Ravintolisän ja lääkkeen yhdistelmä saattaa olla riski Emilii Dove

Lääkkeillä ja ravintolisillä on paljon yhteisvaikutuksia. Kirjoitin tutkimuksesta uutisen, joka julkaistiin tänään ilmestyneessä Apteekkarilehdessä.

Ennen kuin käytät ravintolisiä ja rohdoksia, muistathan siis aina tarkistaa, onko niillä yhteisvaikutuksia käytössäsi olevien lääkkeiden kanssa.

Mäkikuismaa käytetään mm. lievään masennukseen. Kuva: www.classicnatureprints.com

 

Yhteisvaikutuksen johdosta lääkkeen teho voi esimerkiksi voimistua tai heikentyä. Tästä voi aiheutua vakaviakin haittoja.

Tutkimuksessa ravintolisistä eniten yhteisvaikutuksia aiheuttivat mäkikuisma, magnesium, kalsium, rauta ja neidonhiuspuu. Eniten vasta-aiheita havaittiin pellavansiemenen, punahatun ja johimbiinin käytölle.

Lääkkeistä taas keskushermostoon vaikuttavilla valmisteilla ja sydänlääkkeillä oli muita lääkkeitä todennäköisemmin yhteisvaikutuksia ravintolisien kanssa. Yhteisvaikutuksia löytyi eniten varfariinista, digoksiinista, insuliinista ja aspiriinista.

Tutkimuksen tehneet asiantuntijat epäilevät, että tulos on vain jäävuoren huippu, ja että kyseiset yhteisvaikutukset ovat huomattavasti paljon yleisempiä.

 1. Kyllä muistan tarkistaa, mutta mistä? Ei näistä kukaan tunnu tietävän. Ja olen kyllä huomannut, että lisäravinteetkin voivat olla todella tehokkaita, joten ei ihme jos yhteisvaikutuksia ilmenee.

  1. Apteekki on tietysti ensimmäinen paikka.
   Ongelma on osittain siinä, että kaikkia yhteisvaikutuksia ei edes tunneta.

  1. Hyvä kommentti Juhana, kiitos!

   Piti oikein lukea oma teksti vielä läpi todetakseni, etten missään vaiheessa sano, kumpi kannattaa jättää pois, ravintolisä vai lääke. Se onkin sitten monimutkaisempi juttu.

   Varfariini taas on todella ongelmallinen lääke, koska sillä on niin paljon yhteisvaikutuksia. Toisaalta sen teho on hyvä ja lääkettä tarvitaan. Sen sijaan tulisikin mielestäni enemmän alkaa käyttää uusia verenohennuslääkkeitä, kun niitä kerran on saatavilla.

   1. Juu, se on totta, että et ottanut kantaa lääkkeiden puolesta ravintolisiä vastaan- 🙂

    Tunnetko yhtään noiden uusien varfariinin vaihtoehtojen farmakologiaa? Liittyykö niihin jotain pulmallista vai miksi varfariinia käytetään yhä niin paljon hankalasta K-vitamiiniproblematiikasta huolimatta?

    1. Uusiin antikoagulantteihin ei liity yhtä pahoja/paljon haittoja kuin varfariiniin. Aiheesta tulossa lisää myöhemmin…

 2. Hei, tunnetko saksalaista ravintolisää Regulat metabolic ja onko tiedossasi haittavaikutuksia?

  1. Hei Raija,
   Taisitkin jo aiemmin kysyä tästä valmisteesta. Anteeksi, en ole ehtinyt perehtymään tarkemmin ja toisaalta en liian usein viitsisi haukkua tuotteita tai todeta niitä tarpeettomiksi. Mieluummin annan positiivisia vinkkejä ja yritän pitää blogin hengen muutenkin myönteisenä.:)

   Mutta siis tämä Regulat. Hintahan on kova, 350 ml maksaa melkein 60 euroa.
   En ihan päässyt selville pullon todellisesta sisällöstä. Sehän on entsyymivalmiste. Mitä entsyymejä se siis sisältää ja kuinka paljon? Ihmisen elimistö valmistaa entsyymejä myös itse!

   Regulat on valmistettu luomuvihanneksista, -pähkinöistä ja -hedelmistä. Näillä tiedoilla ja tutkimustiedon puutteesta johtuen ostaisin kaupasta Regulatin sijaan tuoreita vihanneksia ja pähkinöitä.

   Haittavaikutuksista ei ole mitään tietoa, mutta sehän ei tarkoita sitä, etteikö niitä olisi. Veikkaisin, että vatsakipu voisi olla yksi haitoista. Samoin kuin muut vatsan alueeseen liittyvät vaivat.

   Apteekista on saatavilla entsyymivalmiste Creon, joka on tarkoitettu haiman vajaatoiminnasta kärsiville. Vaikka sitäkin saa ilman reseptiä, en suosittele sitä ilman lääkärin suositusta/reseptiä.

   Niinpä Regulatista tuskin on suurta apua terveelle henkilölle, jonka ruokavalio on kunnossa.

   Oliko sinulla mielessä joku tietty käyttötarkoitus tälle tuotteelle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Älykkyyttä syömällä

Kaksi ensimmäistä elinvuotta ovat lapselle tärkeä kehitysvaihe. Ruokavalion terveellisyyteen kannattaa panostaa kasvun…

Pitäisikö influenssarokote antaa kaikille?

Eurooppalainen Fluresp-projekti suosittelee rokottamaan koko väestön influenssarokotteella. Projektin antaman ohjeistuksen mukaan se…

Kylvetä kuivaa ihoa

Toisin kuin usein ajatellaan, vesi ei kuivata vaan kosteuttaa ihoa. Allergia- ja…

Keliakiaan tulevaisuudessa lääkehoitoja

Gluteeniton ruokavalio on toistaiseksi keliakian ainoa hoitomuoto, mutta se ei aina täysin…