Pitäisikö influenssarokote antaa kaikille? Emilii Dove

Eurooppalainen Fluresp-projekti suosittelee rokottamaan koko väestön influenssarokotteella. Projektin antaman ohjeistuksen mukaan se olisi kustannustehokkaampaa kuin ainoastaan riskiryhmien tai terveydenhuollon ammattilaisten rokottaminen. Flurespin tutkijat ovat massarokottamisen kannalla, koska se olisi halvempaa kuin esimerkiksi nykyiset, kalliit flunssan tiedotuskampanjat.

Kuva Lääkäriliitto - Kerberos
Influenssarokote kaikille ilmaiseksi – tai ainakin sitä haluaville.
Kuva Lääkäriliitto, Kerberos

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa vuonna 2013 influenssarokotukset laajennettiin koskemaan kaikkia 2-3-vuotiaita, millä haluttiin estää taudin leviämistä. Poikamme kuului tuohon ikäryhmään, eikä rokotuksen ottamista tarvinnut edes harkita. Jos ensi vuonna emme saa rokotetta terveyskeskuksesta ilmaiseksi, käymme apteekissa koko perheen voimin ottamassa pistokset. Isossa-Britanniassa influenssarokotteen saa apteekista ilman ajanvarausta noin 15 eurolla.

Suomessa kausi-influenssan rokotuskattavuus on vain noin 10 %. Rokotuskattavuutta voitaisiin parantaa tarjoamalla rokotteita apteekeista. Apteekkariliiton, Proviisoriyhdistyksen ja Farmasialiiton mukaan apteekkien osallistuminen rokotteen antoon olisi perusteltu uudistus. Samalla linjalla on myös THL.

Kaikki se, mikä logistisesti estää asiakasta ottamasta influenssarokotusta, pitää poistaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri, rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek, Lähde: Apteekkarilehti

Tartuntatautilakia ollaan uudistamassa ja esitys uudesta laista annetaan eduskunnalle syksyllä 2014. Sitten näemme, pääsevätkö apteekit mukaan rokottamaan.

Fluresp-projektiin osallistui eri alojen asiantuntijoita 10 eri Euroopan maasta.  Rahoitus tuli mm. EU:lta ja WHO:lta, lääketeollisuuden edustajia ei ollut mukana projektissa.
Fluresp-projektin ohjeistus kokonaisuudessaan

Lue lisää influenssasta Hankala potilas -blogista: Terveitäkin lapsia kuolee influenssaan

  1. Täältä saa hyvin tietoa. Minusta ketään ei pitäisi pakottaa ottamaan influenssa rokoituksia mutta se pitäisi kyllä tarjota kaikille mahdolliseksi

    1. Samaa mieltä. Eihän muitakaan tarjolla olevia rokotuksia ole pakko ottaa, eikä sellaiseen tietenkään voida ryhtyä, mutta mahdollisuuden soisin myös kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

E-savukkeissa käytettyjen nikotiininesteiden aiheuttamat myrkytykset lisääntyneet

Myrkytystietokeskuksen mukaan elektronisissa savukkeissa käytetyt nikotiininesteet aiheuttavat enenevässä määrin myrkytyksiä. Nikotiininesteitä koskeneiden myrkytyspuheluiden…

Lääkkeitä netistä eurooppalaisella lääkemääräyksellä

Kirjoitin aiemmin tänä vuonna jutun, miten ostaa lääkkeitä turvallisesti netin kautta. Suosittelen…

Miksi lääkkeitä tulisi myydä vain apteekeista?

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee. Naisten tiedot lääkkeistä ovat paremmat kuin miehillä. Selvä…

Verenpainelääkitys ei lisää iäkkäiden kaatumisia

Iäkkäiden kaatumisia tulisi pyrkiä ehkäisemään, koska kaatumiset aiheuttavat tapaturmia ja hankalia lonkkamurtumia.…