Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta Emilii Dove

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö näyttää suojaavan dementialta, samoin muutaman kahvikupillisen juominen päivässä. Tiedot käyvät ilmi terveystieteiden maisteri Marjo Eskelisen väitöstutkimuksesta, joka perustuu laajaan väestöpohjaiseen aineistoon.

Kirjolohi 2
Kalan käytöllä on yhteys parempaan muistiin.
Kuva: Pro Kala ry

Tutkimus osoitti, että runsas tyydyttyneiden rasvahappojen eli kovan rasvan saanti maitotuotteista ja leipärasvoista keski-iässä oli yhteydessä heikentyneeseen suoriutumiseen muistitesteissä sekä lisääntyneeseen lievän muistihäiriön riskiin myöhemmällä iällä. Runsaalla monityydyttymättömien rasvahappojen saannilla ja kalan käytöllä vaikutti puolestaan olevan yhteys parempaan muistiin. Mitä suurempi oli ruokavalion monityydyttymättömien rasvojen osuus suhteessa tyydyttyneisiin rasvoihin, sitä parempi oli suoriutuminen testeissä.

Lisäksi keski-iässä kahvia 3-5 kuppia päivässä nauttivilla henkilöillä oli pienempi riski sairastua dementiaan myöhemmällä iällä kuin alle 3 kupillista päivässä nauttivilla. Teen juonnin ja dementiariskin välillä ei löydetty yhteyttä.

Tähän mennessä on löydetty vain joitakin dementian riskitekijöitä, joihin voidaan vaikuttaa aikaisella hoidolla tai ennaltaehkäisyllä. Monet näistä riskitekijöistä ovat samoja kuin sydän- ja verisuonitaudeissa, kuten kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli ja tyypin 2 diabetes. Useat näistä riskitekijöistä liittyvät myös elintapoihin, kuten vähäiseen liikuntaan tai ylipainoon.

Eskelisen väitöskirjatyössä selvitettiin keski-iän ravitsemustekijöiden vaikutusta muistihäiriöiden ja dementian kehittymiseen. Tutkimuksessa tarkasteltuja ravitsemustekijöitä olivat ravintorasvojen laatu, kahvin ja teen juonti sekä ruokavalio kokonaisuutena.

Riskitekijöiden kartoittaminen keski-iässä on erityisen tärkeää sairauksissa, joiden kehittyminen alkaa jo kauan ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Tiedetään, että Alzheimerin taudin ensimmäiset aivomuutokset alkavat kehittyä mahdollisesti jo vuosikymmeniä ennen oireiden puhkeamista. Näin ollen keski-iän riskitekijät kertovat enemmän niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat taudin puhkeamiseen.

Lue myös Kalan syönti hyödyllistä aivojen terveydelle

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Stressi mitätöi hyvien rasvojen vaikutuksia

Ravinnon rasvoilla on väliä, mutta uuden tutkimuksen mukaan stressi voi mitätöidä hyvien…
puolustuskyky

8 vinkkiä flunssan torjuntaan

Elimistön vastustuskykyä voi ja kannattaa tehostaa. Syksy on taas täällä, ja varmaa…

HPV-testin voi tehdä myös kotona

HPV-testi on ollut Papa-kokeen vaihtoehtona hoitosuosituksessa jo vuodesta 2010 lähtien. Suomen Syöpärekisterin…

Kuinka monta tuntia unta lapsi tarvitsee?

Me kaikki tarvitsemme riittävästi unta. Aikuisilla riittävästi on yleensä 8 tuntia, mutta…