Pysäyttävä kohtaus Emilii Dove

Kirjoitin Terve potilas -lehteen jutun Ninasta, joka sai ensimmäisen epileptisen kohtauksensa viikko synnytyksen jälkeen. Kohtaukset loppuivat hyvän hoidon ansiosta, ja nyt kolme vuotta tapauksen jälkeen Nina on terve.

Halusin ottaa jutun esille myös täällä blogissa, koska olin itsekin yllättynyt, kuinka yleisiä epileptiset kohtaukset ovat.  Arviolta joka kymmenes saa elämänsä aikana ainakin yhden epileptisen kohtauksen.

Ninalla kaikki alkoi kovasta päänsärystä. Päänsärky oli rajua ja poikkeavaa, erilaista kuin ennen. Koska Ninan verenpaine oli erityisen korkealla, hänelle kirjoitettiin kiireellinen lähete Helsingin Meilahden sairaalan päivystykseen. Nina koki olevansa kunnossa päänsärkyä lukuun ottamatta. Ensimmäinen kohtaus tulikin täytenä yllätyksenä. On tyypillistä, että potilas ei itse muista kohtausta, ja niin kävi Ninallekin. Hän muistaa käden alkaneen kouristella, mutta sitten kaikki pimeni.

Ninan epileptiset kohtaukset aiheutti synnytyksen jälkeinen raskausmyrkytys, joka johti harvinaiseen PRES syndroomaan. Sen oireet aiheutuvat aivoissa olevasta turvotuksesta. Kun verenpaine saatiin lääkityksellä alas, myös turvotus laski ja kohtaukset loppuivat.

Nina sai yhteensä kolme epileptistä kohtausta. Ne pelästyttivät silloin, mutta nyt elämä jatkuu taas iloisena ja onnellisena.

Lue koko juttu Terve potilas -lehdestä sivulta 16.

Kuvat Liisa Takala

***

Osaatko auttaa?

Ensiavun antaminen epilepsiakohtauksessa ei vaadi erityistaitoja. Kohtauksen tunnistaa siitä, että potilas menettää tajuntansa, kaatuu ja vartalo jäykistyy. Kieli tai poski voi jäädä hampaiden väliin, jolloin suusta voi vuotaa verta. Joskus suusta tulee vaahtoa. Jäykistymistä seuraavat nykivät kouristukset ja hengitys salpautuu muutamaksi sekunniksi. Kouristelu kestää yleensä 1–2 minuuttia.
Ambulanssi tulisi hälyttää numerosta 112, jos potilas on loukkaantunut tai jos kouristelu kestää yli viisi minuuttia tai kohtaus uusii ennen kuin henkilö on ehtinyt toipua edellisestä kohtauksesta.

  • Huolehdi siitä, ettei henkilö kouristusten aikana kolhi päätään tai muuten vahingoita itseään.
  • Yritä kääntää henkilö kylkiasentoon heti, kun kouristukset vähenevät, jotta hengitystiet pysyvät avoimina ja mahdolliset eritteet pääsevät valumaan ulos.
  • Avaa kiristävät vaatekappaleet ja varmista, että henkilö pystyy hengittämään.
  • Varmista, että potilas on kunnolla toipunut, vastaa kysymyksiin ja tietää, minne on menossa, ennen kuin jätät hänet.
  • Älä yritä estää kouristusliikkeitä, äläkä laita suuhun mitään, sillä se vaikeuttaa hengittämistä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kauneutta purkista? Tai ainakin hyvinvoivaa ihoa

Kasvojen ihonhoito kiinnostaa minua, mutta ilmeisesti myös blogin lukijoita: Louis Widmerin tuotepakettien…

Sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelin avattu

Hengitysliitto on eduskuntavaalien alla sisäilmasta sairastuneiden asialla, sillä se vaatii, että sisäilmasta…

Pesuainekapseleista voimakkaita myrkytysoireita

Pyykinpesuainekapselit ovat aiheuttaneet voimakkaita myrkytysoireita yksittäisillä pikkulapsilla. Kapselit voivat muistuttaa karkkeja tai…

Karppausta? Ei kiitos!

Minua on alkanut jo koko karppauskeskustelu ärsyttää. Ensimmäisen kerran, kun kuulin karppauksesta…