Ripsienpidennykset voivat harventaa omia ripsiä pysyvästi Emilii Dove

ripset_istock

Ripsienpidennyksiin liittyy ongelmia, jotka voivat aiheuttaa jopa pysyvää haittaa omien ripsien kasvulle. Tavallisimmat terveyshaitat ovat allergisia reaktioita tai tulehduksia, jotka aiheuttaa yleensä irtoripsien kiinnityksessä käytetty liima. Alustavaa näyttöä on siitä, että ripsien oma kasvu voi häiriintyä ripsienpidennysten pitkäaikaisen, vuosia kestävän käytön takia.

– Ripsijuurten alueen toistuva käsittely ja omiin ripsiin kohdistuva ylimääräinen paino voi aiheuttaa pysyvää vauriota, jonka takia omat ripset eivät enää kasva. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa terveysviranomaiset ovat antaneet tästä virallisen tiedotteen yleisölle, kertoo silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta.

Allerginen reaktio on usein raju

Ripsienpidennysten aiheuttamat allergiat ja tulehdukset ovat tavallinen näky silmälääkärin vastaanotolla. Liimojen lisäksi allergisia reaktioita on syntynyt pidennysten poistoon käytetyistä aineista. Pitkää altistusta allergeeneille ei vaadita: jo ensimmäisen kerran otettu ripsienpidennys voi laukaista allergian.

– Liimoissa saattaa olla jopa yli 70 ainesosaa, ja tuoreessa tutkimuksessa niistä löydettiin esimerkiksi suositusarvon ylittäviä määriä formaldehydiä ja osasta jopa lyijyä. Markkinoilla on varmasti myös hyviä liimoja, mutta ongelma on, ettei niitä tutkita tarpeeksi tarkkaan, Tiina Leivo sanoo.

Turvallisin keino lisätä omien ripsien väriä ja volyymia on edelleen ripsiväri.

– Allergiset reaktiot ovat usein rajuja ja aiheuttavat esimerkiksi merkittävää turvotusta silmän alueella. Silmän vetistäminen, punoitus ja rähmän eritys puolestaan kertovat tulehduksesta. Se ei aina välttämättä johdu liimasta, sillä ripsienpidennykset keräävät myös enemmän likaa ja bakteereja. Bakteeritulehdusten lisäksi ripsientyveen voi pesiytyä sieni-infektio, Leivo sanoo.

Oireet helpottuvat päivien tai viikkojen kuluessa, kun ripsienpidennykset poistetaan ja lääkitys – yleensä antibiootit – aloitetaan.

Ota etukäteen selvää hygieniasta

Ripsienpidennyksiä harkitsevan on vaikea selvittää etukäteen mahdollista herkkyyttään liima-ainesosille, mutta tekijä kannattaa valita huolellisesti ja tutustua esimerkiksi muiden asiakkaiden kokemuksiin.

– Toimenpiteessä pitää olla äärettömän hyvä hygienia, käsien pesusta ja välineistä alkaen. Ripsienpidennysten tekemistä ei ole Suomessa mitenkään säädelty, joten hygieniatason toteaminen on asiakkaan omalla vastuulla, Leivo huomauttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Naiset polttavat liikkuessaan enemmän rasvaa syömisen jälkeen

BBC:n Trust me I’m a doctor -ohjelmassa tehtiin pieni 30 hengen koe, jonka…

Gynekologille kerran vuodessa, tai ei sittenkään

Nainen, käytkö gynekologin vastaanotolla? Veikkaan kyllä. Gynekologisessa tarkastuksessa käy säännöllisesti 40 % naisista.…

Runsaat kuukautiset tarvitsevat hoitoa – rautalisä ja hormonikierukka avuksi

Suomalaisen tutkimuksen mukaan runsaiden kuukautisten hoitaminen parantaa raudanpuuteanemiaa ja elämänlaatua. Raudanpuutteen diagnosointi…

Totuus rintasyöpäriskin ja hormonikierukan yhteydestä

  Synnyttämättömyys ja korkea ensisynnyttäjän ikä lisäävät rintasyövän riskin noin kaksinkertaiseksi. Alkoholin…