Peräpukamavoidetta silmänalusille – miksi ja mitä varoa? Emilii Dove

Kauneusleikkaus iStock

Tämä kikka ei ole uusi, mutta se on taas netin syövereissä noussut tapetille. Käydään siis läpi, miksi kukaan haluaisi laittaa peräpukamavoidetta silmänalusille ja mitä pitää varoa.

Peräpukamavoidetta on alettu käyttää silmäpussien kesyttäjänä. Tämän kikan tarkoitus ei siis ole vedellä voidetta silmänalusille säännöllisesti aamuin illoin, vaan käyttää sitä enemmänkin hätätilanteissa. Kun silmänaluset ovat oikein turvonneet, mutta pitäisi olla jotenkin edustavan näköinen, mitäs teet.

Apteekista on saatavilla erilaisia pukamavoiteita, mutta asiaa hankaloittaa tietysti se, että niiden myyntiluvissa ei ole listattu käyttötarkoitusta turvonneille silmänalusille.

Ensinnäkin markkinoilla on voiteita, jotka sisältävät kortisonia (ainakin fluokortoloni ja prednisoloni). Pysy näistä kaukana! Tarpeen tullen kortisoni on erinomainen valinta peräpäähän (ja silmiinkin), mutta herkälle, terveelle silmänympärysiholle kortisonia ei kannata laittaa. Kortisoni ohentaa ihoa, joten silmänympäryksen rypyt tulevat sitten etuajassa tai pahenevat entisestään. Kortisoni voi myös nostaa silnänpainetta.

Viilentävä vaikutus on suotavaa turvonneille silmänalusille, mutta pukamavoiteissa viilentävä vaikutus saadaan aikaiseksi yleensä mentolilla, jolla on myös ihoa ärsyttävä ja allergisoiva vaikutus. Jätä siis nämäkin voiteet hyllylle. Jos viilennystä haluaa, saa sitä helposti vaikka jääpaloilla (ei suoraan iholle!).

Mitä pukamavoiteessa sitten pitäisi olla, jos sitä haluaa turvonneille silmänalusille laittaa?

Koko idea pukamavoiteen käytöstä silmänalusille perustuu siihen, että se kutistaa pukamat ja voisi tehdä saman myös silmäpusseile.

Pukamien hoidossa on käytetty fenyyliefriiniä, joka supistaa verisuonia ja siten “kutistaa” pukamat. Ongelma on siinä, että Suomessa tällaisia voiteita ei ole myynnissä. Joissain Euroopan maissa fenyyliefriiniä käytetään myös flunssalääkkeissä. Yhdysvalloissa fenyyliefriiniä sisältäviä pukamavoiteita on, ja siellä niksi on kai alunperin keksitty. Näissäkin voiteissa on kuitenkin usein mukana kortisonia ja muita silmänalusille sopimattomia aineita.

Satunnaisesti turvoksissa olevat silmänaluset kannattaa siis hoitaa lääkkeettömin kotikonstein. Päivän mittaan ne katoavat kyllä myös ihan itsestään. Jos turvotus on jatkuvaa, on syytä tutkia elintapojaan. Nukutko tarpeeksi, onko stressiä, käytätkö liikaa suolaa, käytätkö sopivaa silmänympärysvoidetta ja käytätkö sitä oikein?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kuituvalmisteesta apua ummetukseen ja IBS-oireisiin

Kaupallinen yhteistyö Sekä ummetusta että ärtyvää suolta (IBS) voidaan usein hoitaa pelkällä…

Finrexin ja Burana eivät sovi yhteen

Huolellinen käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä flunssaa ja esimerkiksi norovirustartuntaa. Jos flunssa…

Kermainen lohipasta

Edellisessä postauksessa oli jo puhetta syksystä, mutta kyllä tässä vielä kesää eletään.…

Uusi terveysaiheinen blogiportaali avattu

  Antidootti.fi on uusi blogiportaali, jonka tavoite on tuoda esiin terveyteen ja…