Tee jogurtit, rahkat ja juustot kotona uuden kirjan ohjeilla Emilii Dove

Uutuuskirja Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot lupaa, että maitotuotteiden valmistaminen kotona on helppoa. Muistan, kun äitini 1980-luvulla valmisti itse jogurttia. Aika helposti se tosiaan taisi syntyä ja muistan senkin, että maukastahan se oli.

valipala
Yksinkertaistettuna: Kun maitoon sekoittaa jogurttihapatetta, syntyy jogurttia. Kuva Maito ja Terveys ry

Kirjaan on koottu kaikki tarvittava tieto maidon käsittelystä. Se on myös kattava tietopaketti maidosta. Terveellisyys, maku sekä käsittely- ja jalostusmenetelmät ratkaisevat, mikä maito sopii mihinkin käyttöön.

Omiin maitotuotteisiin kannattaa käyttää parhaita raaka-aineita ja niitä voi lisäksi maustaa esimerkiksi mausteilla tai pähkinöillä. Valmistamalla maitotuotteet itse välttyy myös säilöntäaineilta. Kaikki kaupoissa myytävät maidot soveltuvat maitotuotteiden valmistukseen.

Raakamaitoakin voi käyttää, mutta sen käsittelyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan. Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että lapset, vanhukset, raskaana olevat tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät nauttisi raakamaitoa.

Meillä on jo jonkin aikaa ostettu pelkkää maustamatonta jogurttia, koska se on niin monikäyttöinen tuote myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Vielä en ole tehnyt omaa jogurttia, mutta tämän kirjan opeilla aion ehdottomasti yrittää. Yllättäen jogurttikoneen hankinta alkoi myös kiinnostaa.

kotitekoisetjogurtitrahkatjajuustot

Luonnonjogurtti

1 litra täysmaitoa
2 rkl luonnonjogurttia

Lämmitä maito 41-43 asteiseksi. Vatkaa luonnonjogurtti maidon joukkoon. Jaa seos kuuteen lasitölkkiin ja sulje tiiviisti. Pidä jogurtti lämpimänä 5-7 tuntia kirjassa mainituilla tavoilla. Toisin sanoen joko jogurttikoneessa tai esim. paksuun pyyhkeeseen käärittynä, kuumavesipullon päällä, lämpöpatterin päällä tai kuumassa vesihauteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Villinä vihersmoothiesta

Vihersmoothien teko on ollut minulla jo pitkään mielessä, mutta ajatuksen tasolle se…

EriMeno.fi -karttapalvelusta löydät sinulle sopivat kahvilat ja ravintolat

Uusi EriMeno.fi on yhteisöllinen karttapalvelu, joka auttaa varsinkin erityisruokavaliota noudattavia matkailijoita löytämään sopivan…

Oikeaa ravintoa minulle

Enemmän kasviksia, vähemmän sokeria ja valkoisia jauhoja. Tätä tuttua mantraa toistaa ravitsemusterapeutti…

Ilmavaivoja? Vatsakipuja? Eroon epämukavasta turvotuksesta

Vatsan turvottelu ei ole mikään harvinainen vaiva. Arvioiden mukaan jopa joka viides…