksi sisäinen verenvuoto. Tällöin on ensisijaisen tärkeää löytää vuotokohta. Jos aikuisella miehellä tai vaihdevuosi-iän ylittäneellä naisella todetaan raudanpuute, voi kyseessä olla esimerkiksi vuotava mahahaava. Nuoremmilla naisilla rautavarastot taas ehtyvät runsaiden kuukautisten takia.

Voinko ennaltaehkäistä?

Jos rauta-arvoja joudutaan tasapainottamaan, se on hidasta ja kestää yleensä kuukausia, joskus vuosia. Siksi raudanpuutteen kehittymistä kannattaa pyrkiä ehkäisemään monipuolisella, paljon rautaa sisältävällä ruokavaliolla.

Erityisesti naisten kannattaa kiinnittää huomio riittävään raudansaantiin. Raudan saannista kannattaa pitää huolta, ettei puutetta pääse kehittymään esimerkiksi kuukautisvuodon takia. Pienikin rautalisä (14-25 mg) voi olla ennaltaehkäisynä hyödyllinen. Myös kasvissyöjien ja vegaanien on hyvä arvioida, onko pieniannoksiselle lisäraudalle tarvetta.

FerroFol-C -tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta, foolihappo ja C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymistä. Tässä valmisteessa rautaa on 25 mg eli se sopii niille, joilla raudanpuutetta ei ole vielä kehittynyt, mutta raudansaannissa voi olla puutteita tai raudan tarve on lisääntynyt esimerkiksi raskauden tai imetyksen takia.

Onko vatsaystävällistä vaihtoehtoa?

Rautavalmisteet aiheuttavat monille ikäviä vatsanväänteitä, ummetusta tai ripulia. Asiaa ei auta se, että suurin osa rautavalmisteista neuvotaan ottamaan tyhjään vatsaan. Usein vatsa kuitenkin tottuu rautaan parissa viikossa.

Sivuvaikutusten välttämiseksi rauta-annoksen voi yleensä ottaa kevyen, maidottoman aterian yhteydessä, jos vatsaoireet jatkuvat. Toinen vaihtoehto on ottaa rautaa vain joka toinen päivä.

Markkinoilla on myös valmisteita, joita voi ottaa ruoan kanssa, ja monilla se helpottaa vatsaoireisiin. Jos tiedät tai epäilet, että vatsasi ei kestä rautavalmistetta, valitse tuote, jonka voi ottaa ruoan kanssa. Myös pitkävaikutteinen valmiste on hyvä valinta, sillä se aiheuttaa vähemmän vatsanväänteitä kuin lyhytvaikutteinen valmiste.

Miksi elintarvikkeisiin lisätty rauta ei aina imeydy?
Joihinkin elintarvikkeisiin lisätään rautaa. Tästä voi muodostua virheellinen käsitys siitä, että raudansaanti ruoasta olisi riittävää.Aamiaismurot ovat hyvä esimerkki. Kaikkiin muroihin ei edes lisätä rautaa, joten se on ensimmäinen asia mikä pitäisi tarkistaa. Ja vaikka rautaa lisättäisiin, sen määrä vaihtelee paljon tuotemerkistä riippuen. Lisää päänvaivaa aiheuttaa murojen kanssa nautittu maito, joka estää raudan imeytymistä.Suurin ongelma on kuitenkin se, että muroissa ei käytetä hyvin imeytyvää ferrosulfaattia, vaan halvempia rautamuotoja. Ne säilyvät hyvin eivätkä reagoi murojen kanssa, mutta eivät sitten myöskään imeydy hyvin suolesta. Elintarvikkeisiin lisätyllä raudalla ei siis ole juuri merkitystä elimistön rauta-arvojen parantamisessa.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

 

1 kommentti
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Inkivääri-soijakastike possulle, kanalle tai kasviksille

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Mutta millainen maku…

Magnesium imeytyy voiteesta, mutta mutta

Markkinoille on tullut useita ihon kautta annosteltavia magnesiumvalmisteita. On suihketta, voidetta ja…

Marjajauheita talven varalle

Oletteko jo kokeilleet marjajauheita? Marjajauhe kaapissa voisi olla erinomainen hätävara varsinkin talvella,…

Raskaudenaikainen jodi-lisä parantaa lapsen älykkyysosamäärää

Jodin tarve raskauden aikana on suurentunut. Jos jodiarvot muutenkin ovat hieman alhaiset,…