Norsun hammastahna – kotikemiaa lapsille Emilii Dove

Tässä kemiallinen koe, jonka soisi jokaisen lapsen pääsevän kotonaan tekemään. Norsun hammastahna. Jotkut aikuisetkin saattavat tästä tykätä.

norsun_hammastahna2

Meidän viisivuotiaalle tiede tarkoittaa tällä hetkellä erilaisten aineiden sekoittamista keskenään. Olen kyllä kertonut, että tiede on paljon muutakin kuin kemiaa. Mutta tästä on hyvä lähteä.

Norsun hammastahnan kevytversio on varsin turvallinen, mutta kuitenkin näyttävä koe. Varmuuden vuoksi kannattaa koetta tekevälle lapselle aina laittaa suojalasit. Meillä ei sellaisia ollut, joten lapsi ei tällä kertaa päässyt itse sekoittamaan aineita. Suojalasit ovat nyt ostoslistalla, jotta lapsi pääsee itsekin enemmän osallistumaan.

Kokeessa syntyvä vaahto on turvallista ja sillä voi reaktion lopuksi leikkiä, koska vetyperoksidi hajoaa hapeksi ja vedeksi.

norsun_hammastahna1

Tarvikkeet

Kapeakaulainen pullo, kuten muovinen vesipullo
100 ml (1 dl) 6 % vetyperoksidia
Väriainetta
Tilkka astianpesuainetta, kuten Fairya
1 tl kuivahiivaa
2 rkl kuumaa vettä

Työohje

  1. Kaada vetyperoksidi, väriaine ja astianpesuaine pulloon. Pullon voi laittaa joko pesualtaaseen tai korkeareunaiseen astiaan.
  2. Sekoita kuivahiiva kuuman veden kanssa.
  3. Lisää hiiva-vesiseos pulloon. Voit tarvittaessa käyttää apuna suppiloa.

Vaahto alkaa muodostua itsekseen ja pursuaa ulos pullosta. Voit alussa myös pyöräyttää pulloa, jotta aineet sekoittuvat nopeammin. Meillä oli pullona käytetty astianpesupullo, jossa oli vielä pieni tilkka pesuainetta pohjalla.

Voimakkaamman reaktion saa 30 prosenttisella vetyperoksidilla, jolloin vaahto lentää pullosta eikä vain valu pullon reunoja pitkin. Tällöin aikuisen tulisi tehdä koe.

Hauskoja hetkiä kotikemian parissa!

1 kommentti
  1. Tästähän tulee ihan mieleen pienenä kokeillut “mr.muscle”-pommit. Tosin taitaa olla hieman vaarattomampi versio. Pitääkin kokeilla, jos vanhempikin lapsi tästä innostuisi 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tanssivat perunajauhot – kotikemiaa lapsille

Jos norsun hammastahna oli hauska, kotona tehtävä kemiallinen koe, on tanssivat perunajauhot…

ADHD – liikaa lääkitty vai oikein hoidettu?

Mielipide Kelan tilaston mukaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden hoitoon tarkoitettujen ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä…

Irti EU:sta – mitä tapahtuisi lääkkeille?

Mielipidekirjoitus Suomi on pieni maa. Olemme fiksua kansaa, mutta meitä ei ole…

Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää?

Tuore tutkimus totesi, että “kalsium ei ehkäise luunmurtumia”. Kahden British Medical Journalissa julkaistun…