Raskaudenaikainen altistus ehkäisypillereille ei lisää sikiön epämuodostumien riskiä Emilii Dove

Kuva iStock

Raskauden ehkäisyyn tarkoitettujen hormonivalmisteiden ehkäisyteho ei ole 100 %. Pillerin voi unohtaa ottaa ratkaisevalla hetkellä tai muu lääkitys, kuten antibiootti, voi heikentää ehkäisytehoa. Tällöin tulisi käyttää lisäksi jotain toista ehkäisymenetelmää.

Hormonivalmisteista paras teho on implantaatilla ja hormonikierukalla, joita ei tarvitse muistaa käyttää. Mutta oikein käytettynä eri valmisteiden välillä ei ole eroa ehkäisytehossa.

Toisinaan käy siis niin, että nainen tulee raskaaksi, mutta käyttää edelleen hormonaalista ehkäisyä, tietämättä olevansa raskaana. Tämä voi luonnollisesti aiheuttaa huolestumista sikiön hyvinvoinnista, jos raskauden halutaan jatkuvan. Hormonaalisen ehkäisyn käyttö raskauden alkuvaiheessa ei kuitenkaan näyttäisi aiheuttavan vakavia epämuodostumia.

Tanskalaisessa kohorttitutkimuksessa käytiin läpi yli 880 000 naisen aineisto vuosien 1997 ja 2011 väliltä. Tutkimuksessa selvitettiin suun kautta otettavien hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden vaikutusta. Sikiön altistus ehkäisypillereille ei lisännyt vakavia epämuodostumia.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimuksella on puutteensa. Siinä ei otettu huomioon esimerkiksi folaatin käyttöä. Koska kyseessä oli kohorttitutkimus, jonka tiedot perustuvat tilastoon, tutkijoilla ei ollut myöskään varmuutta siitä, oliko pillereitä otettu tarkalleen määrättyjen reseptien mukaan.

Lue lisää Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Ripsienpidennykset voivat harventaa omia ripsiä pysyvästi

Ripsienpidennyksiin liittyy ongelmia, jotka voivat aiheuttaa jopa pysyvää haittaa omien ripsien kasvulle.…

Lääkeaine unohtui

Hurjaa on meno taas. Väärennetyt syöpälääkkeet kulkeutuivat Egyptistä Euroopan kautta Yhdysvaltoihin. Kopioitu…

Vaihdevuosien hoitoon helpotusta

Fimea on hyväksynyt paikallisen estrogeenivalmisteen apteekkien itsehoitolääkkeiden valikoimaan. Vagifem 10 µg -valmisteen…

Seksiä raskausaikana ja sen jälkeen

Olisikohan tässä aihe, josta liian usein vaietaan? Siihen viittaa ainakin Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikan…