Suun terveys yhteydessä muistin heikkenemiseen Emilii Dove

dreamstime_xs_57124036

Hyvällä suuhygienialla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voi mahdollisesti hidastaa kognitiivista heikkenemistä. Näyttö ei kuitenkaan riitä aukottomasti varmistamaan yhteyttä. Journal of the American Geriatrics Society -tiedelehdessä julkaistussa katsauksessa kuitenkin todetaan, että suun alueen terveysongelmat lisääntyvät merkittävästi dementikoilla ja iäkkäillä, joilla kognitio eli muisti, puhe ja ajatustoiminta on heikentynyt.

Kognitiivista heikentymistä esiintyy kolmanneksella yli 70-vuotiaista. Monet suun terveyteen vaikuttavat tekijät, kuten huono ravitsemus, diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet, vaikuttavat myös kognitiivisiin toimintoihin.

Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan ole riittävästi tutkimustuloksia osoittamaan syy-seuraussuhdetta suun terveyden ja kognition välillä. Osa tutkimuksista viittaa siihen, että hampaiden määrä, paikattujen hampaiden määrä ja iensairaudet lisäävät kognition heikkenemisen ja dementian riskiä. Toisissa tutkimuksissa taas vastaavaa yhteyttä ei ole voitu osoittaa.

Lähde: ”Association Between Oral Health and Cognitive Status: A Systematic Review.” Bei Wu, Gerda G. Fillenbaum, Brenda L. Plassman, and Liang Guo. Journal of the American Geriatrics Society; Published Online: April 1, 2016 (DOI: 10.1111/jgs.14036).
http://doi.wiley.com/10.1111/jgs.14036

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Ylipainoinen voi olla vajaaravittu

Yleensä alipainoisia ja nälässä eläviä lapsia pidetään huonosti ravittuina, mutta myös liikapaino…

Tarkkana kalsiumlisien kanssa

Tutkimusten mukaan liian runsas kalsiuminsaanti lisää sydänriskejä (1, 2). Nyt veren suuri…

Biosimilaarit yhtä tehokkaita kuin alkuperäislääkkeet

TNF-α estäjien biosimilaarit ovat yhtä tehokkaita kuin brändätyt alkuperäislääkkeet.  Systemaattisen katsauksen mukaan…

Suositus: Vähintään 2 tuntia seisomista työaikaan

Ensimmäinen suositus ehkäisemään pitkäkestoista istumista on nyt annettu Isossa-Britanniassa. Ohjeistuksen kohteena ovat erityisesti istumatyötä tekevät…