Näin varmistat omegaa sisältävän ravintolisän laadun Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Jos et saa ravinnosta riittävästi omega-3-rasvahappoja, kannattaa ruokavaliota muuttaa tai ottaa avuksi ravintolisä. Tämän jutun vinkeillä osaat valita laadukkaan valmisteen.

Lääkkeitä ja niiden laatua Suomessa valvoo Fimea, joka muun muassa tekee tarkastuksia lääketehtaisiin. Suomeen tuotavien lääkkeiden valmistuksen täytyy noudattaa esimerkiksi hyviä tuotantotapoja (GMP). Mutta miten on ravintolisien laita? Miten kuluttaja voi varmistua käyttämänsä tuotteen laadusta?

Omega-valmisteissa on erityisen paljon eroja laadussa. Ensimmäinen asia, mikä kannattaa tarkistaa on tuotteen koostumus. Onko rasvahappojen määriä ilmoitettu? Jos pakkauksesta tai tiskin takaa ei löydy tietoa, kannattaa siirtyä seuraavaan valmisteeseen. Koostumuksen ilmoittaminen viittaa siihen, että tuote on tasalaatuinen ja että jokainen tuote-erä on samanlainen.

Määrien lisäksi pitää tietysti tietää, mitä rasvahappoja valmisteessa on. Jos niitä ei ole ilmoitettu, pitäisi herätyskellojen soida. Toinen varoitusmerkki on suuri omega-6 tai omega-9 -rasvahappojen määrä. Jos se ylittää omega-3 -rasvahappojen määrän, on kyseessä luultavasti halpa tuote.

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat ALA (alfalinoleenihappo), DHA (dokosaheksaeenihappo) ja EPA (eikosapentaeenihappo). ALA:a saadaan kasvikunnan tuotteista, kuten pähkinöistä ja kasviöljyistä. DHA:a ja EPA:a saadaan ravinnosta vain rasvaisesta kalasta. Tarvittavan määrän saa, kun syö lohta tai muuta rasvaista kalaa pari kertaa viikossa ja käyttää ruoanlaitossa rypsiöljyä.

Rasvahappojen muodolla on myös väliä, ja omega-valmisteessa rasvahappojen tulisi olla triglyseridi-muodossa. Tutkimusten mukaan rasvahapot ovat paremmin elimistön käytettävissä triglyserideinä kuin etyyliestereinä.

Laadukkaan omega-valmisteen tunnistaa myös siitä, että se tuoksuu ja maistuu raikkaalle eikä röyhtäytä. Kalaöljy härskiintyy ajan myötä, mikä aiheuttaa pahan maun ja röyhyt. Tällaista tuotetta ei tietenkään kannata käyttää. Luota haju- ja makuaistiin tässä asiassa.

Eye q kala- ja jättihelokkiöljyseos sisältää tärkeitä EPA-, DHA- ja GLA-rasvahappoja ainutlaatuisessa ja kliinisesti tutkitussa 9:3:1 suhteessa. Rasvahapot ovat luonnollisessa triglyseridimuodossa, jolloin ne ovat nopeasti ja helposti elimistön käytettävissä.

Eye q valmisteet sopivat niin lapsille kuin aikuisille sekä raskaana oleville ja imettäville. Ne eivät sisällä keinotekoisia väri-, makeutus ja säilöntäaineita tai sokeria. Valmisteissa ei myöskään ole lisättyjä vitamiineja, joten ne sopivat käytettäväksi samanaikaisesti monivitamiinivalmisteiden kanssa.

Eye q on kliinisesti tutkittu, turvallinen ja luotettava valmiste täydentämään riittävän rasvahappojen päivittäisen saannin. Tuotteet valmistetaan lääkkeiden GMP-laatustandardin mukaisesti, ja siihen kuuluu myös ainesosien tarkka jäljitettävyys. Tuotteiden sisältämän öljyn kalastus ja tuotanto täyttää kestävän kalastuksen kriteerit ja tuotannolla on ”Friend of the Sea” -akkreditointi. Epäpuhtauksia, kuten dioksiinia ja raskasmetalleja testataan säännöllisesti, joten tuotteet noudattavat WHO:n ja EU:n asettamia puhtausvaatimuksia.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Harmonia Life Oy:n kanssa.

  1. Kiitos linkistä Juhana!

   Katsoin tuota sivustoa ja varmasti listassa olevat kalaöljyt ovatkin laadukkaita. Mutta jos joku tuote ei ole listalla, se ei vielä tarkoita huonoa laatua.

   Jotta saa tuon IFOSin laatuluokituksen, pitää heille tietysti maksaa tuotteen testauksesta. Eli ei se ihan ilmaiseksi tule. Näin ollen IFOS ei tietenkään testaa kaikkia markkinoilla olevia tuotteita, vaan vain ne, jotka ovat maksaneet testauksesta.

   Odotan vielä Eye q:n kohdalta valmistajan kommenttia tähän, mutta voi hyvin olla, että he eivät ole olleet IFOSiin yhteydessä, koska Eye Q valmistetaan GMP-laatustandardin mukaisesti. Ja siitä vastaa Euroopan lääketurvallisuusvirasto.

 1. Olen tähän mennessä ostanut vain laajasti koko mailmalle levineitä suosittuja merkkejä
  Millä voisin uskoa että juuri Suomessa on varmasti hyvää kalaöljyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Omega-3-lisästä hyötyä sydänkohtauksen jälkeen

Tutkimuksen mukaan sydänkohtauksen jälkeen käytetty omega-3-rasvahappolisä parantaa sydämen toimintaa ja vähentää arpeutumista…

Marjajauheita talven varalle

Oletteko jo kokeilleet marjajauheita? Marjajauhe kaapissa voisi olla erinomainen hätävara varsinkin talvella,…

Mitä tänään syötäisiin?

Kotiruokaa. Maanantai     Makaronilaatikkoa ja parsakaalia Tiistai            Kanaa & riisiä ja ruusupapuja pihalta Keskiviikko   Minä olen…

Raskaana? Vältä listerian riskielintarvikkeita!

“Mitä ruokia raskauden aikana pitääkään välttää? Entä mitä vitamiineja kannattaisi ottaa?” Hyvä…