Statiineista haittoja? Ei hätää, uuden sukupolven kolesterolilääkkeet tulevat Emilii Dove

Kolesterolia alentavat statiinit ovat jatkuva uutisaihe. Osa puolustaa, osa pitää niitä täysin tarpeettomina ja varsin haitallisina. Ja haittoja esiintyykin. Esimerkiksi lihaksiin kohdistuvia haittavaikutuksia ilmenee noin 5-10 prosentilla statiineja käyttävistä potilaista.

Kolesterolin alentamiseen saadaan toivottavasti jo ensi vuonna uusia vaihtoehtoja. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää
Kolesterolin alentamiseen saadaan toivottavasti jo ensi vuonna uusia vaihtoehtoja. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Onneksi lääketiede kehittyy ja tulevaisuudessa meillä on enemmän vaihtoehtoja kolesterolin alentamiseen. Tulossa ovat uuden sukupolven kolesterolilääkkeet, PCSK9-inhibiittorit. Ne ovat monoklonaalisia vasta-aineita eli biologisia lääkkeitä, jotka laskevat veren LDL-kolesteroliarvoa. Tarkemmin sanottuna lääkkeen vaikutuksesta LDL-kolesterolin poistuminen verenkierrosta lisääntyy.

Ensimmäisenä markkinoille pyrkii evolokumabi, jolle lääkeyritys Amgen on juuri hakenut myyntilupaa sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Mahdollisen myyntiluvan saanti menee ensi vuoden puolelle.

Evolokumabi annostellaan injektiona kerran tai kaksi kuukaudessa. Tutkimuspotilaat ovat sietäneet hoitoa hyvin, vaikka haittojakin on esiintynyt. Yleisipinä haittoina ovat olleet selkä- ja nivelkivut, päänsärky ja lihasspasmit.

Perästä tulevat myös muut lääkefirmat, kuten Pfizer, Merck ja Bristol-Myers Squibb, joilla on omat vastaavat valmisteet kehitteillä. Kakkosena on kuitenkin Sanofin ja Regeneronin yhteishanke alirokumabi, joka on tutkimuksissa kolesterolin alentamisen lisäksi puolittanut sydänkohtausten ja aivohalvausten määrän.

Nähtäväksi jää, kenelle näistä uusista biologisista lääkkeistä annetaan Kela-korvaus, sillä odotettavissa on, että lääkkeiden kehitystyö näkyy myös hintalapussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Siitepölyallergian takia apteekkiin, ei lääkäriin

Hyvin ohjattu itsehoito riittää suurelle osalle allergisista, sanoo Apteekkarilehden artikkelissa lastentautien ja…

HPV-rokotteen teho rotukysymys?

HPV-rokotteen ottaminen huolestuttaa sekä tyttöjä että tyttöjen vanhempia. Kirjoitin aiheesta myös pari…

Suun terveys yhteydessä muistin heikkenemiseen

Hyvällä suuhygienialla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voi mahdollisesti hidastaa kognitiivista heikkenemistä. Näyttö ei…

Pesuainekapseleista voimakkaita myrkytysoireita

Pyykinpesuainekapselit ovat aiheuttaneet voimakkaita myrkytysoireita yksittäisillä pikkulapsilla. Kapselit voivat muistuttaa karkkeja tai…