Odottavan äidin influenssarokotus suojaa myös lasta Emilii Dove

dreamstime_xs_54829760

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides alle kolmevuotias saa vuosittain influenssan. Lisäksi lapset joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon useammin kuin terveet aikuiset, koska komplikaatiot ja jälkitaudit ovat lapsilla yleisiä.

Influenssarokotuksen avulla voidaan estää lasten sairastuminen sekä influenssaan että sen jälkitauteihin. Suomessa kaikki alle 3-vuotiaat saavat rokotteen ilmaiseksi. Pistettävä influenssarokote voidaan antaa kuuden kuukauden iästä alkaen. Entä olisiko mahdollista suojata lasta myös hänen ensimmäisen kuuden elinkuukauden ajan?

Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoitti, että raskauden aikana otettu influenssarokote suojaa myös vastasyntynyttä lasta kuuden kuukauden ajan.

Tutkimukseen osallistui lähes 250 000 naista, jotka synnyttivät vuosien 2005 ja 2014 välillä. Heistä joka kymmenes ilmoitti ottaneensa influenssarokotteen raskauden aikana.

Tutkimuksessa odottavien äitien ottama influenssarokote pienensi vastasyntyneiden sairastumisen riskiä 64 %. Laboratoriossa varmennettujen tapausten osalta riskin alenema oli 70 % ja sairaalahoitoon joutuminen 81 % vähäisempää.

Rokotteen ansiosta odottavan äidin tuottamat vasta-aineet kulkeutuvat istukan kautta myös lapsen verenkiertoon. Tätä kutsutaan passiiviseksi immuniteetiksi, jonka kesto on noin kuusi kuukautta.

Vuonna 2017 uusitun WHO:n kannanoton mukaan raskaana olevat naiset ovat influenssarokotuksen tärkein kohderyhmä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vuodesta 2014 suosittanut odottavien äitien influenssarokottamista, mutta meillä rokotuskattavuus on edelleen vain 40 prosenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Särkylääkkeet voivat heikentää hedelmöittymistä

Jatkuva tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa heikentää raskaaksi tuloa. Särkylääkkeitä, kuten diklofenaakkia, naprokseenia, ibuprofeenia…

Vastuullisuutta lääkkeiden käyttöön

Teimme kevään aikana Terve potilas -lehden kanssa kyselyn, joka toi esille vakavia…

Vauvan itku refluksitautiako?

Olen tässä blogissa aiemminkin kirjoittanut samaa aihetta liipaten. Silloin aiheena oli koliikki.…

Rappusista liukumäki

Olen ehdottomasti ulkoliikunnan ja leikkipuistojen kannattaja, mutta aina ei pääse ulos ja…