Resveratrolista voi olla apua munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) Emilii Dove

Kuva iStock

Tuoreen tutkimuksen mukaan resveratrolista saattaa olla apua munsarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) hoidossa. Oireyhtymässä androgeenin eli mieshormonien pitoisuudet ovat koholla. Soluilla testattuna resveratrolin on todettu vähentävän androgeenien eritystä, joten tutkijat halusivat testata teoriaa käytännössä.

34 potilasta satunnaistettiin saamaan joko resveratrolia tai plaseboa joka päivä kolmen kuukauden ajan. Verikokeet otettiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Kokeen suoritti loppuun 30 potilasta.

Resveratrolia saaneiden naisten testosteronitasot laskivat 23 % ja insuliinitaso 32 %. Plaseboryhmässä sen sijaan testosteronitaso nousi 3 %. Muutokset olivat merkitseviä ja tutkijoiden mukaan testosteronin lasku voi olla ainakin osittain seurausta insuliiniherkkyyden paranemisesta.

Tutkimus oli pieni, mutta sen vahvuus on siinä, että tulos perustuu verikokeisiin eikä potilaiden antamiin tietoihin oireiden muuttumisesta.

Tutkimuksessa resveratrolin annos oli suuri, 1500mg. Saatavilla olevissa ravintolisissä annos on yleensä 250 mg. En suosittelisi ylittämään purkin kyljessä olevaa annosteluohjetta, koska monissa valmisteissa on resveratrolin lisäksi mukana muitakin aineita, joiden turvalliset saantirajat voivat ylittyä.

Resveratrolia on luonnostaan kasviksissa, kuten viinirypäleissä ja maapähkinöissä. Näitä ruokia nauttimalla resveratrolin määrät jäävät kuitenkin aika pieniksi. Toisaalta, myös vähäisemmästä määrästä saattaa olla apua PCOS:n hoidossa, pienintä vaikutuksen omaavaa annosta ei vain ole tutkittu.

Ensisijaisesti suosittelen PCOS:n hoitoon painonpudotusta ja ruokavaliomuutoksia. Niistä lisää tässä linkissä.

Mikä on PCOS?
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on luultavasti yleisempi kuin luullaan. Eri tutkimusten mukaan sitä esiintyy 10–33 prosentilla naisista.

Tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. PCOS voi olla perinnöllistä tai se voi liittyä mm. ylipainoon, erityisesti keskivartalolihavuuteen.

Oireyhtymän yksi keskeisin mekanismi on insuliiniresistenssi, mikä tarkoittaa sitä, että insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt. Tällöin verensokeriarvot alkavat hiljalleen nousta. PCOS vaikuttaa myös hedelmällisyyteen.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta ruokavaliohoito ja painonpudotus ovat ensisijaisia hoitomuotoja. Lääkkeetön hoito kannattaa erityisesti silloin, kun raskaus on toivottu.

Lähde: DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2016-1858

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mitä tänään syötäisiin?

Kotiruokaa. Maanantai     Makaronilaatikkoa ja parsakaalia Tiistai            Kanaa & riisiä ja ruusupapuja pihalta Keskiviikko   Minä olen…

Luomua vai ei?

Pro Luomy ry tiedotti, että luomuruoka maistuu kuluttajille yhä paremmin. Suomalaiset olisivat…

Kätilöliitto: Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettujen paikallisvalmisteiden tulisi olla Kela-korvattavia

Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettuja emätinpuikkoja ja -voiteita valmistetaan sekä estrogeenipitoisina että ilman estrogeenia.…

Seksiä raskausaikana ja sen jälkeen

Olisikohan tässä aihe, josta liian usein vaietaan? Siihen viittaa ainakin Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikan…