Raskaudenaikainen altistus ehkäisypillereille ei lisää sikiön epämuodostumien riskiä Emilii Dove

Kuva iStock

Raskauden ehkäisyyn tarkoitettujen hormonivalmisteiden ehkäisyteho ei ole 100 %. Pillerin voi unohtaa ottaa ratkaisevalla hetkellä tai muu lääkitys, kuten antibiootti, voi heikentää ehkäisytehoa. Tällöin tulisi käyttää lisäksi jotain toista ehkäisymenetelmää.

Hormonivalmisteista paras teho on implantaatilla ja hormonikierukalla, joita ei tarvitse muistaa käyttää. Mutta oikein käytettynä eri valmisteiden välillä ei ole eroa ehkäisytehossa.

Toisinaan käy siis niin, että nainen tulee raskaaksi, mutta käyttää edelleen hormonaalista ehkäisyä, tietämättä olevansa raskaana. Tämä voi luonnollisesti aiheuttaa huolestumista sikiön hyvinvoinnista, jos raskauden halutaan jatkuvan. Hormonaalisen ehkäisyn käyttö raskauden alkuvaiheessa ei kuitenkaan näyttäisi aiheuttavan vakavia epämuodostumia.

Tanskalaisessa kohorttitutkimuksessa käytiin läpi yli 880 000 naisen aineisto vuosien 1997 ja 2011 väliltä. Tutkimuksessa selvitettiin suun kautta otettavien hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden vaikutusta. Sikiön altistus ehkäisypillereille ei lisännyt vakavia epämuodostumia.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimuksella on puutteensa. Siinä ei otettu huomioon esimerkiksi folaatin käyttöä. Koska kyseessä oli kohorttitutkimus, jonka tiedot perustuvat tilastoon, tutkijoilla ei ollut myöskään varmuutta siitä, oliko pillereitä otettu tarkalleen määrättyjen reseptien mukaan.

Lue lisää Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Seniori, sopiiko lääkkeesi yhteen alkoholin kanssa?

Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa alkoholia. Taustalla on usein yksinäisyyttä, masennusta…

Helpotusta raskausajan selkäkipuun – liitoskivut kuriin

Häpyluuliitoksen löystyminen alkaa jo ensimmäisen raskauspuoliskon aikana. Tavallisia oireita ovat kipu alaselässä,…

Lääkkeiden saatavuus heikkenee?

Niinhän siinä sitten kävi, että kymmenet lääkkeet menettävät korvattavuutensa ensi vuonna. Asiasta…

Kolesterolilääkkeiden käyttö yleistynyt yli 70-vuotiailla

Vuonna 2011 tutkittujen 70-vuotiaiden kolesteroliarvot olivat selvästi paremmat kuin ikätovereidensa arvot 20…