Suonikohjuihin tukisukat vai leikkaus? Emilii Dove

tukisukat

Kotikonstina tunnettu hoitosukka lievittää päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan oireita, mutta ei kuitenkaan poista tai estä suonikohjuja pahenemasta. Ensisijaisena hoitona ovat modernit menetelmät, joiden avulla suonikohjuista pääsee eroon helposti ja ilman pitkiä sairaslomia.

Suonikohjut ovat etenkin keski-ikäisille naisille turhan tuttu riesa. Niistä kärsii jopa 30–40 % suomalaisista aikuisista. Terveystalon thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärven mukaan päivitetyssä suonikohjujen Käypä hoito -suosituksessa on merkittävä linjauksen muutos.

– Aikaisemmasta poiketen suosituksessa todetaan, että kompressiohoito eli tukisukka ei näytä estävän suonikohjujen pahenemista. Hoitosukalla voidaan lievittää oireita, mutta se ei ennaltaehkäise eikä hoida suonikohjuja. Hoitosukat jäävät helposti myös käyttämättä, sillä niitä ei ole mukava pitää jalassa, Kuukasjärvi kertoo.

Uudessa hoitosuosituksessa korostetaan lisäksi kaikukuvauksen eli ultraäänitutkimuksen merkitystä sekä diagnoosi- että hoitovaiheessa.

– Suonikohjujen diagnoosi ja hoidon suunnittelu perustuvat aina ultraäänitutkimukseen. On myös tärkeää, että ultraäänitutkimuksen tekee sama lääkäri, joka päättää hoidosta, Kuukasjärvi sanoo.

Lääkäriin jos kipua

Suonikohjun tunnistaa tyypillisimmin ihosta kohollaan olevista, laajentuneista suonista. Suonikohjut ovat sinertäviä, mutkaisia ja poikkimitaltaan yli kolmen millimetrin paksuisia. Suurimmat riskitekijät suonikohjuille ovat naissukupuoli, raskaudet ja sukurasite.

– Suonikohjut syntyvät alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan seurauksena. Veren virtausta ohjaavat läpät eivät toimi ja pintalaskimorunko on laajentunut, jolloin veri virtaa laskimoissa väärään suuntaan. Tällöin paine pintalaskimoissa nousee, mikä aiheuttaa pinnallisten suonten pullistumisen. Syytä laskimoiden vajaatoimintaan ei kuitenkaan tiedetä eikä ennaltaehkäisykeinoja juuri ole, Kuukasjärvi kertoo.

Suonikohjut voivat olla täysin oireettomia. Sormella kokeillessa kohju on tyypillisesti pehmeä ja myötäilevä eikä arista. Yksittäisistä oireettomista kohjuista ei tarvitse olla huolissaan, mutta oireiden alkaessa kannattaa apua hakea lääkäriltä.

– Suonikohjut voivat aiheuttaa esimerkiksi särkyä, turvotusta, kutinaa ja paineentunnetta jaloissa. Usein oireet lisääntyvät iltaa kohden ja pahenevat vuosien mittaan pikkuhiljaa. Oireilevat suonikohjut kannattaa aina tutkia ja hoitaa, Kuukasjärvi sanoo.

Toipuminen hoidosta nopeaa

Suonten rakenne, kulku ja koko ratkaisevat, mikä hoito soveltuu parhaiten. Kuukasjärven mukaan päivitetyssä hoitosuosituksessa hoitomenetelmien marssijärjestys tehdään entistä selkeämmäksi.

– Hoitosuunnitelma tehdään aina ultraäänitutkimuksen perusteella. Ensisijaisia hoitomenetelmiä ovat lämpökatetrihoito ja ultraääniohjattu vaahtohoito, jotka tehdään suonensisäisesti. Vanhanajan avoleikkaus tehdään ainoastaan, jos suonensisäiset menetelmät ovat poissuljettuja vaihtoehtoja, Kuukasjärvi kertoo.

Modernien hoitomenetelmien tulokset ovat Kuukasjärven mukaan vähintään yhtä hyvät kuin vanhallakin menetelmällä. Ennen kaikkea ne säästävät potilasta enemmän: kohjuista pääsee nopeasti ja vaivattomasti eroon ilman pitkiä sairauslomia.

– Aikaisemmin suonikohjujen poisto tehtiin nukutuksessa tai selkäydinpuudutuksessa leikkaussalissa. Nykyään ne voidaan hoitaa vastaanotto- tai toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa ja kotiin pääsee lähes saman tien. Myös sairausloman tarve lyhenee huomattavasti, eikä sitä esimerkiksi ultraääniohjatun vaahtohoidon jälkeen tarvita lainkaan, Kuukasjärvi sanoo.

Kuva: NapraMedi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kenen kannattaa käyttää rautalisää?

Kaupallinen yhteistyö Suomalaisilla naisilla raudan saanti ruokavaliosta jää vajaaksi. Vuoden 2012 tilaston…

E-savukkeissa käytettyjen nikotiininesteiden aiheuttamat myrkytykset lisääntyneet

Myrkytystietokeskuksen mukaan elektronisissa savukkeissa käytetyt nikotiininesteet aiheuttavat enenevässä määrin myrkytyksiä. Nikotiininesteitä koskeneiden myrkytyspuheluiden…

Runsaat kuukautiset tarvitsevat hoitoa – rautalisä ja hormonikierukka avuksi

Suomalaisen tutkimuksen mukaan runsaiden kuukautisten hoitaminen parantaa raudanpuuteanemiaa ja elämänlaatua. Raudanpuutteen diagnosointi…

Jos geenitesti ei johda elämäntapamuutoksiin, mitä hyötyä siitä on?

Erilaisia geenitestejä on markkinoilla jo useita erilaisia. Niillä voidaan testata muun muassa…