Yksi totuus ripsiseerumeista – tarkastelussa Swiss Lashes Emilii Dove

Ripsiseerumit ovat löytäneet tiensä suomalaistenkin vessankaappeihin. Kohu nousi niiden sisältämistä prostaglandiinijohdoksista. Mutta entäpä tuotteet, joissa ei ole vakaviakin haittavaikutuksia omaavia prostaglandiineja. Onko niissä tehoa vai pelkkä kallis hinta?

Ripsiseerumien käsittely on ollut juttulistallani pitkään. Sysäyksen sain nyt osittain Rillan koti -blogin postauksesta, joka koskee Indiedaysin Swiss Lashes-kampanjaa. Rilla itsekin sanoo olevansa epävarma ripsiseerumien turvallisuudesta ja sisällöstä. Tämä epäily taitaakin olla blogimaailmassa sieltä kriittisimmästä päästä ko. tuotteen suhteen. Jutun kommenteissa joku vielä kyseli tuotteen ainesosia, ja koska se kiinnosti minuakin, päätin ottaa selvää näistä ”100 % luonnollisista ainesosista”.

Kemikaalikimara kirjoittikin hiljattain erinomaisen jutun luonnonkosmetiikasta, kannattaa käydä lukemassa. En siis tässä mene tuotteen ”luonnollisuuteen”, hohhoijaa.

En uskaltanut ottaa tuotekuvia mukaan, joten laitoin sen sijaan jotain hauskempaa. Kuva: CC Flickr by torbakhopper
En uskaltanut ottaa tuotekuvia mukaan, joten laitoin sen sijaan jotain hauskempaa. Kuva: CC Flickr by torbakhopper

Onko Swiss Lashes ripsiseerumissa prostaglandiinijohdoksia? Valmistajan mukaan ei ole. Mitä siinä sitten on?

Sain listan Swiss Cliniciltä:

Bio Enzyme “EPM”, Hair Follicle Growth Gene, Water (aqua), Humectant, Natural Cellulose, Panthenol,  Propylene Glycol, Honey Extract, Huge Algae Extracts, Sodium Hyaluronate, Hydrolyzed Keratin,  Pure Collagen Sodium, Wheat Germ Acid, Vitamin E,  Natural Plant Extracts.

Ensimmäisenä listalta silmään pisti ’Hair Follicle Growth Gene’ eli Lhx2. Eräässä tutkimuksessa sen on tosiaan osoitettu olevan osallisena karvan kasvussa, kun elimistö erittää sitä itse. Mutta onko Lhx2:lla tehty tutkimuksia ripsiseerumeiden ainesosana? Ei ole.

Swiss Clinicin mukaan ”seerumi on hiusammattilaisten ja lääkäreiden kehittämä sekä kliinisesti testattu yksityisen laboratorion toimesta, joka on todennut seerumin olevan tehokas ja turvallinen käyttää sekä todennut seerumin vaikuttavan ripsien kasvuun”. Tämän kliinisen testin tuloksia ei kuitenkaan ole mistään saatavissa eikä niitä ole julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä, joten tuloksilla ei oikeastaan ole ainakaan minulle mitään merkitystä.

Bio Enzyme “EPM” on ilmeisesti 10 aminohapon sekoitus, mutta juuri sen enempää tietoa en aineesta löytänyt. Aineen teho ja turvallisuus? Who knows.

Muista ainesosista vielä sen verran, että esimerkiksi allerginen reaktio on tuotteesta ainakin täysin mahdollinen saada. Silmät ovat herkät ja saattavat reagoida erityisesti noihin kasviuutteisiin (Natural Plant Extracts, Huge Algae Extracts, Honey Extract).

Mutta sitten päästään ehkä mielenkiintoisimpaan seikkaan: rahaan. Swiss Lashes seerumilla on aivan järkyttävän hyvä tuottomarginaali. Eikä siinä sinällään mitään, mutta vastaavia seerumeita melko lailla samoilla ainesosilla voi nimittäin ostaa tukuista ihan muutamalla eurolla. En siis ymmärrä, miten Swiss Clinic perustelee tuotteensa hinnaksi 99 euroa, vaikka se olisikin turvallinen ja tehokas. Jää vähän sellainen maku, että tuotteen teho perustuu vain kovaan hintaan.

Esim. edellisen linkin takaa löytyvä, jo pidempään markkinoilla ollut Prolash+ sisältää näitä: biology enzyme “EPM” 10-amino acids , hair follicle growth factor, distilled water, vitamins , Lavender essential oil , natural plant essence. Kuulostiko tutulta? Eli periaatteessa ihan samaa kamaa kuin Swiss Lashes.

Tulikin mieleeni, jospa ostaisin tuosta 320 kappaleen tukkuerän, pistäisin verkkokaupan pystyyn vaikka ihan tähän blogin kylkeen ja alkaisin myydä 100 % luonnollisista ainesosista valmistettua ripsiseerumia. Hinnaksi voisi laittaa puolet Swiss Clinicin tuotteesta, eli 49 euroa. Halpa! Ai katsos, joku on sen jo tehnytkin. Verkkokaupan perustamisen sijaan kirjoitin mieluummin tämän jutun.

Minullekin muuten ehdotettiin Swiss Cliniciä blogiini mainostamaan. En ottanut.

Ripsiseerumeista lisää mm. Incimix-blogissa.

 1. Taas saan huomata olevani tyhmä, tai ainakin laiska kun en ottanut asioista selvää, itsekin nimittäin ostin tuota kyseistä ripsiseerumia. Itselleni ei ole tullut reakstioita mutta kahdelle tutulleni melko voimakkaatkin reaktiot. Ja tuo hinta, aivan järkyttävä, jopa alennuksilla. Seerumi kyllä jonkin verran auttoi ripsien kasvussa, mutta ei niin huomattavasti että maksaisin tuollaisia hintoja….

  1. Huoli pois, et ole ihan yksin ostoksesi kanssa. Veikkaan, että suurin osa, minäkin, silloin tällöin ostaa tuotteita, joista ei tiedä ihan “kaikkea”. Usein ostos on todennäköisesti harmiton, mutta ei aina. Ja turha rahanmeno ottaa tietysti aina päähän.

 2. Erinomainen kirjoitus! Mielestäni on ehkä henkäyksen verran vastuutonta lähteä tällaiseen kampanjaan mukaan koko blogiportaalin voimin, joskin ei siinä varmasti ole tällaisia asioita otettu huomioon. Hyväntahtoista varmasti ja hei, bisnestä bisnestä. Kovat rahat liikkuu kyllä tuolla ja varsinkin kun juttu on Fimeaa myöten ollut framilla. Kiitos hyvästä blogistasi (ja suuri kiitos linkkauksesta) 🙂

  1. Kiitos!
   Bisnes on kovaa. Kuten Twitterin puolella jo sanoinkin, rahastaminen ei tuntuisi niin pahalta, jos tuotteella olisi tehty vuosia tutkimusta ja tuotekehitystä. Tämä on nyt vähän vastaava tilanne kuin että geneerinen lääkevalmiste tulisi markkinoille kalliimmalla hinnalla kuin alkuperäisvalmiste. Paitsi että sellaista ei koskaan tapahdu.
   Ennen ja jälkeen -kuvat on helppo saada aikaan photoshopilla. Ja jos tuotteen tehon mittarina on käyttäjän omalla näköaistilla tehty arvio ripsien kasvusta, se ei ole kovin luotettavaa. Itse ainakin huomaan, että välillä ripset tuntuvat olevan lyhyemmät ja välillä vähän pidemmät. Ihan luonnostaan. 🙂

 3. Kiitos hyvästä postauksesta! Itse olen ainakin sen verran uuno (laiska, tyhmä, ties mitä) etten tule ajatelleeksi kovinkaan usein, mitä käyttämäni kosmetiikka (saattaa) sisältää ja onko se turvallista käyttää. Useimmiten luotan vain sokeasti siihen, että tuotemerkki on tunnettu tai tuotetta markkinoitu esimerkiksi jossain tunnetussa lehdessä. No mikäs tae näistä kumpikaan on? Ei mikään. Olisikin mielenkiintoista lukea ripsiseerumin kaltaisista tapauksista tai ylipäänsä “sudenkuopista”, mitä olisi hyvä tiedostaa, kun kosmetiikkaa hankkii.

  1. Ongelmahan näissä tapauksissa on tietysti se, että niistä ei tiedetä. Ripsiseerumitkin jäivät kiinni siitä, että niissä oli lääkeaineita, joita ei ainesosaluettoloissa mainittu. Toivoa vain sopii, että tällaisia tapauksia ei olisi muita, mutta epäilen.
   Jos tuote lupaa jotain uskomatonta, se luultavasti on huijausta, ellei taustalta löydy esim. tutkimuksia. Mutta toisaalta, usein kyseessä on luultavasti vain jotain harmitonta. Suurin osa markkinoilla olevista tuotteista on kuitenkin luotettavia.
   Lupaan kertoa vastaavista tapauksista jatkossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Näin varmistat omegaa sisältävän ravintolisän laadun

Kaupallinen yhteistyö Jos et saa ravinnosta riittävästi omega-3-rasvahappoja, kannattaa ruokavaliota muuttaa tai…

Gynekologille kerran vuodessa, tai ei sittenkään

Nainen, käytkö gynekologin vastaanotolla? Veikkaan kyllä. Gynekologisessa tarkastuksessa käy säännöllisesti 40 % naisista.…

Pesuainekapseleista voimakkaita myrkytysoireita

Pyykinpesuainekapselit ovat aiheuttaneet voimakkaita myrkytysoireita yksittäisillä pikkulapsilla. Kapselit voivat muistuttaa karkkeja tai…

Gluteeniton banaanikakku – Gram-jauhot kehiin

Olen nyt jonkin aikaa ollut lähes kokonaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Muitakin muutoksia olen…