Runsas saunominen suojaa miehiä muistisairaudelta Emilii Dove

dreamstime_xs_27951506

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan runsas saunominen voi pienentää dementiaan sairastumisen riskiä. Mitä useammin tutkimukseen osallistuneet miehet saunoivat, sitä pienempi oli riski sairastua dementoivaan sairauteen. 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä mihin tahansa dementiaan sairastumisen riski oli 66 prosenttia pienempi ja Alzheimerin tautiin sairastumisen riski 65 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla. Saunomisen ja dementiariskin yhteyttä ei ole aikaisemmin tutkittu. Tulokset julkaistiin Age and Ageing -lehdessä.

Aiemmin julkaistut tulokset samasta tutkimushankkeesta ovat osoittaneet, että runsas saunominen pienentää merkittävästi myös sydänperäisen äkkikuoleman, sepelvaltimotauti- ja muiden sydänkuolemien sekä muista syistä johtuvien kuolemien vaaraa. Tutkimusta johtaneen vs. professori Jari Laukkasen mukaan saunominen voi suojella sydäntä ja muistia osin samojen, vielä huonosti tunnettujen mekanismien kautta.

– Sydän- ja verisuoniterveyden tiedetään kyllä vaikuttavan myös aivojen toimintaan. Saunomiseen liittyvillä hyvän olon ja rentoutumisen kokemuksilla voi myös olla merkitystä, pohtii Laukkanen.

Dementiaan sairastumisen on todettu olevan yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Mii­ka Vuo­risen väitös­kir­ja­tut­kimus osoitti, että kes­ki-iässä ko­honnut veren­paine on yhtey­dessä de­mentiaan ja Alzhei­merin tau­tiin liit­tyviin aivo­muu­toksiin myöhem­mällä iäl­lä. Saunominen saattaa alentaa verenpainetta ja siten suojata muistisairauksilta.

Saunomisen vaikutuksia Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riskiin selvitettiin 20 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa Sepelvaltimotaudin vaaratekijät, johon osallistui yli 2000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Saunomistottumusten perusteella heidät jaettiin kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2–3 kertaa viikossa saunovat ja 4–7 kertaa viikossa saunovat.

Lähde:

Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men. Tanjaniina Laukkanen, Setor Kunutsor, Jussi Kauhanen, Jari Antero Laukkanen. Age and Ageing 2016; 0: 1–5. doi: 10.1093/ageing/afw212

1 kommentti
 1. Olut ja Alzheimer-riski suomalaisilla 35-70v miehillä.
  Vuonna 2016 tutkittiin 35-70-vuotiaana Suomessa äkillisesti kuolleiden miesten aivoja ruumiinavauksin, löytyykö Alzheimeriin viittaavia Beta-amyloidi-plakkeja, 125 ruumiinavausta. Miesten läheisiltä kysyttiin mitä alkoholijuomia vainaa käytti.
  Tulokset: Alkoholin, viinin ja väkevien kulutus ei vaikuttanut Alzheimer-riskiin. Sen sijaan Oluen juonti vähensi riskiä.
  Erityisesti alle 55-vuotiaille miehille olut oli hyödyllinen. Alle 55-vuotiailla oluenjuojilla amyloidi-paakkuja löytyi 5% miehistä, olutta juomattomilla 22% miehistä.

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acer.13102

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27218874

  ….
  Juho Leikas teki pro gradu -tutkielmansa aiheenaan Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi. Olut-gradu on luettavissa täällä:
  https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235

  Joku mahdollisimman vähäsokerinen alkoholiton olut tai ykkösolut saunajuomaksi. Sokeri kun paitsi pilaa hampaat, lisää dementiariskiä. Iso osa dementia-tapauksista on tyypin 3 diabeteksia, usein dementikko on keskivartalolihava.

  Tai sitten ei, koskea oluessahan ei ole lainkaan natriumia, jota saunoessa menettää (miten paljon menettää, entä muut mineraalit mitä hikoillessa menettää??).
  Vähintään kannattaa jotain hieman suolaa sisältävää ruokaa syödä oluen kanssa. Tai ostaa korkeahiilihappoista vissyä, niissähän on enimmillään 0,6g/litra natriumkloridia eli ruokasuolaa, mikä on vain murto-osa suomalaisen miehen tyypillisestä suolan saannista, vaikka joisi koko litran saunomisen yhteydessä.
  Valmisruoat ruokavaliosta pois jättämällä vähentää helposti päivän suolan saantia silloin kun ei sauno.

  ….
  Saunominen ja Alzheimer-riski:
  http://ageing.oxfordjournals.org/content/early/2016/12/07/ageing.afw212.abstract
  “Mitä useammin tutkimukseen osallistuneet miehet saunoivat, sitä pienempi oli riski sairastua dementoivaan sairauteen”, kirjoitti Healthberry blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Näin suojaat vatsaa antibioottikuurin aikana

Antibiootit tuhoavat ihmisen suolistosta hyvää bakteerikantaa. Vaikutuksen voi nähdä pitkänkin ajan kuluttua.…

VB6-dieetti: vegaanina ennen kello kuutta

Minun on pitänyt kirjoittaa Michael Mosleyn 5:2-dieetistä. Se on jäänyt tekemättä kahdesta…
D-vitamiini

Iäkkäät tarvitsevat enemmän proteiinia

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten ruokavalio on usein huonolaatuinen. Myös hyvässä…

Kukkakaalikeitto

Tänään piti olla vuoden ensimmäinen spinning-päivä, mutta väliin jäi. Poikamme opettelee juuri…