Tarvitseeko koululaisesi näöntarkastuksen? Emilii Dove

Jos koulunkäynnin aloittaminen on lapselle hankalaa, kyseessä voi olla näön liiallinen kuormittuminen ja epämukava näkeminen. Lapsi voi silloin kokea, ettei pärjää koulutyössä. Näköongelmat voivat huonontaa koulumenestystä tai jopa estää oppimista. Näkö on koululaisen tärkein työväline.

Kuva Flickr by Biscarotte
Kuva Flickr by Biscarotte

Lapsi ei välttämättä itse huomaa näkevänsä huonosti, varsinkaan jos hänellä ei aiemmin ole ollut laseja. Oirekyselystä voi olla apua ongelman kartoittamisessa. Vanhemmat voivat itse testata näöntarkastuksen tarpeen kyselylomakkeen avulla. Kyselylomake löytyy tästä linkistä: Näköoirekysely.

Lomakkeessa kysytään muun muassa lapsen lukukäyttäytymisestä, keskittymisestä ja yleisesti käyttäytymisestä. Vastausten perusteella voi päätellä, onko tarvetta näöntutkimukselle ja onko syytä mennä optikolle vai suoraan silmälääkärille.

Ongelmia tai ei, kouluikäisen näkö kannattaa tarkistuttaa vuosittain.

 1. Ensi viikolla ensimmäistä kertaa silmälääkäriin menevän koululaisen likinäköisenä äitinä klikkasin heti kyselyn auki. Koin sen jotenkin harhaanjohtavaksi, koska siinä varsin kattavan kuuloisella “koululaisen näköoireet”-otsikolla tunnuttiin testaavan vain lukemisessa tarvittavaa lähinäköä. Meillä ei itse asiassa kyselyn yksikään kohta taida tuottaa “kyllä”-vastausta, vaikka kouluterveydenhoitajan testissä myös lähinäkö osoittautui alentuneeksi. Tosin tämän oppilaan näön huononeminen havaittiin loman loppupuolella, joten se ei ehtinyt vaikuttaa oppimiseen. Silti kaipaisin myös jonkinlaista “likinäkötestiä” – vai eikö se oireile?

 2. Kommentoinpa vielä lisää, kun viisastuin eilen koululaisen silmälääkärissä. Meidän koululaisella kotona ilmenneenä oireena olivat pari kertaa kauas katsoessa esiintyneet kaksoiskuvat (hieman pelottavaa, mutta viittasivat kuitenkin silmäoireisiin, koska lapsi on muuten terve) ja kaksoiskuvien jälkeen kotona kepeästi testaillessa huomattu puutteellinen kauas näkeminen. Kouluterkkari havaitsi sitten näkötestissä huonontumista sekä kauko- että lähinäössä.

  Silmälääkäri määräsi pluslasit ja valisti meitä: kauas näkemisen huononeminen ja kaksoiskuvat johtuvat siitä, että silmät ovat rasittuneet lähelle näkemisen pinnistelemisestä. Karsastusta ei ollut.

  Kinkkinen juttu tuo lähinäkö!

  1. Tässähän tuli tärkeää tietoa, kiitos!

   Minuakin on alkanut lähinäkö kiinnostaa entistä enemmän. Kun ikä alkaa lähestyä 40 vuotta, on ehkä syytäkin kiinnostua. 😉 Pitääkin käydä taas syksyn tullen optikon tarkastuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Näin saat lapsen ottamaan lääkkeensä

Lääkkeen ottamisesta ei voi lapsen kanssa neuvotella, koska lääke on otettava. Vauvoille…

10 kysymystä hepatiittirokotteista

Mikä on hepatiitti? Hepatiitti on maksatulehdus, jonka tärkeimmät aiheuttajat suomalaisilla ovat alkoholi…

Muista tehosterokotus hepatiittia vastaan

Ensi talven lomamatkoja suunnitellessa kannattaa samalla hoitaa rokotukset kuntoon. Sekä A- että…

Miten teen geenitestin?

Geeniperimään liittyvän tiedon määrittämisen hinta laskee jatkuvasti ja terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi nyt…