Raskaudenaikainen altistus ehkäisypillereille ei lisää sikiön epämuodostumien riskiä Emilii Dove

Kuva iStock

Raskauden ehkäisyyn tarkoitettujen hormonivalmisteiden ehkäisyteho ei ole 100 %. Pillerin voi unohtaa ottaa ratkaisevalla hetkellä tai muu lääkitys, kuten antibiootti, voi heikentää ehkäisytehoa. Tällöin tulisi käyttää lisäksi jotain toista ehkäisymenetelmää.

Hormonivalmisteista paras teho on implantaatilla ja hormonikierukalla, joita ei tarvitse muistaa käyttää. Mutta oikein käytettynä eri valmisteiden välillä ei ole eroa ehkäisytehossa.

Toisinaan käy siis niin, että nainen tulee raskaaksi, mutta käyttää edelleen hormonaalista ehkäisyä, tietämättä olevansa raskaana. Tämä voi luonnollisesti aiheuttaa huolestumista sikiön hyvinvoinnista, jos raskauden halutaan jatkuvan. Hormonaalisen ehkäisyn käyttö raskauden alkuvaiheessa ei kuitenkaan näyttäisi aiheuttavan vakavia epämuodostumia.

Tanskalaisessa kohorttitutkimuksessa käytiin läpi yli 880 000 naisen aineisto vuosien 1997 ja 2011 väliltä. Tutkimuksessa selvitettiin suun kautta otettavien hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden vaikutusta. Sikiön altistus ehkäisypillereille ei lisännyt vakavia epämuodostumia.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimuksella on puutteensa. Siinä ei otettu huomioon esimerkiksi folaatin käyttöä. Koska kyseessä oli kohorttitutkimus, jonka tiedot perustuvat tilastoon, tutkijoilla ei ollut myöskään varmuutta siitä, oliko pillereitä otettu tarkalleen määrättyjen reseptien mukaan.

Lue lisää Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Malariarokotteelle haetaan myyntilupaa

GSK on jättänyt Euroopan lääkevirasto EMA:lle myyntilupahakemuksen malariarokotteesta. EMA arvioi hakemuksen yhdessä…

Laihdutusta lääkkeen avulla

“Onko laihdutuslääkkeestä apua?” Hyvä kysymys! Tätä monet varmasti pohtivat, joten otetaan aihe…

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) ruokavaliohoito

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on luultavasti yleisempi kuin luullaan.…

Vaihdevuosien kuumat aallot haitaksi verenkiertoelimistölle

Vaihdevuosien kuumat aallot vaikuttavat sydän- ja verenkiertoelimistön säätelyyn sekä huonontavat naisten elämänlaatua…