Testi lantionpohjan lihaksille Emilii Dove

Kirjoitin viime viikolla arvostelun Varpu Tavin Hyppynarukuuri-kirjasta. Innostuin siitä itsekin niin, että ostin hyppynarun. Hyppely aiheutti kuitenkin odottamattomia sivuvaikutuksia.

Hyppelyssä paine kohdistuu lantionpohjan lihaksiin. Jos ne eivät ole kunnossa, lirahtaa lusikallinen housuun. Ja minä kun niin luulin, että lihakseni olisivat tällä alueella jo synnytyksen jälkeen voimistuneet ennalleen. Eivät ole. Karu totuus kävi ilmi, kun aloin hypellä.

Hypellä voi myös yhdessä. Kuva Flickr By symmetry_mind

Lantionpohjan lihaksia voi testata myös sormitestillä. Supistusvoimaa voi kuitenkin olla hankala itse arvioida.

Erityisen huonossa kunnossa lihakset ovat, jos virtsankarkailua esiintyy jo yskiessä, nauraessa tai aivastaessa. Jos tätä vaivaa ei ole, kokeilepa vielä hypellä tasajalkaa. Mitenkäs nyt?

Erittäin hyvä uutinen on se, että lantionpohjan lihaksia voi treenata. Jopa 70 % ponnistusvirtsankarkailusta kärsivistä ihmisistä saa harjoituksilla parannusta aikaan. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa. Lantionpohjan ja muusta lihasvoimaharjoittelusta on todettu olevan apua virtsankarkailuun yli 70-vuotiaillakin naisilla.

Kysymys siis kuuluu: valitsetko treenin vai tenat? Oman vastaukseni tiedän. Muistan miltä tuntui, kun tuli pissat housuun kokeillessani Tena-vaippaa.

Sama koskee sitten myös miehiä.

P.S. Viikon hyppelyn jälkeen tilanne on onnekseni jo parempi. Ja mikäs häpeä se nyt on myöntää, on tässä maailmassa kamalampiakin asioita.

 1. Arvaapas miltä tuntui trampoliinilla hyppely? Mitään ei lirahtanut housuun, mutta tuntui, että koko alapää jousti vauhdissa alaspäin… :/ Käyttämätön hyppynaru olisi tuolla kaapissa. Kehtaiskohan täällä kerrotalossa hyppiä.

 2. Mie hypin ulkona! Saattaahan siinä naapureilla olla naurussa pitelemistä, mutta näillä mennään. Omakotitalossa asun, mutta sisällä on kuitenkin aika ahdasta hyppelehtiä.

  1. Hyvä Taavinen!
   Ulkona minäkin olen enimmäkseen hyppinyt, mutta tänään löysin eteisestä hyppimiselle riittävän suuren alan. Naapureista viis!
   Tavi puhui kirjassa myös jotain lenkkipolulla hyppelystä, eli ensi kerran lenkille lähtiessä hyppynaru mukaan.:)

 3. Karkailuongelma voi tietenkin, kuten usein on, johtua heikentyneistä lihaksista. Mutta, mikä on vain vähän tunnettua, karkailu voi johtua jonkun ruoka-aineen kuten gluteenin yliherkkyydestä. Ongelmaiset, asian testaaminen on helppoa.

   1. En enää tarkoin muista artikkelia, mistä luin asiasta. Kommentti oli jokseenkin sellainen, että on olemassa epäilyjä, että jotkut ruoka-aineet, kuten gluteeni, voivat aiheutta joillekin ongelmia.

    Todennäköisesti seikkailin sivustolla http://www.womenswaterworks.com.au

    Itselläni on havaittavissa merkittävä ero niinä ja parina seuraavana päivänä, kun olen sortunut pullakauppaa.

    1. Olen myös nyt lueskellut gluteenin mahdollisesta vaikutuksesta virtsankarkailuun. Suomenkielisiä lähteitä ei löydy, mutta englanniksi hakutuloksia tulee. Tutkimuksia varmasti tarvitaan vielä lisää, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa. Ajattelin vielä kysyä asiasta lisää parilta asiantuntijalta.

     Gluteeniyliherkkyys jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä sellaista ei olekaan, mutta en olisi ihan näin jyrkkä, koska tutkimuksia tarvitaan lisää, ennen kuin voidaan varmasti sanoa mitään.

     Yksilötasolla pitää siis toistaiseksi vain kokeilla, mikä itsellä toimii parhaiten. Jos tuntuu, että gluteeni aiheuttaa oireita, sitä kannattaa tietysti välttää. Sehän ei ole mikään välttämätön ravintoaine, vaikka viljatuotteet hyviä ovatkin.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Uusia alkuja

Olen päättänyt aloittaa uuden liikuntaharrastuksen. Eikös syksy ole juuri sitä aikaa, kun aloitetaan…

Nyt vaihtuu pillerit parsakaaliin

Aika vierähtää, kun on mukavaa. Valmistuin farmaseutiksi 16 vuotta sitten. Sen jälkeiseen…

Psoriasis kuriin – 4 askelta oireettomuuteen

Kaupallinen yhteistyö Asiantuntijoina proviisori Emilii Dove ja Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. Rajoittaako…

Armomurhaa kannatetaan

Mediuutiset kertoi tänään, että lääkärit ovat erimielisiä eutanasian sallimisesta. Kyselyyn osallistuneista 69…