Onko ateriankorvikkeita koskeva tutkimus merkittävä? Emilii Dove

laihdutus

Mielipidekirjoitus

BMJ julkaisi tutkimuksen vähäkalorisesta dieetistä, jossa käytettiin ateriankorvikkeita. Tutkimuksen voi lukea tästä linkistä ja alla olevasta kuvasta selviää tutkimuksen tulokset. Aiheesta uutisoi jo BBC ja luultavasti kohta myös suomalaismediat.

Kyllä, ateriankorvikkeet alensivat painoa ja tutkimuksen tulokset ovat merkitseviä. Se ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että näitä tuotteita pitäisi suositella. Siihen on olemassa ainakin kaksi hyvää syytä.

Korvikkeita käyttäneillä paino laski keskimäärin 10,7 kg ja verrokkiryhmällä 3,1 kg 12 kuukauden seurannassa. Tämähän ei vielä tarkoita mitään. Lähtikö kehosta rasvaa vai lihasta?

Otetaan kuvitteellinen tilanne, jossa verrokkiryhmäläisten kolmen kilon pudotus olisi ollut lähes 100% rasvaa ja korvikkeita käyttäneiden painonpudotus vain 50% rasvaa (noin 5 kg), tutkimuksen tulos ei olisi ehkä enää kovin merkittävä.

Pelkkä vaa’an lukema ei vielä kerro mitään, kuten olen ennenkin kirjoittanut. Painonpudotuksessa tulisi keskittyä rasvaprosentin alentamiseen, jotta samalla ei menetetä lihaksia. Lue siitä aiheesta lisää tästä jutusta: Vaihda vaaka mittanauhaan.

Tutkimusta lukiessa mielessäni pyöri kuitenkin vain yksi ajatus. Kuka rahoitti tutkimuksen? Oli aika selvää, että taustalta löytyisi joku painonpudotukseen liittyvä taho, luultavasti sillä rahaa tekevä yritys. Tämän tiedon löytää tutkimusartikkelin lopusta pienellä painetusta printistä kohdasta ‘funding’. Ja aivan oikein, tutkimuksen rahoitti Cambridge Weight Plan UK. Suomessa kyseinen taho toimii nimellä Cambridge Ohjelma, joka myy juuri näitä surullisen kuuluisia ateriankorvikkeita.

Tutkimuksia lukiessa pitää olla kriittinen ja ensimmäinen tarkistettava asia ainakin minun listallani on aina tutkimuksen rahoitus. Tässä tapauksessa se mitätöi tutkimuksen tulokset kokonaan. Varsinkin kun aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että tällaiseen ruokavalioon sitoutuminen on erittäin vaikeaa ja moni lopettaa dieetin ennen aikojaan. Vaikka kuuria pystyisi jatkamaan, paino hiipii helposti takaisin dieetin lopettamisen jälkeen. Tuotteiden käytöllä on lisäksi omat terveysriskinsä.

Vähäkalorisen dieetin sijaan painonhallinnassa kannattaisi keskittyä liikunnan lisäämiseen ja terveellisen ruokavalion opetteluun. Jos vieläkin olet vähäkalorisen dieetin kannalla, lue tämä juttu: Miksi tiukka dieetti on huono idea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Unettomuus vaikuttaa suoliston bakteeristoon ja siten mahdollisesti ylipainoon

Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voi vaikuttaa suoliston bakteeristoon eli mikrobiotaan. Sehän…

Ylipainoinen tarvitsee suosituksia enemmän D-vitamiinia

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että ylipainoisilla verenkierron D-vitamiinitasot olivat matalammat ja…

Melatoniinia iäkkäille, ei lapsille

Markku Partinen Terveystoimittajien luennolla. Melatoniini saatavana ravintolisänä. Ei kannata antaa lapsien unettomuuteen,…

Syömishäiriöt altistavat keskenmenoille ja lapsettomuudelle

Syömishäiriöihin sairastuneilla esiintyy keskimääräistä enemmän lisääntymisterveyteen liittyviä ongelmia. Syömishäiriöitä sairastaneet saavat harvemmin lapsia…