Terveys = Toimintakyky Emilii Dove

Tämä kirjoitus on julkaistu Terve potilas -lehden 3/2013 pääkirjoituksena.

Mitä terveys sinulle merkitsee?

Terveys merkitsee meille eri asioita. Miten sinä terveyden ymmärrät tai koet? Onko se täydellistä terveyttä ihanteellisessa painoindeksissä vai yksinkertaisesti hyvää oloa ja hyvinvointia? Terveen vastakohta on sairas, mutta sairauskin koetaan yksilöllisesti.

Terveys ei tarkoita sairauden puuttumista vaan toimintakykyä, sanoi Jari Sarasvuo kesällä SuomiAreenassa Porissa.

Sarasvuon kanssa on helppo olla ainakin tässä asiassa samaa mieltä.

Terve potilas -lehti saa toisinaan palautetta nimestään. Miten potilas voi olla terve? Nämä kysymykset kuvastavat juuri sitä, miten erilaisena terveys koetaan. Palautteesta huomaa senkin, kuinka negatiivisena potilas-sanaa pidetään. Kukaan ei halua olla potilas. Sehän tarkoittaisi sitä, että on sairas. Eikä kukaan halua olla sairas, vaan kaikki haluavat olla terveitä. Täydellisen terveitä. Mutta kuka oikeasti on täydellisen terve? Veikkaan, ettei kukaan.

Vastaus lehden nimeä koskevaan palautteeseen tulikin siis jo kerrottua. Kyllä potilas voi olla terve. Potilas voi olla pitkäaikaisesti sairas, mutta kuitenkin toimintakykyinen ja siten terve.

Terveydenhuollossa tavoitteena on terveys. Se tarkoittaa sairauden hallintaan saamista, hoitotasapainon saavuttamista, toimintakyvyn palauttamista tai ylläpitoa.  Parhaassa tapauksessa kokonaan sairaudesta paranemista. Sitäkin toisinaan tapahtuu, ei vain tarpeeksi usein. Pilleri ei aina paranna, mutta saattaa pitää hengissä.

Terveyden tavoittelussa esillä ovat usein ravinto ja liikunta. Kun ne ovat kohdallaan, pystyy niillä ehkäisemään monia pitkäaikaissairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja. Niin sanottujen ulkoisten elämäntapojen lisäksi kannattaa katsoa pintaa syvemmälle. Esimerkiksi Terve potilas lehdessä 3/2013 kerrotaan sydämen terveydestä ja siitä, että positiiviset tunteet edistävät myös fyysistä terveyttä. Mielenterveyttä taas parannetaan menemällä metsään. Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia liikuntaa vihreässä ympäristössä voi edistää mielenterveyttä.

Lehden nimi Terve potilas tarkoittaa toki myös tervehdystä. Terve! Mitä sinulle tänään kuuluu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vinkkejä työpisteen ergonomiaan

Muista venyttely! Näppäinoikotiet tai pikanäppäimet vähentävät hiiren käyttöä. Esimerkiksi näppäinyhdistelmä CTRL +…

Pikatreenillä terveyttä

Edistääkö viikoittainen kolme minuuttia intensiivistä treeniä terveyttä?Tutkimukset sanovat kyllä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tehdyssä…

Sopivasti liikuntaa laihduttajalle

Jos haluaa laihtua, pitää muuttaa syömistapojaan. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.…

Syöpäsäätiön arvalla tuet neuvontapalveluja

Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelin on palvelu, josta saa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen…