Tarvitsetko B12-vitamiinia purkista? Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

B12-vitamiini

Hyvin koostettu sekaruokavalio sisältää moninkertaisen määrän B12-vitamiinia, jota ihminen tarvitsee hyvin pieniä määriä. Tarkemmin sanottuna 2 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa.

B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat eläinkunnan tuotteet, kuten liha, kala, kananmunat ja maitotuotteet. Tästä syystä vegaanien ja joidenkin kasvissyöjien on paikattava saantia ravintolisällä. Lisääntynyt B12-vitamiinin tarve voi olla myös muilla.

Jokaisen vegaanin juttu

Vegaanien ruokavaliossa ei ole lainkaan eläinkunnan tuotteita, joten B12-vitamiinia on pakko saada ravintolisänä. Kasvissyöjä sen sijaan voi saada tarpeeksi B12-vitamiinia ravinnosta, jos se sisältää riittävästi maitotuotteita ja kananmunia. Jokaisen vegaanin on siis täydennettävä saantia ravintolisällä, kasvissyöjän taas harkinnan mukaan ruokavaliosta riippuen.

Moniin prosessoituihin tuotteisiin, kuten kasvimaitojuomiin on lisätty B12-vitamiinia. Esimerkiksi 100 ml kaurasta valmistettua Oatly-juomaa sisältää 15 % päivittäisestä tarpeesta. Sitä pitäisi juoda siis kolme isoa lasia, jotta B12-vitamiinia saisi tarpeeksi.

Luonnostaan B12-vitamiinia löytyy nori-merilevästä. Tosin kuivausprosessi tuhoaa osan B12-vitamiinista, joten raaka tai paahtamaton nori on parempi valinta. Toisaalta norissa voi olla suuria määriä jodia ja ympäristömyrkkyjä.

Kun ikää on yli 50-vuotta

Yli 10 prosentilla 65-vuotta täyttäneistä on B12-vitamiinin puute. Se voi johtua siitä, että B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee iän myötä. Syynä voivat olla myös jotkut lääkkeet, kuten närästyslääkkeet ja diabeteslääke metformiini. Sairauksista mm. keliakia ja Crohnin tauti vaikuttavat elimistön B12-vitamiinitasoihin.

Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia mm. hermoston toimintaan. Se edistää normaaleja hermostollisia ja psykologisia toimintoja. Psykologiset toiminnot ovat kognitiivisia liittyen muistiin, keskittymiseen, oppimiseen ja ongelmanratkaisuun.

Jokaisen yli 50-vuotiaan tulisi pitää huolta riittävästä B12-vitamiinin saannista, joko ruokavaliosta tai ravintolisästä.

Muista myös mitata

Jokaisen vegaanin kannattaa käydä mittaamassa B12-vitamiinitaso verikokeella. Sitä ei tarvitse tehdä joka vuosi, mutta se olisi hyvä tehdä 2-3 vuoden välein.

Myös jokaisen yli 60-vuotiaan olisi suositeltavaa käydä B12-vitamiinitestissä. Se onnistuu yksinkertaisella verikokeella, johon pääsee yksityisillä lääkäriasemilla ilman lähetettä.

B12-vitamiinin puutteellinen saanti ruokavaliosta ei aiheuta heti oireita. Tämä johtuu siitä, että B12-vitamiini varastoituu maksaan. Vaikka elimistön vitamiinivarasto on pieni, siitä riittää kuitenkin moneksi vuodeksi ennen kuin merkkejä puutoksesta ilmenee.

Kuinka paljon on riittävästi

B12-vitamiinin imeytyminen on passiivista, ja voisi sanoa, että se imeytyy huonosti. Ravintolisät sisältävät usein suuria määriä B12-vitamiinia. Esimerkiksi VITA B12 tuotteesta yhdestä tabletista saa 1000 μg (1 mg) B12-vitamiinia.

Koska B12-vitamiini varastoituu maksaan, ravintolisää ei välttämättä tarvitse ottaa joka päivä. Vegaanille annostus on yksi tabletti kahtena vuorokautena viikossa ja yli 50-vuotiaille yksi tabletti vuorokaudessa.

VITA B12 -valmisteen hyvä puoli on siinä, että se on imeskelytabletti. B12-vitamiinia imeytyy tabletista riittäviä määriä myös suun limakalvolta edellyttäen, että tabletin vitamiinipitoisuus on korkea. Imeskelytabletti on Cochrane-katsauksen mukaan yhtä tehokas kuin B12-vitamiinipistokset. Imeskeltävä tabletti sopii siis myös niille, joilla B12-vitamiinin imeytyminen suolesta on heikentynyt.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Miksi käyttää heraproteiinia ja miten?

Kaupallinen yhteistyö Proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, oli ruokavalio sitten liha- tai…

Sähköhammasharja

Edellisen kerran käytin sähköhammasharjaa joskus 1980-luvulla. Siitä on pitkä aika. Tekniikka on…

E-pillerit lisäävät laskimotukoksen riskin 2-4-kertaiseksi

Kaikkiin yhdistelmäehkäisytabletteihin liittyy lisääntynyt laskimotukoksen eli veritulpan riski. Yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä laskimotukoksen riski…

PainCatcher – Sovellus auttaa kivun hoidossa

PainCatcher on uusi internet- ja älypuhelinsovellus, joka auttaa selvittämään ja arvioimaan kiputuntemuksia.…