Runsaat kuukautiset tarvitsevat hoitoa – rautalisä ja hormonikierukka avuksi Emilii Dove

Suomalaisen tutkimuksen mukaan runsaiden kuukautisten hoitaminen parantaa raudanpuuteanemiaa ja elämänlaatua. Raudanpuutteen diagnosointi ja hoitaminen on siksi tärkeää. Myös ennaltaehkäisyyn tulisi kiinnittää huomiota. Tulokset julkaistiin Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica -tiedelehdessä.

Hoitamattomana runsaat kuukautiset aiheuttavat anemiaa. Kuva iStock.
Hoitamattomana runsaat kuukautiset aiheuttavat anemiaa.
Kuva iStock.

Tutkimuksessa oli mukana 236 naista, joista joka neljännellä oli anemia. Anemiasta kärsiville naisille vain 8 prosentille oli aloitettu rautalääkitys. Hoidon jälkeen normaalien rauta-arvojen palautumiseen meni jopa viisi vuotta. Tutkimusta tehneen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Peuranpään mukaan tämä oli tärkeä havainto.

– Lääkärit ilmeisesti olettavat anemian ja raudanpuutteen korjaantuvan runsaiden kuukautisten hoidolla. Tutkimuksemme osoitti, että anemia ja raudanpuute korjaantuvat hitaasti, minkä takia on suositeltavaa diagnosoida anemia ja aloittaa tarvittaessa rautalääkitys samalla, kun aloitetaan runsaiden kuukautisten hoito, Peuranpää huomauttaa.

Tutkimuksessa naiset saivat runsaiden kuukautisten hoidoksi joko hormonikierukan tai kohdunpoiston. Molemmat hoitomuodot mainitaan runsaiden kuukautisten Käypä hoito -suosituksessa.

Vuoden kuluttua hoidon saamisesta anemia-ryhmässä olleilla naisilla havaittiin merkitsevä parannus energiatasossa sekä lasku ahdistuksessa ja masennuksessa verrattuna ei-aneemisiin naisiin. Anemia ja elämänlaatu korjaantuivat yhtä hyvin sekä kohdunpoiston että hormonikierukan asennuksen jälkeen.

Runsaiden kuukautisten kanssa ei siis kannata kovin kauan kituutella. Lääkärin kanssa voi keskustella hoitovaihtoehdoista.

– Jos kärsii runsaista kuukautisista, suosittelen käyntiä lääkärillä, jotta anemia ja raudanpuute saadaan diagnosoitua. Samalla voidaan miettiä, tarvitaanko hoitoa runsaisiin kuukautisiin. Hoitona voidaan käyttää ehkäisypillereitä, hormonikierukkaa tai veren hyytymistä lisäävää traneksaamihappoa, luettelee Peuranpää.

Runsaat kuukautiset ovat yksi anemian yleisin syy. Ajan myötä elimistön rautavarastot hupenevat pikkuhiljaa, kun joka kuukausi menetetään rautaa kuukautisvuodossa, mutta sitä ei saada yhtä paljon ravinnosta takaisin. Aiempien tutkimusten mukaan anemia voi vaikuttaa naisen fyysisen suorituskykyyn, kognitioon eli älylliseen toimintaan, mielialaan ja elämänlaatuun.

Jos todetaan anemia (hemoglobiini <120g/l) tai vaikea raudanpuute (ferritiini <15ug/l), on syytä aloittaa rautalääkitys. Sitä käytetään niin kauan, että anemia on korjaantunut ja sen jälkeen lääkitystä jatketaan vielä 2-3 kuukautta rautavarastojen täyttämiseksi.

Rautalisä aiheuttaa monille vatsanväänteitä. Vaikka monet valmisteet neuvotaan ottamaan tyhjään vatsaan voi raudan ottaa sivuvaikutusten välttämiseksi kevyen, maidottoman aterian tai välipalan kanssa. Samanaikaisesti on hyvä ottaa C-vitamiinia ja välttää kalsiumia, antasideja sekä joitain antibiootteja. Mikäli vatsa ei siedä rautatabletteja, voidaan lääkärin vastaanotolla harkita suonensisäistä rautalääkettä.

Effects of Anemia and Iron Deficiency on Quality of Life in Women With Heavy Menstrual Bleeding. Pirkko Peuranpää, Satu Heliövaara-Peippo, Ian Fraser, Jorma Paavonen And Ritva Hurskainen. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica; DOI: 10.1111/aogs.12394.

 1. Mielenkiintoista. Olenkin ihmetellyt, kun rauta-arvot ovat yhä huonot, vaikka jo kuusi vuotta olen lisärautaa tankannut. Mutta kun jatkuvasti on runsasta vuotoa niin ei taida auttaa kuin kohdun poisto oikeasti. Minulla hormonaalinen ehkäisy valitettavasti vain lisää vuotoa.

  1. Jos hormoniehkäisy ei sovi, vaihtoehdot ovat valitettavan vähissä. Käypä hoito -suosituksessa tosiaan listataan vaihtoehtoja.
   http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00050&suositusid=hoi50033

   Helmikuussa julkaistiin suomalaistutkimus kohdunpoistoista:
   http://www.vsshp.fi/fi/tiedotteet2014/59950/
   Sen mukaan komplikaatiot ovat 10 vuodessa vähentyneet ja tähystyksellä tehtävä poisto on todettu turvalliseksi.

   Tämä tuore tutkimus kuitenkin selvästi osoittaa, että runsaiden kuukautisten hoitaminen kannattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Epäluottamus ihmisiin lisää dementiariskiä – testaa itsesi

Epäluottamus toisiin ihmisiin lisää dementiaan sairastumisen vaaraa. Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin…

Säästä aikaa – lue meilit vain 2-4 kertaa päivässä

Tietotyöläisen työaika lyheni 9 tunnista 6,8 tuntiin, kun päivittäiset sähköpostisessiot rajoitettiin neljään.…

Tarvitsetko enemmän D-vitamiinia?

D-vitamiinilisän tarve saattaa riippua yksilöllisestä D-vitamiinivasteesta. D-vitamiinin tavoitetason pitäisi myös olla korkeampi…

Lääkitys voi kuivattaa suuta

Runsas ja pitkäaikainen lääkkeiden käyttö on yleisin suun kuivumisen syy. Suun kuivuus…