Suomalaisten ensiaputaidot kadoksissa – Ensiapua halutaan kuitenkin oppia Emilii Dove

Suomalaisten ensiaputaidoissa on selviä puutteita. Vaikka 83 prosenttia sanoo osaavansa käyttää ensiaputarvikkeita, kolmannes suomalaisista ei kuitenkaan omista ensiaputarvikkeita. Näin kerrotaan tänään ilmestyneessä Terve potilas -lehdessä.

kansi

Paineluelvytystä tai painelu/puhalluselvytystä osaa antaa vain kaksi kolmesta suomalaisesta. Tukehtuvaa sanoo osaavansa auttaa joka neljäs. Haavan ensiapuhoito ja potilaan kylkiasentoon laittaminen osataan paremmin, noin 90 prosenttia sanoo hallitsevansa nämä taidot.

”Koskaan ei tiedä, milloin joutuu hätätapauksen äärelle. Silloin on apua siitä, että on mielikuvaharjoitteluna käynyt läpi, mitä pitää tehdä. Koskaan näistä asioista ei voi puhua liikaa eikä liian usein.”

Kun ensiapua tarvitaan, aikaa on aina vähän. Siksi taito pitää opetella etukäteen. Hätätilanteessa auttaminen on aina jokaisen velvollisuus. Hätäensiavulla voi pelastaa toisen hengen tai estää hänen tilansa pahenemisen.

Positiivista on se, että jopa kaksi kolmesta suomalaisesta haluaisi oppia ensiaputaitoja.

Tiedot perustuvat Terve potilas -lehden kyselyyn, johon osallistui lähes 1 500 vastaajaa. Kysely toteutettiin internet-kyselynä helmi-huhtikuun aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kylvetä kuivaa ihoa

Toisin kuin usein ajatellaan, vesi ei kuivata vaan kosteuttaa ihoa. Allergia- ja…

Teknologia tuli rakkolaastariin

Tuskailut rakkolaastarin kiinnittymisen  kanssa voi nyt unohtaa, sillä uuden sukupolven laastarit ovat täällä.…

Geenitestillä kohti terveellisempiä elämäntapoja?

Kolmannes suomalaisista arvioisi elämäntapojaan uudelleen, jos saisi omaan perimäänsä liittyvää riskitekijätietoa. Puolet…

Hampaan juurihoidon tekeminen kannattaa

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja…