Synteettisesti valmistettu voi olla ekologisempi kuin luonnosta eristetty Emilii Dove

kuva iStock

Mentolin valmistus synteettisesti on ekologisempaa kuin sen eristäminen kasveista. Synteettisesti valmistettu mentoli jättää siis pienemmän hiilijalanjäljen kuin kasveista eristetty mentoli.

Elimistöön päätyessään sillä ei ole mitään väliä, onko joku aine eli molekyyli luonnosta eristetty vai synteettisesti valmistettu. Se on ihan sama molekyyli, sillä on ihan sama vaikutus. Liian helposti synteettisesti valmistettuja aineita kuitenkin mollataan.

Kun esimerkiksi kasvikunnasta halutaan eristää jotain tiettyä ainetta, se ei aina ole yksinkertaista. Menetelmä voi olla monimutkainen, vaatia monta vaihetta sekä kuluttaa paljon energiaa ja raaka-aineita. Saman aineen synteettinen valmistus voikin olla yksinkertaista, helppoa ja halpaa. Aineita pitää valmistaa synteettisesti myös siksi, että niiden kysyntä ylittää tarjonnan ns. luonnollisista lähteistä.

Mentoli aktivoi iholla olevia TRPM8-reseptoreita, mikä aiheuttaa kylmän tuntemuksen iholla. Mentolia käytetään mm. kylmägeeleissä, hammastahnoissa ja kauneudenhoitotuotteissa.

Lisää mentolista ja sen synteettisestä valmistuksesta löytyy mm. Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Nyt vaihtuu pillerit parsakaaliin

Aika vierähtää, kun on mukavaa. Valmistuin farmaseutiksi 16 vuotta sitten. Sen jälkeiseen…
laihdutus

Onko ateriankorvikkeita koskeva tutkimus merkittävä?

Mielipidekirjoitus BMJ julkaisi tutkimuksen vähäkalorisesta dieetistä, jossa käytettiin ateriankorvikkeita. Tutkimuksen voi lukea…

Irti EU:sta – mitä tapahtuisi lääkkeille?

Mielipidekirjoitus Suomi on pieni maa. Olemme fiksua kansaa, mutta meitä ei ole…

Totuus rintasyöpäriskin ja hormonikierukan yhteydestä

  Synnyttämättömyys ja korkea ensisynnyttäjän ikä lisäävät rintasyövän riskin noin kaksinkertaiseksi. Alkoholin…