Nuorille pitäisi kertoa enemmän raskauden ehkäisyn vaihtoehdoista Emilii Dove

Nuoret naiset kokevat selvästi muita useammin, etteivät saa tarpeeksi tietoa eri ehkäisyvaihtoehdoista. Valtaosa naisista on kuitenkin tyytyväisiä tällä hetkellä käyttämäänsä ehkäisyyn. Tyytyväisyys lisääntyy iän ja kokemusten mukana. Tiedot käyvät ilmi lääkeyhtiö MSD:n teettämästä Naisterveys-kyselytutkimuksesta.

Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää
Kysy rohkeasti lääkäriltä raskauden ehkäisyn vaihtoehdoista. Muista, että voit pyytää neuvoa myös apteekista. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Läheskään kaikki ehkäisyvaihtoehdot eivät tule lääkärin vastaanotolla esille: ehkäisypillereitä lääkäri on esitellyt 72 prosentille vastaajista, hormonikierukkaa 45 prosentille, ehkäisyrengasta enää 17 prosentille ja ehkäisylaastaria vain seitsemälle prosentille.

Valtaosa naisista kokee, että ehkäisyasiat on suhteellisen helppo ottaa lääkärin kanssa puheeksi. Nuorille naisille tämä on kuitenkin selvästi vaikeampaa. Kannattaa muistaa, että raskauden ehkäisyyn liittyvistä asioista voi kysyä myös apteekista.

Naiset ovat varsin itsenäisiä ehkäisyvalinnan tekemisessä. Kaikista ehkäisyä käyttävistä vastaajista 45 prosenttia ilmoittaa tehneensä ehkäisyvalinnan itse, 48 prosenttia yhdessä lääkärin kanssa. Ikäryhmän 25–34-vuotiaat naiset vastaajista peräti 58 prosenttia kertoo valinneensa ehkäisymuodon kokonaan itse.

Naisterveys-kyselyn toteutti tutkimusyhtiö IRO Research, ja siihen vastasi yli 1000 eri-ikäistä suomalaista naista.

Lisää aiheesta:
Ehkäisyimplantaattia pitäisi suosia enemmän
Valinnanvaraa raskaudenehkäisyssä

  1. Suomessa ja ulkomailla ilmeisesti käytännössä ainoa ehkäisyrengas on NuvaRing? Ei siinä mitään, ihan OK tuote varmastikin.

    Ainakaan suomen- tai enkunkielisessä Wikipediassa ei muita mainita, kuin NuvaRing raskauden ehkäisyyn. Enkunkielisessä wikipediassa mainitut muut emätinrenkaat ovat tarkoitettu vaihdevuosien hoitoon.

  2. Suomessa ja ulkomailla ilmeisesti käytännössä ainoa ehkäisyrengas on NuvaRing? Ei siinä mitään, ihan OK tuote varmastikin.

    Ainakaan suomen- tai enkunkielisessä Wikipediassa ei muita mainita, kuin NuvaRing raskauden ehkäisyyn. Enkunkielisessä wikipediassa mainitut muut emätinrenkaat ovat tarkoitettu vaihdevuosien hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kipulääke naprokseenia saa nyt ilman reseptiä LVI-lääkkeenä

Apteekkien rooli terveydenhuollossa kasvaa, kun lääkkeitä siirtyy reseptiltä LVI-luokkaan eli lisäneuvontaa vaativiksi…

Tehoa alapäätreeniin – naisille ja miehille

Terveisiä taas fysioterapeutin vastaanotolta! Edellisellä kerralla tuomioni oli tyly: vatsalihasten välinen rako…

Uusi lääke tulossa ADHD:n hoitoon

Euroopan lääkevirasto EMA on puoltanut myyntiluvan myöntämistä uudelle ADHD-lääkkeelle. Intuniv-nimisen, kerran päivässä…

Kohonneen verenpaineen tavoitearvot liian korkealla?

Kohonneen verenpaineen alentaminen vähintään 120/80 elohopeamillimetriin (mmHg) vähentää sydänkohtausten, aivoinfarktien ja kuolemien…