Nenähuuhtelusta apua allergiaan Emilii Dove

Tutkimukset puhuvat nenähuuhtelun hyödyistä. Eräässä artikkelissa tarkasteltiin kahdeksaa eri tutkimusta ja tultiin siihen tulokseen, että varsinkin kroonisessa poskiontelotulehduksessa edut ovat selvät. Huuhtelu saattaa myös ehkäistä poskiontelotulehduksia.

Mikään uusi juttu nenähuuhtelu ei ole, ei edes länsimaissa. Sen sijaan se saattaa olla liian vähän käytetty menetelmä.

Nenähuuhtelusta voi olla hyötyä myös allergiakauden aikana. Allergisiin silmäoireisiin se ei tietenkään auta, mutta vuotavaan ja kutisevaan nenään siitä voi olla apua. Nenähuuhtelun avulla muun lääkityksen tarve saattaa vähentyä. Lievässä allergiassa pelkkä nenähuuhtelu saattaa riittää, eikä tabletteja tai nenäsuihkeita tarvita lainkaan.

Haittavaikutuksia nenähuuhtelulla ei juuri ole. Erään tutkimuksen1 mukaan sitä ei kuitenkaan suositella ympärivuotiseen, päivittäiseen käyttöön. Tässä tutkimuksessa käyttöajaksi suositellaan kerrallaan enintään 10 päivää poskiontelotulehduksiin ja niiden ehkäisyyn. Jos huuhtelu ei auta, tarvitaan lääkkeitä.

Jotkut sanovat, että nenähuuhtelun voi tehdä millä tahansa astialla, vaikka kermanekalla. En suosittele. Tarkoitukseen valmistettu nenähuuhtelukannu eli Sarvikuono ei ole kallis vempele ja se tekee juuri sen, mitä pitääkin. Kannun käyttö ei ole vaikeaa, mutta ohjeet kannattaa lukea huolella.

Entäpä sitten käyttökokemus? Aluksi ei niin järin miellyttävä, täytyy myöntää. Ensimmäisellä kerralla tein sen mokan, että panin kannuun hieman liian kylmää vettä. Toisella kerralla veden lämpötila oli sopivampi, kädenlämpöinen.

Vesi valuu sieraimesta toiseen, mutta tunne on sama kuin uidessa, kun vettä menee nenään. Epämiellyttävää. Ei tätä siis ainakaan pelkän huuhtelukokemuksen takia tee. Huuhtelun jälkeinen olo on kuitenkin raikas ja henki kulkee sieraimissa paremmin, ja sen takia huuhtelun tekeekin mielellään.

1) Daily Nasal Saline Irrigation Not Recommended for Long-Term Use.
American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) 2009 Annual Scientific Meeting: Abstract 32. Presented November, 2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

HPV-rokotuksissa siirrytty kahteen annokseen

Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotuksissa siirrytään kolmen annoksen rokotussarjasta kahteen annokseen.  Kohdunkaulan syöpää ehkäiseviä…

10 vinkkiä: Jalat kesäkuntoon

Viimeistään nyt kannattaa aloittaa jalkojen kesähuolto, varsinkin jos talvella rasvailu on jäänyt…

Tupakkariippuvuuden hoidolle pitäisi saada Kela-korvaus

Savuton Suomi 2040 -verkosto on ottanut kantaa nikotiiniriippuvuuden hoidon korvattavuuteen. Verkoston tupakkapolitiikan…

Nainen, ulostusvaikeus voi johtua rektoseelestä

Rektoseele (englanniksi rectocele) eli vaginan takaseinän pullistuma ja siihen liittyvä ulostusvaikeus tunnetaan…