Sydämen vajaatoiminnan vakavuutta ei tunneta Emilii Dove

dreamstime_xs_37020344

Sydämen vajaatoiminnan vakavuutta ei tunneta riittävästi. Sydänpiirien jäsenille tehdyssä kyselyssä 40 % vastaajista oletti, että sydämen vajaatoiminta voidaan parantaa. Ainoastaan joka kymmenes tiesi, että sydämen vajaatoiminnassa kuolleisuus on suurempi kuin sydäninfarktin jälkeen tai monissa syöpätaudeissa.

– Kyselyn tulos oli sinänsä odotettavissa, sillä sydämen vajaatoiminta käsitteenä on haastava. Vajaatoiminta liittyy aina johonkin muuhun sydänsairauteen, ja sen monipuolinen oirekuva sekä ennuste riippuvat usein liitännäissairauksista ja vajaatoiminnan mekanismista, kommentoi lääkäri Heli Tolppanen Suomen Kardiologisen Seuran Sydämen vajaatoimintajaoksesta.

Taudin pahenemisen oireista vastaajat tunnistivat hyvin yöllisen hengenahdistuksen ja jalkojen turvotuksen. Sen sijaan nopeaan painonnousuun ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Painonnousu voi olla yksi varhaisimmista merkeistä olemassa olevan sydämen vajaatoiminnan pahenemisesta, mikä on usein sairaalahoitoa vaativa tila. Sairaalahoito on jopa ehkäistävissä hyvin toteutetulla seurannalla.

– On hienoa, että suurin osa potilaista tunnisti sydämen vajaatoiminnan pahenemisen pääoireet eli hengenahdistuksen ja jalkaturvotusten lisääntymisen. Sairaalahoitoon johtavat pahenemisvaiheet huonontavat potilaiden ennustetta, joten oireiden lisääntymisen tunnistaminen heti alkuvaiheessa ja pienten muutosten tekeminen lääkityksessä tai hoidossa voivat pysäyttää oireiden kehittymisen, Tolppanen huomauttaa.

Tietoisuus sairaudesta ja sen kulusta on ensiarvoisen tärkeää. Kaikilla potilailla tulisi myös olla tiedossa taho, jonne ottaa nopeasti ja matalalla kynnyksellä yhteyttä oireiden lisääntyessä, jotta vaikeilta pahenemisvaiheilta vältyttäisiin.

Vajaatoiminnan yleisyys kasvaa jyrkästi iän myötä; yli 75-vuotiaista sitä sairastaa joka kymmenes. Sen taustalla on aina yksi tai useampi muu sydänsairaus.

Sydämen vajaatoiminta
  1. Sydämen vajaatoiminnassa sydän ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistön tarpeisiin.
  2. Toisin kuin usein luullaan, sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan sen taustalla on aina jokin muu sydänsairaus (esim. sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine, läppäviat).
  3. Sydämen vajaatoiminnan yleisyys kasvaa jyrkästi iän myötä; 10-20 % 70-80-vuotiaista sairastaa vajaatoimintaa.
  4. Tyypillisimpiä oireita ovat hengenahdistus, väsyneisyys, nilkkojen turvotus ja painonnousu.
  5. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivä saa hengenahdistusoireita makuulla ollessaan. Hän alkaa usein nostaa nukkuma-asentoaan kasaamalla tyynyjä tai saattaa avata yöllä ikkunan saadakseen raitista ilmaa. Raittiista ilmasta ei ole apua, mutta pystyasento lievittää hengenahdistusta.
  6. Sydämen vajaatoiminnan itsehoitoon kuuluvat terveellinen ravinto, liikunta ja suolan käytön rajoittaminen.

Sydämen vajaatoimintaa koskevaan kyselyyn vastasi yhteensä 364 Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen Sydänpiirin jäsentä. Naisia vastaajista oli 55,5 % ja miehiä 44,5 %.  Vastaajista 15 % (n=55) sairastaa sydämen vajaatoimintaa. Novartis Finland Oy on tukenut kyselyn toteuttamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kirja: Superhyvää suolistolle!

Superhyvää suolistolle! -kirjassa ravitsemusterapeutti Leen Putkonen neuvoo, miten herkkävatsainen tai ärtyvän suolen…

HPV-testin voi tehdä myös kotona

HPV-testi on ollut Papa-kokeen vaihtoehtona hoitosuosituksessa jo vuodesta 2010 lähtien. Suomen Syöpärekisterin…

Muista uusia jäykkäkouristusrokote

Olin lauantaina apteekkivuorossa ja asiakkaana kävi maanviljelijä, joka oli viikko sitten nirhaissut…

Psoriasis kuriin – 4 askelta oireettomuuteen

Kaupallinen yhteistyö Asiantuntijoina proviisori Emilii Dove ja Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. Rajoittaako…