Punajuurimehu alentaa verenpainetta Emilii Dove

Punajuurimehu alentaa verenpainetta, koska sen sisältämä nitraatti laajentaa verisuonia. Tieto ei ole uusi. Uutta sen sijaan on se, että brittien tekemässä tutkimuksessa punajuurimehua nauttineilla verenpainetta alentava vaikutus oli pitkäaikainen.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson.
Punajuuresta lääke korkeaan verenpaineeseen?
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson.

Tutkimuksessa 68 verenpainepotilasta satunnaistettiin nauttimaan päivittäin lasillinen joko nitraattipitoista tai nitraatitonta punajuurimehua. Nitraattipitoisessa ryhmässä verenpaineet laskivat kotona mitattuna keskimäärin 8/4 elohopeamillimetriä (mmHg). Se on merkittävä lasku ja voi monilla tarkoittaa tavoitelukemiin pääsemistä. Nitraatitonta mehua juoneilla verenpaine ei laskenut ollenkaan.

Punajuurimehua nautittiin tutkimuksessa joka päivä neljän viikon ajan. Kaksi viikkoa mehun käytön lopettamisen jälkeen potilaiden verenpaineet olivat taas nousseet entisiin lukemiinsa.

EFSA:n mukaan nitraatin päivittäinen saantirajasuositus on 3,7 mg/kg. Siten esimerkiksi 70-kiloisen aikuisen päivittäinen raja on 259 mg päivässä. Mutta kuinka paljon nitraattia punajuurimehussa on?

Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että punajuurimehun nitraattipitoisuuksissa on vaihtelua erien välillä, eivätkä pitoisuudet vastaa paketeissa ilmoitettua määrää. Tämä ei ole yllätys, koska punajuurten nitraattipitoisuudet vaihtelevat ainakin kasvuolosuhteiden mukaan.

Tutkimus punajuuren ympärillä ei ole laantumassa. Lisää nitraatista ja sen vaikutuksista voi lukea vaikka tästä katsauksesta, jossa mainitaan mm. se, että ruokavalion kasviksista saadun nitraatin haittoja on liioiteltu. Esimerkiksi yhteyttä syöpään ei ole aukottomasti todistettu.

Nitraattia saadaan punajuuren lisäksi esimerkiksi pinaatista. Vesiliukoisena yhdisteenä osa nitraatista kuitenkin menetetään veteen kasviksia keitettäessä. Nitraattia on tunnetusti myös prosessoiduissa lihatuotteissa. Kasviksiin verrattuna niiden ongelma on kuitenkin siinä, että ne sisältävät runsaasti nitraattia, mutta eivät C-vitamiinia, mikä saattaa aiheuttaa otolliset olosuhteet suolistosyövän synnylle.

Lapsilla nitraatin saantia on syytä rajoittaa, mutta Eviran suositus rajoittamiseen koskee lähinnä makkaraa ja leikkeleitä, ei kasviksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Älä unohda rauhoittumista

Sain arvosteltavaksi kirjan Hengähdyshetkiä – Opas stressittömään elämään. Sen avulla voi tunnistaa…

Helpot kvinoa-kauravohvelit

Kauralättyjä ja kauravohveleita on helppo tehdä, mutta jos haluat vaihtelua, kokeile kvinoaa. Näistä…

Mitä tänään syötäisiin?

Kotiruokaa. Maanantai     Makaronilaatikkoa ja parsakaalia Tiistai            Kanaa & riisiä ja ruusupapuja pihalta Keskiviikko   Minä olen…

Erota lievä ruoka-allergia vaikeasta

Uusi lasten ruoka-allergioita käsittelevä Käypä hoito -suositus painottaa lievien ja vaikeiden allergioiden…