Raskausajan ravintolisät – muista jodi Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Minulta on kysytty hyvää monivitamiinivalmistetta raskauden ajaksi. Otsikon sanoilla päädytään myös säännöllisesti tälle sivustolle hakukoneiden kautta. Asia tuli itsellenikin tammikuussa ajankohtaiseksi, kun raskaustesti näytti plussaa.

Kuva iStock

Aiemmin olin käyttänyt muutamaa eri valmistetta: D-vitamiinia, seleeniä, sinkkiä ja kelp-tabletteja, joissa on jodia. Minulla ei ole todettu kilpirauhasen toimintahäiriötä, veriarvot ovat testeissä olleet normaalit. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että toimintahäiriöön viittaavia oireita ei olisi ollut. Siksi käytössäni on ollut kyseiset ravintolisät.

Ja niistä oli kyllä hyötyä. Huomasin itse oireiden vähentyneen, mutta myös kilpirauhasen toiminnasta kertovissa veriarvoissa (TSH ja T4v) tapahtui selvä muutos. Itse uskon, että suurin vaikutus oli kelpillä eli jodi-lisällä.

Tultuani raskaaksi kelp-tablettien käyttö piti lopettaa, koska niitä ei suositella raskaana oleville. Kelp on tehty merilevästä, joten siinä voi olla mukana raskasmetalleja. Älä siis käytä kelp-valmisteita raskauden tai imetyksen aikana!

Jodin saantiin tulisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota, sillä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten jodin saanti on puutteellista.

Suosittelen jodia raskaana oleville, sillä jodin tarve on raskauden aikana suurentunut. Sikiö tarvitsee jodia erityisesti keskushermoston kehitykseen. Raskaana oleville jodin saantisuositus on 175 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Minisun

Jodia piti siis minunkin saada, koska en käytä suolaa, johon jodia olisi lisätty. Onnekseni kaapista löytyi Verman Oy:n aiemmin testattavakseni lähettämä purkki. Minisun Multivitamin Puressa on juuri jodia, D-vitamiinia, seleeniä ja sinkkiä, monen muun vitamiinin ja hivenaineen lisäksi. Annostusta nostin suositellusta yhdestä tabletista kahteen vuorokaudessa. Vuorokausiannokset eivät tästä vielä mene yli turvallisten suositusrajojen.

Minisun-perheestä löytyy tosin toinenkin hyvä vaihtoehto: Minisun Mama, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville. Maman etuna on se, että siinä on lisäksi rautaa. Kummassakaan valmisteessa ei ole A-vitamiinia, jonka käyttöä ravintolisänä ei suositella raskauden aikana.

Molemmissa valmisteissa on foolihappoa, jonka tärkeydestä olen kirjoittanut jo aiemmin. Jo raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa 400 mikrogrammaa foolihappoa vuorokaudessa. Sitä on saatavilla myös yksinään Foliren-nimisenä valmisteena.

Valmistevertailu

Vitamiinit ja hivenaineetMinisun Pure
2 tablettia
Minisun Mama
1 tabletti
D3-vitamiini20 µg10 µg
E-vitamiini24 mg10 mg
C-vitamiini160 mg120 mg
Tiamiini (B1)2,2 mg3 mg
Riboflaviini (B2)2,8 mg2 mg
Niasiini (B3)32 mg20 mg
B6-vitamiini4,4 mg5 mg
Foolihappo400 µg400 µg
B12-vitamiini5 µg3 µg
Biotiini60 µg60 µg
Pantoteenihappo12 mg5 mg
Sinkki20 mg15 mg
Seleeni110 µg30 µg
Jodi200 µg140 µg
Mangaani4 mg
Kupari1 mg
Rauta14 mg
Magnesium150 mg

Tykkään näistä valmisteista ja suosittelen niitä muillekin, koska niissä on kaikki tarvittava samassa tuotteessa ja Pure-tabletit voi siis nimensä mukaisesti myös pureskella. Lisäksi valmisteet ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja hiivattomia.

*Artikkeli on tehty yhteistyössä Verman Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kasvisruokavalio ja D-vitamiini voivat vähentää kuukautiskipuja

Pienessä, 33 naisella tehdyssä tutkimuksessa, kasvisruokavalio vähensi kuukautiskipujen voimakkuutta ja kestoa merkitsevästi.…

Runsas kofeiinin saanti raskauden aikana linkitetty lasten käytöshäiriöihin

Naisten kannattaa raskauden aikana hillitä kahvinjuontia. Sama koskee teetä ja kaikkia kofeiinia…

Netissä myytävissä ravintolisissä taas reseptilääkkeitä

Ison-Britannian lääkevirasto MHRA varoittaa netissä myytävistä ravintolisistä, sillä eräät laihdutusvalmisteet ovat sisältäneet…

Erota lievä ruoka-allergia vaikeasta

Uusi lasten ruoka-allergioita käsittelevä Käypä hoito -suositus painottaa lievien ja vaikeiden allergioiden…