Ravitsemushoitoa alkavaan Alzheimerin tautiin Emilii Dove

Alzheimerin tauti voidaan nykyisin todeta entistä aikaisemmin, mutta varhaisvaiheeseen ei ole lääkehoitoa. Siksi ravitsemushoidon mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää ja kokeilla.

dreamstime_xs_31790621

Geriatrian emeritusprofessori Raimo Sulkavan mukaan moni hänen hoitamistaan varhaista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista on kokenut vointinsa parantuneen kliinisen ravitsemusvalmisteen ansiosta. 

– Valmisteella ei ole haittavaikutuksia, ja potilaat ovat nauttineet juomaa mielellään. Heidän vointinsa on kohentunut ja osa kokee muistinsa parantuneen. Monet ovat virkistyneet ja osalla heistä muistikin vaikuttaa todella toimivan entistä paremmin, Sulkava sanoo.

Varhaiseen Alzheimerin tautiin kuuluu synapsien eli hermosolujen välisten viestiyhteyksien katkeaminen. Uusien synapsien muodostumiseksi tarvitaan monia ravintoaineita, kuten uridiinia, koliinia, kalaöljyä, fosfolipidejä sekä B-vitamiineja ja antioksidantteja. Varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla on aivoissaan ja veressään niukasti kyseisiä ravintoaineita.

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että tietyt ravintoaineet voivat suojata aivoja ja ruokavaliolla voi vähentää muistisairauksien riskiä. Riittäviä ravintoainemääriä voi kuitenkin olla vaikea saada normaalista ruokavaliosta. Ruokavalio kannattaa tietenkin tarkistaa ja tehdä siihen tarvittavia muutoksia. Ainakin alkuun ravintovalmisteen nauttiminen päivittäin on näillä potilailla usein helpompaa kuin täydellisen ruokavalioremontin tekeminen.

Sulkava suosittelee, että lievää Alzheimerin tautia sairastavat kokeilevat ravintovalmistetta ainakin parin kuukauden ajan.

– Se on helppo tapa varmistaa, että aivot saavat toimintansa kannalta tärkeitä aineita. Juoma kannattaa nauttia päivittäin aina samaan aikaan, esimerkiksi osana aamiaista, että se olisi helpompi muistaa, Sulkava sanoo.

Entä se tutkimustieto? Eurooppalainen tutkimus osoitti, että varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon räätälöity kliininen ravintovalmiste voi tukea muistin ja ajattelukyvyn säilymistä ja arkitoimissa pärjäämistä sekä hidastaa aivojen surkastumista. Valmisteen varhain aloitettu, päivittäinen käyttö voi auttaa säilyttämään muisti- ja ajattelutoimintoja ja arjen toimintakykyä.

Kyseessä oli maailman ensimmäinen satunnaistettu hoitokoe, jossa tutkittiin kyseisen kliinisen ravintovalmisteen tehoa Alzheimerin taudin varhaisvaiheen hoidossa. Tutkimus tehtiin EU:n rahoittamassa LipiDiDiet-projektissa. Hoitokoetta johtanut professori Hilkka Soininen esitteli tulokset Ateenassa Advances in Alzheimer’s Therapy (AAT) -kongressissa maaliskuussa 2016.

Tutkimukseen osallistui 311 potilasta, joista sata oli suomalaisia. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen käytti kahden vuoden ajan kliinistä ravintovalmistetta ja toinen vertailuvalmistetta.

Kliinisen ravintovalmisteen käyttäjillä hippokampuksen ja aivojen kokonaistilavuuden pieneneminen oli vähäisempää ja arjen toimintakyvyn ja tapahtumamuistin testitulokset paremmat kuin vertailuryhmällä. Parhaat tulokset oli henkilöillä, jotka aloittivat valmisteen käytön kognitiivisen heikkenemisen ollessa vielä lievää.

– Ravintovalmisteella voidaan tulosten perusteella tukea aivokudoksen säilymistä ja vaikuttaa muistin ja arjen toimintakyvyn heikkenemiseen. Lisää tietoa hoitokokeen tehosta saadaan tutkimukseen osallistuneiden kuusivuotisseurannasta, Soininen kertoo.

Entäpä itse valmiste? Se on Souvenaid, jota myydään apteekeissa ja jota käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Muistisairauksiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 500 henkilöä. Sairastuneiden määrä kasvaa nopeasti. Vuonna 2010 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairasti arviolta reilu 95 000 ja lievää noin 30 000–35 000 henkilöä. Vuonna 2020 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastaa arviolta 130 000 henkilöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Erota lievä ruoka-allergia vaikeasta

Uusi lasten ruoka-allergioita käsittelevä Käypä hoito -suositus painottaa lievien ja vaikeiden allergioiden…

Ravintolisät monille tarpeen

”Pitäisikö minun lopettaa kalaöljyn, magnesiumin ja D-vitamiinin syönti? Olen hiukan huolissani siitä…

Kasvimaidoissa vain vähän proteiinia

Soijamaitoa lukuunottamatta kasvimaidoissa on usein vain vähän proteiinia verrattuna lehmänmaitoon. Tavallisessa maidossa…

Luomumaidossa vähemmän jodia kuin tavallisessa maidossa

Englantilaisessa tutkimuksessa todettiin, että luomumaidossa on kolmannes vähemmän jodia kuin tavallisessa maidossa.…