Sairaus ei estä matkustamista, mutta riskit pitää kartoittaa Emilii Dove

lentomatka

Jos matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa sekä lääketieteellisiä että taloudellisia riskejä. Jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat kesken ennen matkaa, matka kannattaa perua.

Et ole enää nuori ja perusterve. Silti haluat lähteä matkaan. Menet kysymään sinua hoitavalta lääkäriltä, voitko matkustaa. Älä tee sitä, vaan sen sijaan yritä eri lähteistä saada tietoja siitä, mitä voi tapahtua, jos joka tapauksessa päätät lähteä. Lääkärisi antamalla matkustusluvalla ei aina ole merkitystä. Se ei sido lento- tai vakuutusyhtiötä. Päätöksen matkaan lähtemisestä voit tehdä vain sinä itse, ja sinä myös kannat vastuun seurauksista.
LL Ari Kinnunen, Lääkäripäivät 2016

Lentoyhtiölle tulee ennalta toimittaa selonteko matkustajan terveydentilasta, jos lennon aikana arvioidaan tarvittavan erityistoimia, esimerkiksi lisähappea. Lennon aikana happeutuneisuus huononee: terve ei sitä huomaa, mutta keuhko- tai sydänsairas alkaa helposti oireilla.

Jos lentomatkan aikana arvioidaan tarvittavan mitä tahansa erityisjärjestelyjä, tulee käydä ajoissa lääkärin vastaanotolla ja yhdessä hänen kanssaan täyttää lentoyhtiön haluama selvitys matkustajan terveydentilasta. Vaikka matkustaja olisi oman lääkärinsä mukaan lentomatkustuskelpoinen, lentoyhtiön asiantuntijalääkäri voi silti evätä matkan tai edellyttää lisäjärjestelyjä. Perussääntö on, että kukaan ei saa ylimääräistä huolenpitoa lentokoneen henkilökunnalta.

Loma toki piristää mieltä. Lämpö ja valo tuntuvat tervehdyttävän kehoakin. Matkustaminen aiheuttaa kuitenkin aina ylimääräistä rasitusta. Kokonaismatkustamisaika on todellisuudessa työtä ja kestää kauan, helposti yli 12 tuntia. Perilläolokaan ei ole vain lepoa, on retkiä ja aterioilla kuluu alkoholia usein enemmän kuin kotona. Tämä kaikki voi olla liikaa kroonisesti sairaalle, joka ennen matkaa oli oireeton. Toki täytyy uskaltaa elää, mutta riskit on hyvä tiedostaa ennalta.

Jos olemassa oleva sairaus odottamatta pahenee matkan aikana, vakuutuksen korvattavuus on rajoitettu. Jos matkustajalla on krooninen sairaus, joka ennen matkaa on hyvässä hoitotasapainossa, mutta matkan aikana odottamatta pahenee, vakuutus korvaa sairauden edellyttämää välttämätöntä hoitoa enintään 7–14 vrk ja tämän jälkeen ei mitään. Jos matkustaja sairautensa takia ei voi palata omalla lennollaan tai tarvitsee paluulle joitakin erityisjärjestelyjä, hän joutuu itse maksamaan kaikki tästä aiheutuvat kustannukset. Parhaat ohjeet vakuutuksen rajoituksista saa kysymällä korvauskäsittelijältä – ei vakuutusten myyjältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Miksi lääkkeitä tulisi myydä vain apteekeista?

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee. Naisten tiedot lääkkeistä ovat paremmat kuin miehillä. Selvä…

Pellavansiemenistä apua kipeisiin rintoihin

Eräs lukijani vinkkasi, että hänen kuukautisia edeltävät rintakipunsa ovat kadonneet sen jälkeen,…

Miten elintavat vaikuttavat syöpäriskiin?

Jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä oikeilla elintavoilla. Koskaan ei ole liian…

Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö…