Sinkkiasetaattia alkavan flunssan hoitoon Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Kun syksyn ensimmäinen kurkkukipu iski, tiesin että sinkkiä oli saatava ja nopeasti. Kalenterissa oli tulevalla viikolla tapahtumia, joita en halunnut missata.

Sinkkiasetaatti-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan oireita ja kestoa kolme päivää. Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa, vähentää nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja käheyttä, yskää sekä lihaskipuja.

Kurkkukipu enteilee flunssaa. Se on minulla ja monella muulla yleensä ensimmäinen oire. Yritän aina reagoida siihen mahdollisimman nopeasti.

Jotta sinkistä olisi hyötyä, sen käyttö tulisi aloittaa nopeasti, käytännössä 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta. Useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen aloitetusta sinkkitablettien imeskelystä tuskin on hyötyä.

Onneksi minulla oli lääkekaapissa sinkkiä sisältäviä imeskelytabletteja. Muuta ei oikein tässä vaiheessa voinut tehdä, kun nuha ja tukkoisuus ei ollut vielä alkanut.

Sinkin hyöty flunssan hoidossa perustuu paikalliseen vaikutukseen nielussa. Paras teho saavutetaan paikallisesti nieluun annostellusta sinkkiasetaatista.

Varmistin, että otan sinkkiä tarpeeksi paljon. Oikea annostus on aina kaiken lääkityksen A ja O. Eihän janokaan lähde ruokalusikallisella vettä.

Jos sinkin kokonaismäärä on alle 75 mg päivässä, ei siitä ole juuri mitään hyötyä.

Kuulostaa isolta määrältä, koska 10 mg on sinkin päivittäinen saantisuositus. Onko 80 mg siis jo yliannostus?

Potilastutkimuksissa koehenkilöille on annettu sinkkiä kuukausien ajan annoksina 100–150 mg päivässä ilman, että siitä olisi aiheutunut haittavaikutuksia.

On siis hyvin epätodennäköistä, että muutaman päivän kestävä sinkki-imeskelytablettien käyttö flunssan hoidossa aiheuttaisi haittoja. Ohimenevää pahoinvointia voi ilmetä, mutta senkin voi suureksi osaksi välttää, kun ei ota tablettia tyhjään vatsaan.

Sinkkiasetaattia apteekista

Sinkkituotteita on kritisoitu siitä, että ne sisältävät usein sitruunahappoa, johon sinkki sitoutuu. Tällöin sinkki ei pääse vapautumaan ja vaikuttamaan. ABMedin sinkkiasetaatti on hyvänmakuinen imeskelytabletti, joka ei sisällä lainkaan sitruunahappoa, vaikka yhtenä makuvaihtoehtona onkin sitrus. Toinen vaihtoehto on piparminttu, ja molemmissa tuotteissa sinkin metallinen maku peittyy.

Annostusohje ABMedin sinkki-imeskelytableteille on yksi tabletti kahden tunnin välein, enintään 8 tablettia vuorokaudessa. Tuotetta suositellaan käytettäväksi enintään kolmen vuorokauden ajan.

Yhdessä tabletissa on 10 mg sinkkiä. Eli jotta tuotteesta saa parhaan hyödyn, kannattaa ottaa maksimiannos 8 tablettia vuorokaudessa (=80 mg sinkkiä).

Suomessa valmistettu tuote on laktoositon ja gluteeniton, eikä se sisällä eläinperäisiä ainesosia. Sinkkiasetaattia voit ostaa lähimmästä apteekistasi.
Tuotteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön edistämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elintapojen korvikkeena. Suositeltua annostusta ei saa ylittää. Ei lasten ulottuville. Sisältää makeutusaineita (ksylitoli). Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä ABMed Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Geenitestillä kohti terveellisempiä elämäntapoja?

Kolmannes suomalaisista arvioisi elämäntapojaan uudelleen, jos saisi omaan perimäänsä liittyvää riskitekijätietoa. Puolet…

Viikunaa ummetukseen ja vaihteluksi ruokavalioon

Pronutritionist-blogissa oli juttua kiivistä ja sen vaikutuksesta mm. ummetuksen lievittäjänä. Kiivi onkin…

Sairaus ei estä matkustamista, mutta riskit pitää kartoittaa

Jos matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa sekä lääketieteellisiä että taloudellisia…

Punkit, nuo pikku pirut

Punkit ovat kuulemma vallanneet Amerikankin. Etelä-Suomessahan punkkeja tunnetusti on, ja täällä Englannissakin…